Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 1. VEŠTINA

Samokontrola

Samokontrola

ŠTA JE SAMOKONTROLA?

Osoba koja ima samokontrolu ume da

  • sačeka na ono što želi;

  • obuzda sebe;

  • obavlja poslove koji joj nisu omiljeni;

  • druge stavi ispred sebe.

ZAŠTO JE VAŽNA?

Deca koja pokazuju samokontrolu lakše mogu da odole nekom iskušenju, čak i ako je ono veoma primamljivo. Nasuprot tome, deca kojoj nedostaje samokontrola u većoj su opasnosti

  • da postanu agresivna;

  • da obole od depresije;

  • da počnu da puše, piju ili da se drogiraju;

  • da se nezdravo hrane.

Prema jednoj studiji, manje su šanse da će deca koja umeju da se kontrolišu kasnije imati zdravstvene i finansijske probleme ili da će doći u sukob sa zakonom. Profesorka Andžela Dakvort sa Univerziteta u Pensilvaniji na osnovu te studije zaključila je sledeće: „Moglo bi se reći da nikad nije dosta samokontrole.“

KAKO IM POMOĆI DA JE RAZVIJAJU?

Naučite da kažete „ne“ i da se držite toga.

BIBLIJSKO NAČELO: „Kad kažete: ’Da‘, neka to znači ’da‘, a kad kažete: ’Ne‘, neka to znači ’ne‘“ (Matej 5:37).

Deca mogu ispitati odlučnost roditelja napadima besa, možda čak i pred drugima. Ako roditelj popusti, dete uči da je to efikasan način da se „ne“ pretvori u „da“.

S druge strane, ako roditelj kaže „ne“ i ostaje pri tome, dete uči nešto veoma važno – ne možemo uvek dobiti ono što želimo. „Deluje ironično, ali najsrećniji su upravo oni ljudi koji su naučili tu važnu lekciju“, napisao je dr Dejvid Volš. „Svojoj deci ne činimo uslugu ako ih učimo da će im ovaj svet uvek na tacni servirati sve što ona hoće.“ *

Ako sada naučite dete da prihvati „ne“ kao odgovor, to će mu pomoći da kasnije u životu kaže „ne“ iskušenjima – na primer, iskušenju da uzme  drogu, da se upusti u predbračni seks ili nešto drugo što mu može naškoditi.

Pomozite detetu da razume da svaki postupak ima posledice.

BIBLIJSKO NAČELO: „Šta čovek poseje, to će i požnjeti“ (Galatima 6:7).

Vaše dete treba da razume da svaki postupak ima posledice i da nedostatak samokontrole ne donosi ništa dobro. Na primer, ako vaš sin često burno reaguje kad mu nešto nije po volji, verovatno niko neće hteti da se druži s njim. S druge strane, ako nauči da se kontroliše – ili da strpljivo sačeka i ne prekida druge – drugi će voleti da budu u njegovom društvu. Pomozite detetu da razume da će u životu mnogo bolje proći ako bude znalo da se kontroliše.

Naučite dete da postavlja prioritete.

BIBLIJSKO NAČELO: Prosudite „šta je najvažnije“ (Filipljanima 1:10).

Samokontrola ne podrazumeva samo da ne učinimo nešto loše već i da učinimo ono što je neophodno, čak i ako to nije baš najzanimljivije ili najzabavnije. Važno je da dete nauči da postavi prioritete i da ih se drži. Neka najpre uradi ono što je važno. Na primer, neka prvo uradi domaći zadatak, pa tek onda neka se igra.

Pružite dobar primer.

BIBLIJSKO NAČELO: „Dao sam vam primer da i vi činite onako kako sam ja učinio vama“ (Jovan 13:15).

Vaše dete će videti kako reagujete u neprijatnim ili stresnim situacijama. Primerom pokažite da samokontrola vodi do boljih rezultata. Na primer, kada vas dete izbaci iz takta da li reagujete burno ili ostajete smireni?

^ odl. 20 Preuzeto iz knjige No: Why Kids – of All Ages – Need to Hear It and Ways Parents Can Say It.