Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Расизам

Расизам

Одакле потичу људске расе?

„Адам је дао својој жени име Ева, јер је она постала мајка свима живима.“ (Постанак 3:20)

ШТА СТРУЧЊАЦИ КАЖУ.

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (Унеско) наводи да „сви људи припадају једној врсти и имају исто порекло“ (Декларација о расама и расним предрасудама, 1978).

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Бог је створио први људски пар, Адама и Еву, и рекао им: „Рађајте се и множите се, напуните земљу и себи је подложите“ (Постанак 1:28). Тако су Адам и Ева постали прародитељи читавог човечанства. Касније, када је већина становништва изгинула у потопу, преживела су четири брачна пара — Ноје и његова жена, као и њихова три сина са својим женама. Дакле, према библијском запису, сви смо потомци Нојевих синова (Постанак 9:18, 19).

 Да ли је нека раса боља од друге?

„Од једног човека начинио је [Бог] сав људски род да пребива по целој земљи.“ (Дела апостолска 17:26)

ШТА НЕКИ КАЖУ.

Током 20. века, извесни покрети су усвојили расистичке идеологије. На пример, нацисти су тврдили да постоји биолошка основа за веровање да је једна раса боља од друге. С друге стране, у раније наведеном Унесковом документу, признаје се „суштинска истоврсност свих људи и фундаментална једнакост унутар људског рода“.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

У Делима апостолским 10:34, 35 стоји: „Бог није пристран, него из сваког народа прихвата оног ко га се боји и чини што је праведно.“ Због тога нико не може с правом сматрати да је нека раса боља од друге.

Исус је поставио мерило које важи за све хришћане када је својим ученицима рекао: „Ви сте сви браћа“ (Матеј 23:8). Молио се да они буду сложни и „савршено уједињени“, а не подељени међу собом (Јован 17:20-23; 1. Коринћанима 1:10).

Да ли ће расизму доћи крај?

„У последњим данима гора Јеховиног дома биће утврђена [...] и к њој ће се стицати сви народи.“ (Исаија 2:2)

ШТА НЕКИ МИСЛЕ.

Непрестана расна нетрпељивост наводи људе у многим земљама да се питају да ли је човечанство постигло икакав напредак у борби против расизма. Неки закључују да никада неће бити расне једнакости.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Бог неће заувек толерисати мржњу на расној основи. Штавише, под његовим Краљевством ће му људи „из свих народа и племена и народности и језика“ уједињено служити и искрено волети једни друге (Откривење 7:9). Божје Краљевство није стање нашег срца. То је Божја владавина која ће донети велике промене на земљу. Тада ће се остварити оно што је Бог у почетку замислио, наиме, људско друштво без расних предрасуда. *

^ одл. 15 Више информација може се наћи у 3. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.