Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Pogled u svet

Pogled u svet

KINA

U Pekingu je stopa razvoda bila za 41 posto veća tokom prvih devet meseci 2013. godine u odnosu na isti period 2012. Stručnjaci smatraju da je do tog porasta verovatno došlo zbog parova koji se razvode u želji da izbegnu nedavno uvedeni porez od 20 posto na kapitalnu dobit prilikom prodaje kuće.Pod određenim uslovima, taj porez se može izbeći kada razvedeni parovi koji imaju dve nekretnine prodaju jednu od njih.

Svet

Ujedinjene nacije predlažu da se u ljudskoj ishrani češće koriste insekti kako bi se suzbila glad. U nedavnom izveštaju je rečeno da jestivi insekti predstavljaju „moguću zamenu za konvencionalnu proizvodnju mesa“, jer su veoma hranljivi, a pritom se hrane onim što je nejestivo za čoveka. Međutim, u izveštaju se takođe priznaje da „u nekim kulturama postoji odbojnost prema korišćenju [insekata] u ishrani“.

Kanada

Klinike za vantelesnu oplodnju se bore sa zakonskom i moralnom dilemom, naime, šta uraditi sa zamrznutim ljudskim embrionima, čijim se „vlasnicima“ izgubio svaki trag. Prema nekim podacima, samo u jednoj klinici se nalazi 1 000 živih embriona koji pripadaju pacijentima koji su se podvrgli vantelesnoj oplodnji, a zatim „prosto nestali“.

Irska

Katolici iz Irske su morali da biraju između crkvenog i jednostavnog građanskog venčanja sve do 2013, od kada postoji mogućnost da jedna humanistička grupa obavlja građanska venčanja s više ceremonija. Prema Rojtersu, oni koji obavljaju takva venčanja „ne mogu sve da postignu, jer mnogi žele nešto više od običnog građanskog venčanja kod matičara, ali ipak ne žele crkvena obeležja“.