Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ЗАШТО НЕ ОДУСТАТИ ОД ЖИВОТА?

Зато што је помоћ доступна

Зато што је помоћ доступна

„Све своје бриге баците на [Бога], јер се он брине за вас.“ (1. ПЕТРОВА 5:7)

Смрт може изгледати боље од живота ако вам се чини да се ништа не може променити. Али погледајте на које све начине можете добити помоћ.

Молитва. То није само психолошка терапија или последње уточиште за очајне. Молитва је начин на који можете да комуницирате с Богом, чије име је Јехова. Он брине за вас и жели да му кажете све своје бриге. Заправо, у Библији се налази подстицај: „Баци на Јехову бреме своје, и он ће те подупрети“ (Псалам 55:22).

Зашто се не бисте већ данас обратили Богу у молитви? Користите његово име, Јехова, и говорите из срца (Псалам 62:8). Он жели да на њега гледате као на пријатеља (Исаија 55:6; Јаковљева 2:23). Можете се молити увек, у било које доба дана и на било ком месту.

Према Америчкој фондацији за превенцију самоубиства, „истраживања су показала да је велика већина оних који су извршили самоубиство — више од 90 посто њих — у време смрти патила од неког менталног поремећаја. Међутим, често то није примећено, дијагностиковано или на одговарајућ начин лечено“.

Људи којима је стало до вас. Ваш живот је драгоцен другима — вашој породици и пријатељима, који су већ показали бригу за вас. Међу онима којима је стало до вас налазе се и особе које још нисте упознали. На пример, док проповедају, Јеховини сведоци понекад наиђу на људе којима очајнички треба помоћ и који су већ размишљали да окончају живот. Док иду од врата до врата, они имају јединствену прилику да помогну таквим људима. Они опонашају Исуса и искрено брину за своје ближње. Њима је стало и до вас (Јован 13:35).

Стручна помоћ. Суицидне мисли често су показатељ неког поремећаја расположења, као што је клиничка депресија. Нема потребе да вас буде срамота због тога што имате неку психичку болест — као што вас није срамота ни кад се физички разболите. Штавише, депресија се назива „прехладом ума“, јер је свако може добити и може се лечити. *

СУШТИНА: Из понора депресије тешко је изаћи сам. Али ви то можете, ако прихватите „руку“ коју вам неко пружа.

ШТА МОЖЕТЕ ВЕЋ ДАНАС УЧИНИТИ: Потражите доброг лекара који лечи поремећаје расположења, као што је депресија.

^ одл. 8 Ако су мисли о самоубиству упорне и не можете им се одупрети, сазнајте која вам је помоћ на располагању — можда можете позвати неку SOS линију за превенцију самоубиства или се обратити саветовалишту за ментално здравље. Тамо се налазе лица која су обучена да пружају стручну помоћ.