Пређи на садржај

Пређи на садржај

 САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | МЛАДИ

Кад ти неко укаже на грешку

Кад ти неко укаже на грешку

ИЗАЗОВ

„Не знам никог ко каже: ’Е баш волим кад ми се укаже да сам негде погрешио!‘“ (Ема, 17). *

Особа која одбацује савет је попут пилота који игнорише упутства контролног торња. Последице могу бити катастрофалне.

Да ли ти тешко пада када ти родитељи, наставници или неки други одрасли скрену пажњу на неку грешку? Ако је тако, овај чланак ће ти помоћи.

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАШ

Сви правимо грешке.

„Сви често грешимо“ (Јаковљева 3:2).

Не треба да се стидиш ако ти неко каже да си негде омануо“ (Јелена).

То што ти неко укаже на грешку не значи да си промашај.

„Кога Јехова * воли, њега укорава, као отац сина који му је мио“ (Пословице 3:12).

„Када ми неко каже да у нечем треба да се поправим, трудим се да размишљам колико му је било тешко да ми то каже и колико ме у ствари воли“ (Тамара).

Критика ти помаже да постанеш бољи човек.

„Слушајте поуку и постаните мудри“ (Пословице 8:33).

„Немогуће је напредовати а да ти неко не укаже где се можеш побољшати. На тај начин стичеш увид у то како те други виде и то ти помаже да држиш под контролом негативне црте којих можда ниси ни свестан“ (Дајана).

 ШТА МОЖЕШ УЧИНИТИ

Буди објективан. Можда ћеш се увредити кад ти неко скрене пажњу на нешто. Али пробај да оставиш осећања по страни. Да би то успео, сагледај своју ситуацију из другог угла. Замисли да на исту ствар ти указујеш неком другом — можда млађем брату или сестри. Зар ти се сад не чини да тај савет и није толико лош? Зашто не би тако гледао на ствари? (Библијска мисао: Проповедник 7:9.)

„Понекад се толико наљутиш због критике да заборавиш да ти особа која ти је нешто рекла жели помоћи да постанеш бољи, а не да те повреди“ (Тереза).

Буди понизан. Немој због поноса да одбијеш критику. С друге стране, немој се толико убити у појам само зато што имаш на чему да радиш. Понизност ће ти помоћи да избегаваш обе крајности. Упамти да је савет који те највише боли можда баш савет који ти највише треба. Ако га из неког разлога одбијеш, пропушташ драгоцену прилику да напредујеш. (Библијска мисао: Пословице 16:18.)

Савет који те највише боли можда је баш савет који ти највише треба

Да би постао зрео човек, неопходно је да научиш да прихваташ критику. Ако то не учиниш, на дуге стазе штетиш самом себи“ (Лена).

Буди захвалан. Чак и ако ти је тешко да прихватиш оно што ти је неко рекао, зашто му ипак не би захвалио? Несумњиво ти он жели само најбоље. (Библијска мисао: Псалам 141:5.)

„Никада нећеш погрешити ако кажеш ’хвала‘, посебно ако је савет био на месту. Чак и ако то није случај, можеш љубазно захвалити особи што је мислила на тебе и пришла ти“ (Карла).

^ одл. 4 Нека имена у овом чланку су промењена.

^ одл. 11 Јехова је Божје име, као што се може видети у Светом писму.