Пређи на садржај

Пређи на садржај

Иако се у свету забаве окултизам и натприродна бића представљају као нешто привлачно, морамо бити свесни опасности које се ту крију

С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА НАТПРИРОДНИХ МОЋИ?

Шта Библија открива о окултизму?

Шта Библија открива о окултизму?

МНОГИ сматрају да су натприродне моћи и окултизам обична превара или плод маште писаца и сценариста, због чега ништа од тога не узимају за озбиљно. Међутим, Библија каже да су спиритизам и други облици окултизма и те како озбиљна ствар. На пример, у Поновљеним законима 18:10-13 стоји: „Нека се код тебе не нађе нико ко [...] гата, ни који се бави магијом, ни који прориче по знамењу, ни врачар, ни који баца чини, ни који призива духове, ни који прориче будућност, ни који пита мртве.“ Одмах затим, објашњава се и зашто: „Јер ко год тако нешто чини одвратан је Јехови [...] Буди беспрекоран пред Јеховом, својим Богом.“

Због чега Библија тако оштро осуђује окултизам?

ПОРЕКЛО ОКУЛТИЗМА

Библија открива да је Бог створио милионе духовних бића, то јест анђела, много пре него што је створио земљу (Јов 38:4, 7; Откривење 5:11). Сваком од њих је дао слободу да доноси одлуке — да бира између добра и зла. Неки од њих су изабрали да окрену леђа Богу и сишли су на земљу. Због њих је тадашњи свет преплавило насиље (Постанак 6:2-5, 11; Јудина 6).

Библија каже да су ти зли анђели, то јест демони, веома моћни и да и данас наводе људе на погрешан пут (Откривење 12:9). Примера ради, они злоупотребљавају човекову природну жељу да сазна будућност (1. Самуилова 28:5, 7; 1. Тимотеју 4:1).

Понекад се чини да су натприродне моћи на страни добра и да користе човеку (2. Коринћанима 11:14). Али иза њих заправо стоје зла духовна бића која само заслепљују људе, одвлачећи им пажњу од Бога (2. Коринћанима 4:4).

Зато завиривање у свет злих духовних бића није нимало наивно. Када су то схватили неки који су се бавили магијом у првом веку, „сакупили су своје књиге и спалили их пред свима“, иако су биле веома скупе (Дела апостолска 19:19).

„На телевизији, у филмовима и књигама, често су приказане гламурозне и заводљиве вештице, због чега магија стиче све већу популарност међу тинејџеркама.“ (Галупова анкета спроведена међу младима 2014)

Попут њих, и многи у савремено доба су одлучили да се клоне свега што има везе са окултизмом, укључујући и забаву. Једна девојка која се зове Марија * је већ са 12 година могла да предвиди будућност, па чак и да некоме прети опасност. Школским друговима је гледала у тарот карте и њена предвиђања су се испуњавала. Зато ју је окултизам све више привлачио.

Марија је мислила да јој је Бог дао тај дар да би помагала људима. Међутим, нешто ју је збуњивало. Она каже: „Гледајући у карте, могла сам тачно да предвидим шта ће се другима десити, али не и себи, а толико сам желела да знам своју будућност.“

Пошто на многа своја питања није имала одговор, молила се Богу. Једном приликом су је посетили Јеховини сведоци и почела је с њима да проучава Библију. Тако је сазнала да њена способност да предвиди будућност не долази од Бога. Такође је схватила да свако ко жели да буде Божји пријатељ мора да се реши свега што је повезано са окултизмом (1. Коринћанима 10:21). То је и учинила. Сада и другима говори о ономе што је сазнала из Библије.

Дечко по имену Мајкл је у тинејџерским годинама постао страствени читач романа о измишљеним бићима. Он каже: „Уживао сам у томе да се поистоветим с младим јунацима романа који су истраживали чудесне светове.“ Мало по мало, Мајкл је прешао на романе који су отворено говорили о магији и сатанистичким ритуалима. „Радозналост ме је просто терала да читам књиге и гледам филмове с том тематиком“, додаје он.

Међутим, проучавајући Библију, схватио је да мора да пази шта чита. „Направио сам списак свих својих ствари које су имале везе са окултизмом“, каже Мајкл. „Схватио сам нешто јако важно. Библија у 1. Коринћанима 10:31 каже: ’Све на Божју славу чините.‘ Зато се сада, пре него што нешто прочитам, питам да ли у тој књизи има нечега што је лоше у Божјим очима. Ако има, онда не би било на Божју славу да је читам.“

Библија је с разлогом упоређена са светиљком — она нам расветљава праву истину о окултизму (Псалам 119:105). Осим тога, она нам открива да у будућности више неће бити злих духовних бића. То ће човечанству донети велико олакшање. На пример, у Псалму 37:10, 11 пише: „Још мало, и злога више неће бити; погледаћеш на место његово, а њега неће бити. А кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира.“

^ одл. 10 Имена у овом чланку су промењена.