Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 SAVETI ZA PORODICU | BRAK

Kako sprečiti rasipanje novca

Kako sprečiti rasipanje novca

IZAZOV

Izveštaji iz banke i računi otkrivaju da vam novac poput peska klizi iz ruku. U braku ste tek odnedavno, a već imate problema s novcem. Da li je za to kriv vaš bračni drug? Ne žurite s takvim zaključkom! Na kraju krajeva, zajedno se nalazite u neprilici. Osmotrite neke faktore koji su možda doprineli tome. *

RAZLOZI

Prilagođavanje. Ako ste živeli s roditeljima pre nego što ste stupili u brak, možda je za vas plaćanje računa i briga o troškovima nešto sasvim novo. Pored toga, moguće je da vi i vaš bračni drug imate različite poglede na novac. Na primer, jedno od vas možda više troši, dok drugo više štedi. Potrebno je vreme da bi se par prilagodio i razvio sistem raspolaganja novcem koji oboma odgovara.

Poput korova u bašti, dugovi koji se ignorišu samo će rasti

Odlaganje. Džim, koji je sada uspešan poslovni čovek, priznaje da je na početku braka skupo platio svoju neorganizovanost. „Pošto nisam na vreme plaćao račune“, kaže on, „moja žena i ja smo imali dodatne troškove od više hiljada dolara. Na kraju smo ostali bez novca!“

Način plaćanja. Lako je trošiti kada ne vidite kako vam novac izlazi iz novčanika ili džepa. To je slučaj ako uglavnom plaćate kreditnom ili debitnom karticom, naručujete preko interneta ili koristite usluge elektronskog bankarstva. Osim toga, lako dobijanje kredita može biti zamka za novovenčani par.

Šta god da je slučaj, problemi s novcem mogu snažno uzdrmati brak. „Većina parova kaže da im je novac jedan od glavnih problema, ma koliko da ga imaju“, stoji u knjizi Fighting for Your Marriage. „Novac je plodno tlo za izbijanje svađa.“

 ŠTA MOŽETE UČINITI

Budite spremni na saradnju. Nemojte optuživati jedno drugo, već udružite snage kako biste sprečili rasipanje novca. Pre nego što započnete razgovor o novcu, budite rešeni da ne dozvolite da on stvori razdor među vama. (Biblijska misao: Efešanima 4:32.)

Napravite plan potrošnje. Zapišite sve mesečne troškove, čak i one najmanje. To će vam pomoći da ustanovite gde novac odlazi i da uvidite koji su izdaci nepotrebni.

Napravite listu neophodnih troškova, kao što su hrana, odeća, stanarina, održavanje automobila i slično. Napišite koliko očekujete da ćete potrošiti za svaku stavku u određenom periodu, na primer za mesec dana. (Biblijska misao: Luka 14:28.)

„Ko uzima zajam sluga je onom ko daje zajam.“ (Poslovice 22:7)

Raspodelite novac svakog meseca za navedene stavke. Neki za to koriste odvojene koverte. * Kada se potroši novac iz jedne koverte, oni više ne troše na tu stavku ili, ako treba, uzmu novac iz druge.

Preispitajte svoje gledište. Sreća ne zavisi od posedovanja najnovijih stvari. Na kraju krajeva, Isus je rekao: „Čak i kad neko ima obilje, njegov život ne proizlazi iz onoga što ima“ (Luka 12:15). Često će vaše navike trošenja pokazati da li verujete ovim rečima. (Biblijska misao: 1. Timoteju 6:8.)

Napravite promene. „U početku mislite da nešto sebi možete priuštiti, kao na primer kablovsku televiziju ili izlaženje u restorane, ali na duge staze to može predstavljati finansijski teret“, kaže Aron, koji je u braku dve godine. „Morali smo da naučimo da se odreknemo nekih stvari da bismo živeli u okviru svojih mogućnosti.“

^ odl. 4 Iako je ovaj članak namenjen novovenčanim parovima, načela se mogu primeniti na sve bračne parove.

^ odl. 14 Ako plaćate elektronskim putem ili kreditnom karticom, u kovertama možete držati izveštaje o tome koliko ste potrošili.