Пређи на садржај

Пређи на садржај

ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Крст

Крст

Многи на крст гледају као на симбол хришћанства. Па ипак, не сматрају сви они да крст треба да се носи као накит или да се држи у кући или цркви. Шта Библија каже о томе?

Да ли је Исус умро на крсту?

ШТА ЉУДИ КАЖУ

 

Римљани су Исуса разапели на крст, који је био начињен од две укрштене греде.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ

 

Исус је био обешен „на дрво“ (Дела апостолска 5:30, Даничић–Караџић). Библијски писци су користили два израза за средство Исусовог погубљења и оба указују на једну греду, а не на две. Према једној књизи о историјату распећа, грчка реч ставрос означава „стуб у најширем смислу те речи и није еквивалент за ’крст‘“ (Crucifixion in Antiquity). У једном библијском речнику стоји да реч ксилон у Делима апостолским 5:30 означава „усправан колац или стуб на који су Римљани прибијали“ злочинце осуђене на смрт (A Critical Lexicon and Concordance).

Исус је погубљен на исти начин на који су били погубљени и многи злочинци у древном Израелу. Једна одредба у Мојсијевом закону је гласила: „Ако неко учини грех због ког је заслужио смртну казну па буде погубљен и обешен на стуб [...] проклет [је] пред Богом“ (Поновљени закони 21:22, 23). Алудирајући на тај закон, апостол Павле је написао да је Исус уместо нас постао „проклетство, јер је написано: ’Проклет је свако ко је обешен на стуб [ксилон]‘“ (Галатима 3:13). Павле је тиме рекао да је Исус умро на стубу — дакле, на једној усправној греди.

„Они су га убили обесивши га о дрво.“ (Дела апостолска 10:39, Савремени српски превод)

Да ли су Исусови ученици крст сматрали симболом хришћанства?

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ

 

Нигде у Библији се не каже да су први хришћани крст сматрали симболом своје вере. Њега су заправо користили Римљани у обожавању својих богова. Али онда, отприлике 300 година након Исусове смрти, римски цар Константин је узео крст као симбол своје војске и од тада се крст повезује с хришћанством.

С обзиром да су пагани користили крст у обожавању својих богова, да ли је логично да су Исусови ученици користили исти симбол у обожавању правог Бога? Осим тога, они су знали да Бог не одобрава коришћење „било каквог идола“ и да се морају клонити идолопоклонства (Поновљени закони 4:15-19; 1. Коринћанима 10:14). „Бог је Дух“, што значи да је невидљив за људске очи. Зато први хришћани нису сматрали прикладним да користе било какав предмет или симбол да би имали осећај да су ближи Богу. Они су га обожавали управо онако како је он то тражио — „духом и истином“ (Јован 4:24). „Духом“ јер су дозволили Богу да их води својим невидљивим светим духом, а „истином“ јер су живели у складу са истином из Светог писма.

„Прави обожаваоци [ће] обожавати Оца духом и истином.“ (Јован 4:23)

Како хришћани могу показати да поштују Исуса?

ШТА ЉУДИ КАЖУ

 

„Некако је природно и логично да средство спасења постане предмет поштовања [...] Онај ко слици свете личности даје одговарајућу част, одаје част и личности коју она представља“ (New Catholic Encyclopedia).

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ

 

Хришћани много тога дугују Исусу јер им захваљујући његовој смрти могу бити опроштени греси, могу обновити свој однос с Богом и добити вечни живот (Јован 3:16; Јеврејима 10:19-22). Не могу му се одужити једноставно тако што ће користити крст или говорити да верују у Исуса. Библија каже да је вера мртва ако нема дела (Јаковљева 2:17). Дакле, неопходно је да својим делима покажемо веру у Исуса. Како то можемо урадити?

У Библији стоји: „Христова љубав нас покреће, јер смо закључили ово: један човек је умро за све [...] да они који живе не живе више за себе, него за њега који је умро за њих и био ускрснут“ (2. Коринћанима 5:14, 15). Љубав коју је Исус показао према човечанству покреће хришћане да се угледају на њега. Тако на неупоредиво бољи начин показују да га поштују.

„Воља мог Оца [је] да свако ко види Сина и исказује веру у њега има вечни живот.“ (Јован 6:40)