Пређи на садржај

Пређи на садржај

ИГРА СЛУЧАЈА ИЛИ ДЕЛО СТВОРИТЕЉА?

Пчелино умеће слетања

Пчелино умеће слетања

МЕДОНОСНА пчела може слетети под било којим углом без икаквих проблема. Како јој то успева?

Размислите о следећем: Да би пчела безбедно слетела, мора се зауставити пре контакта с површином. Из наше перспективе, логично би било да се то постигне тако што се брзина летења смањује у односу на одстојање од циља. То би можда функционисало код човека који има бинокуларни вид, који му омогућава да процењује удаљеност. Међутим, та метода не функционише код већине инсеката јер они имају сложене очи које не стварају тродимензионалну слику, те не могу мерити одстојање од циља.

Пчеле се највероватније ослањају на једноставну чињеницу да предмет изгледа веће што му се више приближавају. Експерименти вршени на Аустралијском националном универзитету показују да пчеле постепено смањују брзину летења тако да стопа увећања предмета остаје константна. Наиме, што се она више приближава циљу то више успорава, тако да се надомак циља њена брзина смањи скоро до нуле и тако она безбедно слети.

У једном научном часопису стоји: „Једноставност ове стратегије слетања [...] чини је идеалном за примену у програмирању летећих робота“ (Proceedings of the National Academy of Sciences).

До каквог сте закључка дошли? Да ли је способност пчеле да безбедно слеће настала еволуцијом или је дело Створитеља?