Пређи на садржај

Пређи на садржај

САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | МЛАДИ

Како преболети смрт родитеља

Како преболети смрт родитеља

ИЗАЗОВ

Дами је имала шест година када јој је отац умро од мождане анеуризме. Дерику је било девет година када му је отац умро од болести срца. Џини је имала седам година када јој је мама умрла након што је годину дана боловала од рака јајника. *

Ове три младе особе су веома рано изгубиле једног родитеља. Да ли си и ти то доживео? Ако јеси, овај чланак ти може помоћи да поднесеш свој губитак. * Погледај прво неколико чињеница о туговању након смрти драге особе.

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАШ

Свако испољава тугу на свој начин. То значи да ти можда изражаваш тугу другачије од других. Једна књига на ову тему каже следеће: „Не постоји неки шаблон по ком се сви понашамо када нам неко умре“ (Helping Teens Cope With Death). Важно је да не потискујеш тугу. Зашто?

Потискивање туге може бити штетно. Џини, коју смо споменули на почетку, каже: „Мислила сам да морам бити јака због моје млађе сестре. Зато сам своја осећања држала у себи. Чак и сада сам склона томе да потискујем болна осећања, а то није здраво.“

Стручњаци би се с тим сложили. У једној књизи стоји: „Потиснута осећања не остају заувек у нама. Она испливају на површину када се најмање надамо, и то у облику бурних излива емоција или пак физичких болести“ (The Grieving Teen). Неки прибегавају алкохолу и дроги само да би заборавили на бол.

Могу се јавити и друга осећања. Примера ради, уобичајено је и да неко буде љут на особу која је умрла зато што га је „напустила“. Некада људи криве Бога, питајући се зашто није спречио смрт особе коју су волели. Многи пак имају осећај кривице, јер су нешто урадили или рекли тој особи, а сада више немају прилику да изгладе ствари.

Јасно је да је процес туговања сложен. Како се можеш ослободити емоционалног терета и наставити са својим животом?

ШТА МОЖЕШ УЧИНИТИ

Разговарај с неким. Можда си склон томе да се осамиш кад ти је тешко. Али ако се повериш члану породице или пријатељу, лакше ће ти бити да изађеш на крај са својим осећањима и туга те неће сломити. (Библијска мисао: Пословице 18:24.)

Води дневник. Пиши о родитељу ког си изгубио. На пример, чега се најрадије сетиш у вези с њим? Пиши о његовим лепим особинама. Које од њих би ти волео да имаш?

Ако те обузимају негативне мисли, примера ради, ако ти се стално враћа нешто ружно што си му рекао пре него што је преминуо, напиши шта осећаш и зашто. На пример: „Изједа ме то што сам се посвађао с татом дан пре него што је умро.“

Затим размисли да ли је разумно да се осећаш кривим. „Не можеш кривити себе што ниси знао да неће бити прилике да му се извиниш“, стоји у малопре споменутој књизи (The Grieving Teen). „Просто није реално да очекујеш да никад нећеш рећи или урадити нешто због чега ћеш касније хтети да се извиниш.“ (Библијска мисао: Јов 10:1.)

Води рачуна о себи. Довољно се одмарај, вежбај и здраво се храни. Ако немаш апетит, током дана једи по мало али здраво, барем док ти се апетит не врати. Немој тражити утеху у алкохолу или у брзој храни — то ће само погоршати ствари.

Моли се. Библија каже: „Баци на Јехову бреме своје, и он ће те подупрети“ (Псалам 55:22). Молитва не служи само за емоционално растерећење. То је разговор с Богом „који нас теши у свакој нашој невољи“ (2. Коринћанима 1:3, 4).

Бог теши оне који су у жалости и путем своје Речи, Библије. Зашто не би погледао шта она каже о смрти и ускрсењу? * (Библијска мисао: Псалам 94:19.)

^ одл. 4 У наредном чланку су Дами, Дерик и Џини испричали нешто више о себи.

^ одл. 5 Иако овај чланак говори о смрти родитеља, савети који се наводе у њему могу се применити и на смрт брата, сестре или пријатеља.

^ одл. 19 Види 16. поглавље књиге Млади питају — практични одговори на њихова питања, 1. том. Може се бесплатно преузети с веб-сајта jw.org. Иди на ПУБЛИКАЦИЈЕ.