Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Da li imate zdrave desni?

Da li imate zdrave desni?

OBOLJENJE desni je najčešće među oboljenjima usne šupljine. Pa ipak, ono u početku ponekad nema nikakve simptome. Za njega je karakteristično neprimetno pojavljivanje i razvijanje. U Velikom porodičnom savetniku o zdravlju za bolesti desni se kaže da su gotovo „najčešći oblik hroničnih oboljenja uopšte“. U jednom medicinskom časopisu je rečeno da oboljenja desni „u velikoj meri utiču na pojedince i društva, i to zbog bolova i neprijatnosti, kao i slabijeg kvaliteta života“ (International Dental Journal). Ako se bolje upoznate s ovim veoma čestim oboljenjem, možda ćete ga izbeći.

Šta treba da znamo

Postoji nekoliko faza bolesti desni. Prva faza je upala desni, koja se naziva gingivitis. Pokazatelj može biti krvarenje desni prilikom pranja zuba ili čišćenja koncem, a ponekad i bez nekog očiglednog razloga. Na gingivitis može ukazivati i krvarenje desni prilikom pregleda.

Sledeća faza oboljenja naziva se paradontitis. U toj fazi kosti i potporna tkiva koja učvršćuju zube počinju da propadaju. Paradontitis može proći bez ikakvih simptoma sve dok bolest ne uznapreduje. Pokazatelji ove bolesti su stvaranje džepića, klimanje zuba, povećanje razmaka između zuba, neprijatan zadah, povlačenje desni pri čemu zubi izgledaju duže, kao i krvarenje desni.

Uzroci i posledice oboljenja desni

Nekoliko faktora povećavaju rizik od oboljenja desni. Najčešće je to zubni plak, to jest naslage bakterija koje se stalno stvaraju na zubima. Ukoliko se te naslage ne odstrane, bakterije mogu prouzrokovati oticanje desni. S vremenom desni počinju da se odvajaju od zuba, pri čemu se plak pun bakterija taloži uz njihovu  ivicu. Kada bakterije dospeju u to područje, upala se razvija i počinje propadanje kostiju i tkiva. Zubni plak, bilo da se nalazi ispod desni ili na njima, može da očvrsne i pretvori se u kamenac. Kamenac je takođe prekriven bakterijama, a pošto je čvrst i prianja uz zube, ne može se tako lako odstraniti. Tako bakterije sve više oštećuju desni.

Postoje i drugi faktori koji doprinose oboljenjima desni. To mogu biti loša higijena usta, korišćenje lekova koji slabe imunološki sistem, virusne infekcije, stres, dijabetes koji se ne leči, prekomerno korišćenje alkohola, pušenje i hormonske promene u trudnoći.

Oboljenje desni ima mnogo posledica. Bolovi ili gubitak zuba mogu otežati žvakanje i uživanje u hrani, i narušiti nečiji izgled. Takođe može doći do poteškoća u govoru. Nadalje, istraživanja su pokazala da je higijena usta povezana sa opštim zdravljem.

Dijagnoza i lečenje

Kako možete znati da li su vaše desni zdrave? Možda primećujete neke simptome koje smo pomenuli u članku. Ako je tako, mudro je da odete kod zubara koji će proceniti u kakvom su vam stanju desni.

Da li je oboljenje desni izlečivo? Ako se otkrije u ranoj fazi, može se izlečiti. Ukoliko dođe do paradontitisa, cilj je da se zaustavi dalji napredak bolesti kako ne bi došlo do propadanja kostiju i tkiva oko zuba. Zubari koriste posebne instrumente kojima mogu odstraniti plak i kamenac sa zuba, kao i ispod i iznad ivice desni.

Čak i ako vam nisu dostupne zubarske usluge, možete smanjiti rizik da obolite od ove podmukle bolesti. Ključ je u prevenciji. Ispravna i redovna higijena zuba i usta najbolji je način da se spreči oboljenje desni.