Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ИГРА СЛУЧАЈА ИЛИ ДЕЛО СТВОРИТЕЉА?

Лептирова крила

Лептирова крила

ЛЕПТИРОВА крила су толико осетљива да би чак и честице прашине или капљице воде могле отежати летење. Међутим, она су увек чиста и сува. У чему је тајна?

Лептирова крила имају сићушне љуспице које се преклапају

Размислите о следећем: Истраживачи на Државном универзитету у Охају изучавали су лептира морфо (Morpho didius) и открили да његова крила само изгледају глатко, али њихова површина је у ствари прекривена сићушним љуспицама које се преклапају попут црепова на крову. На тим љуспицама налазе се мајушне бразде због којих се прашина или капљице воде не задржавају на лептировим крилима. Изучавајући њихову текстуру, инжењери се надају да ће у индустријске и медицинске сврхе произвести материјале који имају способност да сами себе чисте и који омогућавају боље отицање воде.

Лептирова крила су још један пример тога како наука настоји да опонаша конструкције живих бића. „Људе већ вековима надахњују инжењерска чуда из природе, како на микроплану тако и на макроплану“, рекао је Барат Бушан, један од инжењера који се баве истраживањем у овој области.

До каквог сте закључка дошли? Да ли су лептирова крила настала еволуцијом или су дело Створитеља?