Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 5. VEŠTINA

Učiti od odraslih

Učiti od odraslih

ŠTA PODRAZUMEVA UČENJE OD ODRASLIH?

Deci su potrebni odrasli koji će ih voditi kroz život i savetovati ih. Vi ste kao roditelj u najboljoj poziciji da ispunite tu ulogu – zapravo, to je vaša dužnost. Međutim, i druge odrasle osobe mogu biti dobri uzori vašoj deci.

ZAŠTO JE VAŽAN PRIMER ODRASLIH?

U mnogim zemljama, mladi provode malo vremena sa odraslima. Zašto je tako?

  • Deca veći deo dana provedu u školi, gde ima mnogo više učenika nego nastavnika i drugih odraslih osoba.

  • Neki mladi se posle škole vrate u praznu kuću, pošto su oba roditelja na poslu.

  • Prema jednoj studiji, u Sjedinjenim Državama deca uzrasta od 8 do 12 godina provedu oko šest sati dnevno zabavljajući se uz elektronske uređaje. *

U knjizi Hold On to Your Kids kaže se sledeće: „Kada su im potrebni vođstvo, saveti i dobar primer mladi se ne okreću svojim majkama, očevima, nastavnicima i drugim odgovornim odraslim osobama, već [...] svojim vršnjacima.“

KAKO IM POMOĆI U TOME?

Provodite vreme s decom.

BIBLIJSKO NAČELO: „Odgajaj dete prema putu kojim treba da ide, pa neće odstupiti od njega ni kad ostari“ (Poslovice 22:6).

Deca se po prirodi okreću svojim roditeljima da bi dobili vođstvo koje im je potrebno. Zapravo, stručnjaci kažu da deca, čak i kad uđu u tinejdžerske godine, više cene savet roditelja nego savet vršnjaka. „Roditelji imaju najveći uticaj na ponašanje i stavove dece čak i u periodu adolescencije, pa i neposredno nakon toga“, napisao je dr Lorens Stajnberg u knjizi You and Your Adolescent. Takođe je rekao: „Adolescentima je stalo do vašeg mišljenja i slušaju vas, čak i ako to ponekad ne priznaju i ne slažu se s vama u svemu.“

Pošto vaše dete prirodno želi da ga usmeravate, dajte sve od sebe da to i učinite. Provodite vreme s decom i delite s njima svoja gledišta, vrednosti i iskustvo.

 Pobrinite se da imaju dobre uzore.

BIBLIJSKO NAČELO: „Ko se druži s mudrima, postaće mudar“ (Poslovice 13:20).

Možete li da se setite neke odrasle osobe koja bi mogla biti dobar primer za vašeg tinejdžera? Zašto ne biste organizovali da provode vreme zajedno? Naravno, ne treba da se odreknete odgovornosti koju imate kao roditelj. Ali odrasla osoba u koju imate poverenja i za koju ste sigurni da neće povrediti vaše dete može takođe pozitivno uticati na njega. U Bibliji se govori o tome da je Timoteju, čak i kao odrasloj osobi, mnogo značilo društvo apostola Pavla, a i Pavlu je koristilo prijateljstvo s njim (Filipljanima 2:20, 22).

U današnje vreme je sve češća pojava da deke i bake, ujaci, tetke i drugi rođaci žive daleko, možda čak i na drugom kraju sveta. Ako je tako i u vašoj porodici, postarajte se da vaši tinejdžeri provode vreme sa odraslima koji imaju osobine koje biste voleli da imaju i vaša deca.

^ odl. 9 Prema istoj studiji, tinejdžeri provedu skoro devet sati uz elektronske uređaje. U ovu statistiku nije uračunato vreme koje deca i tinejdžeri provode na internetu kada su u školi ili dok rade domaće zadatke.