Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 3. VEŠTINA

Istrajnost

Istrajnost

ŠTA JE ISTRAJNOST?

Istrajna osoba je sposobna da nakon nekog razočaranja ili neuspeha ponovo stane na noge. Ta veština se stiče iskustvom. Kao što dete ne može da nauči da hoda ako ponekad ne padne, tako ne može ni postati uspešno u životu ako ponekad ne doživi neuspeh.

ZAŠTO JE VAŽNA?

Neka deca se obeshrabre kada dožive neuspeh, naiđu na problem ili ih neko ispravi, a neka čak potpuno odustanu i prestanu da se trude. Međutim, deca treba da razumeju sledeće:

Istrajnost će pomoći detetu da se hrabro suoči sa životnim problemima.

KAKO IM POMOĆI DA JE RAZVIJAJU?

Kad dete doživi neuspeh.

BIBLIJSKO NAČELO: „Ako pravednik i sedam puta padne, opet će ustati“ (Poslovice 24:16).

Pomozite detetu da realno sagleda problem. Na primer, šta ako loše uradi kontrolni? Možda će prestati da se trudi i reći: „Meni ništa ne ide!“

Da biste naučili dete da bude istrajno, pomozite mu da osmisli plan kako da se poboljša. Tako neće na sebe gledati kao na žrtvu, već će se lakše uhvatiti u koštac s problemom.

Takođe, nemojte vi rešavati probleme svog deteta. Pomozite mu da samo nađe rešenje. Možete ga pitati: „Šta bi mogao da uradiš kako bi lakše savladao gradivo?“

Kad se dogodi nešto loše.

BIBLIJSKO NAČELO: „Ne znate kakav će vam život sutra biti“ (Jakovljeva 4:14).

Život je nepredvidiv. Neko ko je danas bogat preko noći može osiromašiti, a neko ko je danas zdrav iznenada se može razboleti. „Trku ne dobijaju oni koji su brzi, ni bitku oni koji su moćni“,  kaže Biblija, „jer vreme nevolje i nepredviđeni događaji snalaze svakoga od njih“ (Propovednik 9:11).

Kao roditelj sigurno činite sve što možete da biste dete zaštitili od opasnosti. Međutim, nije realno očekivati da ćete ga sačuvati od svih problema u životu.

Naravno, dete je još malo da bi se suočilo s gubitkom posla ili finansijskim problemima. Ipak, može doživeti gubitak prijatelja ili smrt člana porodice, i tada će mu biti potrebna vaša pomoć. *

Kad se detetu skrene pažnja na nešto.

BIBLIJSKO NAČELO: „Poslušaj savet [...] da bi posle bio mudar“ (Poslovice 19:20).

Konstruktivna kritika nije maltretiranje, već način da se dete usmeri kako bi se popravilo tamo gde je to potrebno.

Ako naučite dete da prihvati kritiku, poštedećete i sebe i dete brojnih problema. Džon, otac troje dece, kaže: „Ako uvek spasavate decu od posledica njihovih grešaka ništa neće naučiti. Upadaće iz problema u problem, a vi ćete stalno ići za njima i popravljati ono što su pokvarili. To će se negativno odraziti na život roditelja, ali i deteta.“

Kako možete pomoći detetu da dobro reaguje kada mu se skrene pažnja na nešto? Kada se to desi, bilo u školi bilo na nekom drugom mestu, nemojte odmah reći da je to nepravedno. Mogli biste detetu postaviti sledeća pitanja:

  • „Šta misliš, zašto ti je to rečeno?“

  • „Kako se možeš popraviti?“

  • „Šta ćeš učiniti kad se sledeći put nađeš u sličnoj situaciji?“

Imajte na umu da će konstruktivna kritika koristiti vašem detetu, ne samo sada već i kada odraste.

^ odl. 21 Videti članak „Pomozite svom detetu da se izbori sa žalošću“ u Stražarskoj kuli od 1. jula 2008.