Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ЗАШТО НЕ ОДУСТАТИ ОД ЖИВОТА?

Зато што постоји излаз

Зато што постоји излаз

„Притиснути смо са свих страна, али не и сасвим притешњени; у недоумици смо, али не очајавамо.“ (2. КОРИНЋАНИМА 4:8)

За самоубиство се каже да је „трајно решење за привремени проблем“. Међутим, колико год то изгледало немогуће, нека тешка ситуација — чак и ако нам се чини да је ван наше контроле — можда је само привремена, а можда ће се и неочекивано променити набоље. (Видети оквир  „Они су нашли излаз“.)

Ако се то и не догоди, немојте се оптерећивати унапред, већ урадите оно што можете сада. „Не брините се [...] за сутрашњи дан“, рекао је Исус, „јер ће сутрашњи дан имати своје бриге. Доста је сваком дану свога зла“ (Матеј 6:34).

Међутим, шта ако вам се чини да нема излаза? На пример, можда болујете од хроничне болести. Или вас мучи нешто што не можете променити, као што је развод брака или смрт драге особе?

И у таквим случајевима, постоји нешто што можете променити — своје гледиште. Када ствари прихватите онаквима какве јесу, моћи ћете да на њих гледате с позитивније стране (Пословице 15:15). Тада ћете лакше наћи начин да се изборите с неким проблемом, не прибегавајући драстичним мерама. До чега ће то водити? Почећете да осећате извесну контролу над ситуацијом за коју сте мислили да је ван сваке контроле (Јов 2:10).

СУШТИНА: Не може се савладати планина у једном кораку, али је то могуће корак по корак. Исто је и с већином проблема с којима се суочавамо, колико год они изгледали огромни као планина.

ШТА МОЖЕТЕ ВЕЋ ДАНАС УЧИНИТИ: Реците неком како се осећате — пријатељу или члану породице. Та особа вам може помоћи да на објективнији начин сагледате свој живот (Пословице 11:14).