Пређи на садржај

Пређи на садржај

Одупримо се светском размишљању

Одупримо се светском размишљању

Пазите да вас неко не одмами филозофијом и празном преваром овог света (КОЛ. 2:8)

ПЕСМЕ: 38, 31

1. Који је савет апостол Павле упутио сухришћанима? (Видети слику на почетку чланка.)

АПОСТОЛ Павле је написао посланицу Колошанима највероватније пред крај свог притвора у Риму 60-61. н. е. Он им је рекао да је важно да имају способност схватања „коју дух даје“ (Кол. 1:9). Затим је додао: „То говорим зато да вас нико не превари убедљивим речима. Пазите да вас неко не одмами филозофијом и празном преваром, што је засновано на људском предању, на начелима овог света, а не на Христовим учењима“ (Кол. 2:4, 8). Он је објаснио зашто су нека популарна гледишта била погрешна и зашто се светско размишљање тако лако увуче у људски ум. На пример, можда се они који усвоје такво размишљање осећају мудријима и важнијима од других. Зато је Павле желео да помогне браћи да се одупру таквом размишљању и да избегавају лоше поступање (Кол. 2:16, 17, 23).

2. О чему ће бити речи у овом чланку?

2 Светско размишљање се коси с Јеховиним начелима и уколико почнемо да га усвајамо, оно може постепено ослабити нашу веру. Оно је свуда око нас — на телевизији, на интернету, на послу и у школи. Који су неки од ставова у којима је оно нарочито изражено? Шта можемо учинити да се не бисмо њиме заразили? О томе ће бити речи у овом чланку.

ДА ЛИ ТРЕБА ДА ВЕРУЈЕМО У БОГА?

3. Какав став многи имају?

3 Не треба ти Бог да би био добар човек.“ У многим земљама није ништа необично чути како људи не верују у Бога и како за себе кажу да нису религиозни. Вероватно нису подробније испитали да ли Бог постоји, али им вероватно и одговара да не морају ником полагати рачуне за оно што раде. (Прочитати Псалам 10:4.) Неки мисле да ће се сваки интелигентан човек сложити с изјавом: „Могу имати добре принципе и без Бога.“

4. Како можемо резоновати с неким ко тврди да не постоји Створитељ?

4 Да ли је логично веровати да не постоји Створитељ? Ако се обратимо науци за одговор, тапкаћемо у месту. А одговор је тако једноставан. Уколико се за обичну кућу каже да ју је морао неко саградити, колико се то онда може више рећи за жива бића! Чак и најједноставније живе ћелије далеко су сложеније него било која кућа, будући да имају способност размножавања, што нема ниједна грађевина. Дакле, те ћелије могу да чувају и дуплирају информације потребне да би направиле копију самих себе. Ко је то осмислио? У Библији стоји одговор: „Сваки дом је неко саградио, а онај ко је све саградио јесте Бог“ (Јевр. 3:4).

5. Шта можемо рећи о гледишту да људи и без Бога знају шта је добро?

5 Шта можемо рећи о гледишту да људи знају шта је добро и без Бога? Тачно је да Божја Реч каже да они који не верују у Бога имају неке добре принципе у животу (Римљ. 2:14, 15). На пример, можда поштују и воле своје родитеље. Али какви су им морални принципи ако не признају да Створитељ има право да поставља мерила шта је исправно, а шта погрешно? (Ис. 33:22). Многи умни људи данас ће признати да ужасно стање у свету показује да нам је потребна Божја помоћ. (Прочитати Јеремију 10:23.) Зато је важно да никада не помислимо како без Бога и његових начела можемо у потпуности знати шта је добро и живети по томе (Пс. 146:3).

ДА ЛИ НАМ ТРЕБА РЕЛИГИЈА?

6. Како многи гледају на религију?

6 Не треба ти религија да би био срећан.“ Овакав став се допада многима, јер сматрају да религија заглупљује људе и да није потребна. Поред тога, многе религије удаљују људе од Бога јер тврде да постоји пакао, траже новчане прилоге и мешају се у политику. Није ни чудо што све више људи сматра да религија није потребна за срећу. Неки можда кажу: „Мене занимају духовне теме, али не желим да припадам ниједној религији.“

7. Како права религија доприноси нашој срећи?

7 Да ли је заиста тачно да нам не треба религија да бисмо били срећни? Свакако се то може рећи за лажну религију, али не и за праву, која нам омогућује да упознамо Јехову, „срећног Бога“ (1. Тим. 1:11). Једино тако можемо бити у потпуности срећни. С обзиром да он увек чини оно што је добро за друге, кад га у томе опонашамо и ми смо срећни (Дела 20:35). Погледајмо једно подручје — породични живот. Зашто права религија доприноси срећи и на том пољу? Зато што нас подстиче да смо верни свом брачном другу и да га поштујемо, да добро васпитавамо децу и показујемо праву љубав. Права религија нам такође помаже да уједињено служимо Богу у миру и љубави у скупштинама широм света. (Прочитати Исаију 65:13, 14.)

8. Како нам речи из Матеја 5:3 помажу да разумемо шта је потребно да бисмо били срећни?

8 Шта рећи о гледишту да нам није потребна религија да бисмо били срећни? Размислимо о следећем: Шта људе чини срећним? Код неких је то каријера, код неких спорт или хоби. Код других је то породица или су то пријатељи. Тачно је да све то доприноси нашој срећи, али живот има узвишенију сврху. За разлику од животиња, ми можемо да упознамо Створитеља и верно му служимо, а он нас је створио тако да нам то није терет, већ да нам доноси срећу. (Прочитати Матеја 5:3.) Зато ми уживамо што смо део праве религије и што можемо да се окупљамо с нашим суверницима и храбримо се док одајемо част Јехови (Пс. 133:1). Такође смо срећни што смо део међународног братства, водимо испуњен живот и имамо дивну наду у будућност.

ДА ЛИ СУ НАМ ПОТРЕБНА МОРАЛНА МЕРИЛА?

9. (а) Какав став према сексу је уобичајен у данашњем свету? (б) Зашто Божја Реч забрањује секс ван брака?

9 „Шта има лоше у сексу ван брака?“ Људи нам могу рећи: „Треба уживати у животу. Шта има лоше у сексу ван брака?“ Било би погрешно ако би неки хришћанин толерисао такав став. Зашто? Зато што Божја Реч забрањује полни неморал. * (Прочитати 1. Солуњанима 4:3-8.) Бог има право да нам даје такве моралне законе јер нас је створио. Он нас воли и зна шта је најбоље за нас. Зато је одредио да полне односе могу имати само мушкарац и жена који су везани брачном заједницом. У породици у којој се поштује Божји закон о моралу владају срећа, поштовање и сигурност. Али зато свако кршење Божјег закона води до Божјег неодобравања (Јевр. 13:4).

10. Како можемо избећи полни неморал?

10 Библија нас учи како да избегавамо полни неморал. На пример, важно је да пазимо шта гледамо. Исус је о томе рекао: „Свако ко пожудно гледа неку жену већ је учинио с њом прељубу у свом срцу. Дакле, ако те твоје десно око наводи на грех, ископај га и баци од себе“ (Мат. 5:28, 29). Зато хришћанин неће гледати порнографију или слушати музику с неморалним текстовима. Апостол Павле је дао добар савет: „Усмртите [...] оно што је земаљско у вашим удовима: блуд“ (Кол. 3:5). Поред тога, важно је оно о чему размишљамо и о чему разговарамо (Еф. 5:3-5).

ДА ЛИ НАМ ЈЕ НАЈВАЖНИЈА КАРИЈЕРА?

11. Зашто бисмо могли пожелети добру каријеру?

11 „Добра каријера је кључ за срећу.“ Многи нас подстичу да се усредсредимо на каријеру која ће нам донети добар положај у друштву, моћ и богатство. Пошто многи мисле да је у животу најважнија каријера, такво мишљење би могло утицати и на нас.

12. Да ли је успешна каријера кључ за срећу?

12 Да ли је тачно да каријера која пружа славу и моћ води до трајне среће? Не. Зашто? Сетимо се да је Сатана жудео за славом и моћи и да је то у неку руку и добио. Али због тога није срећан, већ пун беса (Мат. 4:8, 9; Откр. 12:12). Тако је и с овим светом. Да би људи остварили добру каријеру, они често газе друге, завидни су и агресивни. Библија каже да је то „трчање за ветром“, јер се они који тако поступају осећају празно (Проп. 4:4). С друге стране, размислимо колико нам среће доноси када неком помогнемо да упозна Бога и добије дивну наду у будућност. Ниједна каријера у свету не може се упоредити с тим.

13. (а) Како треба да гледамо на посао? (б) Шта је Павлу причињавало највише радости?

13 Истина, свима нам је потребно запослење и нема ништа лоше у томе да радимо оно што волимо. Али посао не треба да буде главна ствар у нашем животу. Исус нас је упозорио: „Нико не може робовати двојици господара, јер или ће једног мрзети, а другог волети, или ће једном бити привржен, а другога презирати. Не можете робовати Богу и богатству“ (Мат. 6:24). Служење Јехови и поучавање других о Библији јесте оно што нам доноси неизрециву срећу. Апостол Павле је то искусио. Пре него што је постао хришћанин, он је имао успешну каријеру у јудаизму. Међутим, праву срећу је осетио тек када је постао Исусов ученик и када је могао да гледа како Божја реч мења људе којима је проповедао. (Прочитати 1. Солуњанима 2:13, 19, 20.) Никакав посао у свету не може пружити такво задовољство.

Праву срећу осећамо када неком помогнемо да упозна Бога (Видети 12. и 13. одломак)

МОЖЕМО ЛИ РЕШИТИ ПРОБЛЕМЕ У СВЕТУ?

14. Зашто се некима допада гледиште да људи могу решити проблеме у свету?

14 „Људи могу сами решити проблеме у свету.“ Многима се допада ово гледиште зато што значи да нам не треба Бог и да можемо да радимо шта желимо. Надаље, другима се то гледиште допада зато што се, према неким истраживањима, проблеми као што су ратови, криминал, болести и сиромаштво смањују. У једном извештају стоји: „Разлог зашто је у свету боље јесте тај што су људи решили да од њега учине боље место за живот.“ Да ли коментари попут овога показују да је човек способан да се ухвати у коштац с проблемима који тако дуго муче човечанство? Да бисмо добили одговор на ово питање, осмотримо неке чињенице.

15. Које чињенице показују колико је тешко стање у свету?

15 Да ли су људи успели да реше проблем ратова? Више од 60 милиона људи изгубило је живот током два светска рата. Али након њих, људи нису престали да ратују. До 2015, због ратова и прогонства, око 65 милиона људи су морали да побегну и напусте свој дом. А само током те године, тај број је износио 12,4 милиона. Шта се може рећи за криминал? Истина је да су се у неким крајевима неки облици криминала смањили, али зато преваре преко интернета, насиље у кући и тероризам расту алармантном брзином. Поред тога, многи сматрају да је глобално гледано све више корупције. Људи не могу искоренити криминал. Како је с болестима? Тачно је да се неке болести држе под контролом. Али један извештај из 2013. наводи да годишње девет милиона људи до 60 година умре услед срчаних обољења, шлога, рака, респираторних проблема и дијабетеса. А како стоје ствари са сиромаштвом? Према Светској банци, број оних који се суочавају с екстремним сиромаштвом у Африци порастао је са 280 милиона у 1990. на 330 милиона у 2012.

16. (а) Зашто само Божје Краљевство може решити проблеме човечанства? (б) Који су благослови проречени у Исаији и Псалмима?

16 Овакво стање у свету нас не изненађује јер знамо да иза трговине и политике стоје себични људи. Они не могу да окончају ратове, криминал, болести и сиромаштво. То може само Божје Краљевство. Погледајмо шта ће Јехова учинити за човечанство. Путем свог Краљевства, не само што ће искоренити све ратове, већ и узроке због којих они настају, као што су себичност, корупција, патриотизам, лажна религија, па чак и Сатана (Пс. 46:8, 9). Божје Краљевство ће решити и проблем криминала. Чак и данас оно поучава милионе људи да воле и подржавају једни друге. Тако нешто не може ниједна људска власт (Ис. 11:9). Јехова ће уклонити и све болести и благословити своје слуге савршеним здрављем (Ис. 35:5, 6). Он ће у потпуности решити и проблем сиромаштва и свом народу омогућити материјално изобиље и добар однос с њим. То је важније од било каквог богатства (Пс. 72:12, 13).

„ДА БИСТЕ ЗНАЛИ СВАКОМЕ ДА ОДГОВОРИТЕ КАКО ТРЕБА“

17. Шта можемо учинити да бисмо се заштитили од светског размишљања?

17 Уколико се суочиш с неким гледиштем које може да испита твоју веру, истражи шта о томе каже Божја Реч и поразговарај с неким зрелим сухришћанином. Користи исти приступ који је изнесен у овом чланку — погледај зашто се то гледиште допада људима, затим зашто је нетачно и како му се можеш одупрети. За нас је права заштита када применимо следећи Павлов савет: „Мудро се понашајте према онима који су ван скупштине [...] да бисте знали свакоме да одговорите како треба“ (Кол. 4:5, 6).

^ одл. 9 Стихови у Библији из Јована 7:53-8:11 нису били део изворног текста Библије, али се данас појављују у неким преводима. Зато на основу тих стихова неки тврде да само онај ко није никад ни у чему погрешио може да осуди неког ко је починио прељубу. Међутим, Божји закон дат Израелу јасно каже: „Ако се неки човек затекне како лежи са женом која припада другом човеку, нека се обоје погубе“ (Пон. зак. 22:22).