Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да се прилагодим новој скупштини

Како да се прилагодим новој скупштини

„БИО сам напет због пресељења“, каже Ален *. „Нисам био сигуран да ли ћу стећи нове пријатеље и бити прихваћен.“ Ален се преселио у скупштину која је преко 1 400 километара удаљена од његове претходне скупштине.

Можда је и теби тешко јер си се преселио у нову скупштину. Шта ти може помоћи да се прилагодиш? Шта ако ти то пада теже него што си мислио? С друге стране, ако се неко доселио у твоју скупштину, шта можеш да учиниш да би тој особи олакшао промену?

КАКО СЕ МОЖЕШ УСПЕШНО ПРИЛАГОДИТИ?

Размисли о следећем примеру: Када се дрво пресађује, оно доживљава одређену врсту шока. Док се вади из земље, већина његових жила се исече због лакшег транспорта. Када се пресади, оно мора одмах да крене да пушта нове жиле. На сличан начин, можда је пресељење и код тебе створило неку врсту шока. Можда си у претходној скупштини „пустио корење“ јер си имао добра пријатељства и добар духовни распоред. Сада мораш „пустити корење“ у новој средини да би напредовао. Шта ће ти помоћи? Примена библијских начела. Погледајмо нека.

Онај ко редовно чита Божју Реч је као „дрво посађено крај вода које теку, које плод свој доноси у своје време, којем лишће не вене, и све што ради биће успешно“ (Пс. 1:1-3).

Исто као што дрво мора редовно добијати воду да би остало здраво, тако и хришћанин мора редовно да се храни из Божје Речи како би остао духовно здрав. Зато настави да редовно читаш Библију и посећујеш скупштинске састанке. Одржавај добре навике породичног и личног проучавања. Све оно што си радио да би био духовно јак у претходној скупштини, настави да чиниш и у новој.

Ко обилно напаја друге, сам ће бити обилно напојен“ (Посл. 11:25).

Биће ти лакше да се уклопиш у нову скупштину уколико ревно учествујеш у служби проповедања. „Мојој супрузи и мени је највише помогло то што смо били у помоћној пионирској служби убрзо након што смо се доселили у нову скупштину“, каже Кевин, који је скупштински старешина. „Брзо смо упознали браћу, пионире и подручје.“ Роџер, брат који се преселио у место преко 1 600 километара далеко од свог претходног дома, каже: „Најбољи начин да се уклопиш у скупштину јесте да што чешће с објавитељима идеш у службу проповедања. Такође, стави се на располагање старешинама, тако што ћеш бити спреман да помогнеш на било који начин. Можда би могао да учествујеш у чишћењу Дворане Краљевства, да замениш неког у једном делу скупштинског програма или се понудиш да возиш неког на састанке. Када браћа и сестре виде да показујеш самопожртвован дух, лакше те прихвате.“

„Широм отворите своје срце“ (2. Кор. 6:13).

Показуј братску наклоност. Када се Мелиса са својом породицом преселила у нову скупштину, они су се усредсредили на развијање нових пријатељстава. „Дружили смо се с браћом пре и после састанка“, каже она. „Тако их нисмо само кратко поздравили, већ смо имали више времена за разговор.“ То им је такође помогло да запамте имена браће у новој скупштини. Поред тога, показивали су наклоност и тако што су браћу позивали у госте. „Разменили смо бројеве телефона“, каже она, „тако да су нас други могли добити да бисмо се укључили у духовне и друге активности скупштине.“

Уколико ти мисао о упознавању нових људи ствара превелик притисак, пробај с малим стварима. На пример, насмеши се и кад ти није до осмеха. Осмех привлачи друге. „Ја сам по природи повучена“, каже Рејчел, која се одселила далеко од места где је одрасла. „Понекад морам да се натерам да разговарам с браћом и сестрама у новој скупштини. Тако потражим у дворани неког ко седи, а ни са ким не разговара. Можда је у питању особа која је стидљива баш као и ја.“ Зашто себи не би поставио циљ да пре или након састанка упознаш неку нову особу?

Можда си првих неколико седмица узбуђен док упознајеш нове људе. Али онда с временом изгубиш вољу. Тада можда мораш да се потрудиш да наставиш.

Када се дрво пресади, оно доживи шок, али убрзо крене да пушта нове жиле

ДАЈ СЕБИ ВРЕМЕНА ДА СЕ ПРИЛАГОДИШ

Неком пресађеном дрвећу је потребно више времена да би се укоренило. Слично томе, не прилагођавамо се новој скупштини сви истом брзином. Ако си се преселио пре извесног времена, али ти је још увек тешко да се прилагодиш, пробај да примениш следећа библијска начела:

Не посустајмо у чињењу добра, јер ћемо, ако се не уморимо, жети кад дође време“ (Гал. 6:9).

Допусти себи више времена него што си испрва мислио. На пример, многи мисионари који су завршили Галад остају у страној земљи неколико година пре него што оду у посету својој земљи. То им помаже да се спријатеље с локалним суверницима и да се навикну на нову културу.

Брат по имену Алехандро, који се селио неколико пута, зна да се прилагођавање не може убрзати. Он каже: „Након наше последње селидбе, моја жена је рекла: ’Сви пријатељи су ми остали у претходној скупштини!‘“ Он ју је подсетио да је исто то рекла и две године раније — последњи пут кад су се преселили. Али током те две године она се трудила да од незнанаца направи пријатеље.

Не говори: ’Зашто су пређашња времена била боља од ових?‘, јер није мудро да то питаш“ (Проп. 7:10).

Избегавај да нову скупштину упоређујеш с претходном. На пример, суверници у твојој новој скупштини могу бити затворенији или отворенији него у претходној. Усмери се на њихове добре особине, као што желиш да и они то чине кад је реч о теби. Неки су се изненадили што их је пресељење навело да се питају да ли воле сву браћу (1. Петр. 2:17).

„Молите, и даће вам се!“ (Лука 11:9).

Настави да се молиш за помоћ. „Немој да покушаваш да ствари решиш својом снагом“, рекао је један старешина по имену Дејвид. „Многе ствари можемо урадити само уз Јеховину помоћ. Моли се у вези с тим!“ Тако мисли и раније поменута Рејчел. Она каже: „Када се муж и ја осећамо некако одсечено од скупштине, онда се конкретно молимо Јехови и кажемо му: ’Молимо те покажи нам ако чинимо нешто што другима отежава да се зближе с нама.‘ Онда се трудимо да више времена проводимо с браћом и сестрама.“

Ако си родитељ и приметиш да је твојој деци тешко да се уклопе, шта можеш учинити? Моли се с њима у вези с тим. Помози им да нађу нове пријатеље, тако што ћеш им омогућити дружење с духовном браћом и сестрама.

ПОМОЗИ НОВИМА ДА СЕ ОСЕЋАЈУ ПРИХВАЋЕНО

Шта можеш учинити да би помогао онима који су се доселили у твоју скупштину? Гледај да одмах од почетка будеш добар пријатељ. Да би то успео, размишљај шта би теби значило да си се преселио, и онда то и учини (Мат. 7:12). Да ли би оне који су се доселили могао позвати на своје вече за породично проучавање или да заједно гледате месечне емисије на нашој телевизији? Да ли би их могао позвати у службу? Уколико их позовеш на оброк, сигурно ће дуго памтити твоју гостољубивост. Шта још можеш учинити за њих?

„Када смо стигли у нову скупштину“, каже Карлос, „једна сестра нам је дала списак продавница с разумним ценама. То нам је много значило.“ Они који су се доселили из другог климатског подручја, биће захвални ако им помогнеш око адекватног одевања. Такође новима можеш помоћи да буду ефикаснији у служби тако што ћеш их упознати с историјом свог краја и у шта људи верују.

ТРУД СЕ ИСПЛАТИ

Ален, брат ког смо поменули у уводу, у својој новој скупштини је нешто више од годину дана. Он каже: „Испрва сам морао да терам себе да нешто учиним како бих боље упознао браћу и сестре. Сада се међу њима осећам као да сам у својој породици и срећан сам.“ Он је схватио да селидбом није изгубио пријатеље, већ да је добио нове, који ће му можда чак постати доживотни пријатељи.

^ одл. 2 Нека имена су промењена.