Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 IGRA SLUČAJA ILI DELO STVORITELJA?

Navigacioni podvig balegara

Navigacioni podvig balegara

ZA BALEGARA životinjski izmet ima mnoge uloge. To je za njega hrana i mesto za polaganje jaja. Takođe, kod nekih vrsta, mužjaci nastoje da što većom lopticom balege privuku ženku. Potražnja za svežom balegom je velika. Jednom prilikom su istraživači videli kako se oko 16 000 balegara sjatilo na slonov izmet i za samo dva sata sve je bilo počišćeno.

Neke vrste balegara prave kuglice od balege i trude se da ih što pre otkotrljaju, a zatim zakopaju. Pritom se kreću pravolinijski, jer je to najbrži način da što pre odu i izbegnu da im drugi balegar ukrade dragocenu lopticu.

Ali kako oni uspevaju da se kreću pravolinijski a ne ukrug, posebno noću?

Razmislite o sledećem: Ranije su istraživači ustanovili da se balegar orijentiše pomoću svetlosti Sunca ili Meseca, mada se on kreće u pravoj liniji i po noći bez mesečine. Istraživači iz Južnoafričke Republike su otkrili da se on u tom slučaju ne upravlja prema svetlosti pojedinačnih zvezda, već pomoću galaksije Mlečni put. Prema časopisu Current Biology, „to je prvi potvrđen slučaj orijentisanja pomoću Mlečnog puta u životinjskom carstvu“.

Balegari, kaže profesor Markus Bern, imaju „efikasan vizuelni sistem navigacije koji funkcioniše i pri najmanjoj svetlosti zvezda“. Zatim dodaje: „Oni bi mogli poučiti ljude kako da rešavaju složene tehničke probleme“. Na primer, po ugledu na navigacioni sistem balegara, robot se može programirati da pri veoma slaboj svetlosti pronalazi preživele u ruševinama.

Do kakvog ste zaključka došli? Da li je balegarov sistem navigacije nastao evolucijom ili je delo Stvoritelja?

Da li ste znali?

Balegari đubre zemlju i čine je rastresitom, raznose seme biljaka i sprečavaju nekontrolisano razmnožavanje muva.