Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Јехова, наш Бог, један је Јехова“

„Јехова, наш Бог, један је Јехова“

„Чуј, Израеле: Јехова, наш Бог, један је Јехова“ (ПОН. ЗАК. 6:4)

ПЕСМЕ: 138, 112

1, 2. (а) Зашто су речи из Поновљених закона 6:4 веома познате? (б) Зашто их је Мојсије изговорио?

ВЕЋ вековима Јевреји у својој традиционалној молитви користе шест речи које се налазе у хебрејском тексту Поновљених закона 6:4. Они ову молитву изговарају свако јутро и свако вече. Зову је Шема, по првој речи у поменутом стиху. Овом молитвом, предани Јевреји изражавају своју искључиву оданост Богу.

2 Те речи су део Мојсијевог опроштајног говора пред Израелцима окупљеним у равницама Моава 1473. пре н. е. Спремали су се да пређу реку Јордан и заузму Обећану земљу (Пон. зак. 6:1). Мојсије, који је протеклих 40 година био њихов вођа, желео је да их подстакне да се храбро суоче са потешкоћама које им предстоје. Било је неопходно да се уздају у Јехову и да му буду верни. Нема сумње да су Мојсијеве последње речи дубоко утицале на народ. Након што се осврнуо на Десет заповести и друге одредбе које им је Јехова дао, изговорио је упечатљиве речи које су записане у Поновљеним законима 6:4, 5. (Прочитати.)

3. О којим ће питањима бити речи у овом чланку?

3 Зар Израелци који су се окупили пред Мојсијем нису знали да је Јехова њихов једини Бог? Наравно да су знали. Израелци су служили само једном Богу, Богу својих праочева — Аврахама, Исака и Јакова. Зашто је онда Мојсије у свом говору нагласио да је њихов Бог Јехова „један [...] Јехова“? Да ли се под тим подразумева да Јехову треба волети свим срцем, свом душом и свом снагом, као што то стоји у петом стиху? Какво значење за нас данас имају речи из Поновљених закона 6:4, 5?

„ЈЕДАН ЈЕ ЈЕХОВА“

4, 5. (а) Које је једно од значења израза „један је Јехова“? (б) Шта Јехову издваја од богова у које су веровали други народи?

4 По свему јединствен. У хебрејском, као и у многим другим језицима, реч „један“ има више значења. Може се односити на нешто што је јединствено и неупоредиво. По свему судећи, Мојсије у овој прилици није имао намеру да оповргава учење о троједном богу. Јехова је Створитељ неба и земље, Врховни Владар читавог свемира. Он је једини прави Бог и нико није као он (2. Сам. 7:22). Дакле, Мојсије је желео да подсети Израелце да треба да служе једино Јехови. Нису смели прихватити обичаје околних народа, који су обожавали разне богове и богиње. Неки од њих су представљени као богови који имају моћ над неким природним силама. За друге се веровало да су део неког вишег божанства.

5 Примера ради, Египћани су обожавали бога сунца који се звао Ра, богињу неба Нут, бога земље Геба, бога Нила Хапија и многобројне животиње које су сматране светима. Током десет невоља, Јехова је доказао да ти богови заправо немају моћ да заштите оне који им служе. Истакнути ханански бог звао се Вал. Он је био бог плодности, а понекад је представљен и као бог неба, кише и олује. У многим местима су му се људи обраћали за заштиту (Бр. 25:3). Израелци су морали да буду уверени у то да је Јехова једини Бог (Пон. зак. 4:35, 39).

6, 7. Које још значење има израз „један је Јехова“ и који пример говори у прилог томе?

6 Доследан и веран. Израз „један је Јехова“ такође може асоцирати на то да се можемо ослонити на оно што Јехова каже и ради. Он није недоследан нити непредвидив. Веран је, доследан и истинит. Он је Аврахаму обећао да ће његови потомци добити у посед Обећану земљу и учинио је многа чуда да би одржао своју реч. Јехова је остао веран свом обећању чак и након што је прошло 430 година (Пост. 12:1, 2, 7; Изл. 12:40, 41).

7 Вековима касније, када је Израелце назвао својим сведоцима, Јехова им је рекао: „Ја [сам] онај исти. Пре мене ниједан бог није био начињен и после мене неће бити ниједног.“ Да би истакао чињеницу да се његова намера не мења, додао је: „За сва времена ја сам исти“ (Ис. 43:10, 13; 44:6; 48:12). Израелци су имали заиста велику част, баш као што је имамо и ми данас, да служе Јехови, Богу који је доследан и у ког се увек могу поуздати (Мал. 3:6; Јак. 1:17).

8, 9. (а) Шта Јехова очекује од својих слугу? (б) Како је Исус нагласио важност Мојсијевих речи?

8 Мојсије је подсетио Израелце да је Јехова постојан што се тиче љубави и бриге према њима. Зато је било сасвим природно што је Јехова очекивао да они буду одани искључиво њему, то јест да га безусловно воле свим својим срцем, душом и снагом. Осим тога, Јехова је од родитеља очекивао да користе сваку прилику да своју децу поучавају томе шта значи бити одан искључиво њему (Пон. зак. 6:6-9).

9 Будући да је Јехова доследан и да не мења своју намеру, јасно је да он у суштини има иста очекивања и од нас данас. Да бисмо служили Јехови на прихватљив начин, морамо бити одани искључиво њему и волети га свим срцем, умом и снагом. То је управо оно што је Исус рекао једном човеку који је желео да зна која је највећа заповест. (Прочитати Марка 12:28-31.) У наставку ћемо говорити о томе како се по нашим делима може видети да ли заиста разумемо шта значе речи: „Јехова, наш Бог, један је Јехова.“

БУДИМО ОДАНИ ИСКЉУЧИВО ЈЕХОВИ

10, 11. (а) Шта значи бити одан искључиво Јехови? (б) Како су четворица младих Јевреја у Вавилону доказали да су одани искључиво Јехови?

10 Да бисмо могли рећи да је Јехова за нас један једини Бог, морамо бити одани искључиво њему. Као његове слуге не смемо обожавати неке друге богове нити би наше обожавање смело бити прожето идејама или обичајима из других религија. Ми знамо да не постоји неко мноштво богова у ком је Јехова само један у низу или главни и најмоћнији међу њима. Он је једини живи Бог и само њега треба да обожавамо. (Прочитати Откривење 4:11.)

11 У Даниловој књизи се говори о младим Јеврејима — Данилу, Ананији, Мисаилу и Азарији. Они су доказали да су одани искључиво Јехови не само тиме што су одбили да једу нечисту храну већ и тиме што нису хтели да се поклоне пред Навуходоносоровим златним кипом. Било је јасно шта им је најважније у животу. Једноставно није долазило у обзир да се оглуше о Божје заповести (Дан. 1:1 – 3:30).

12. На шта морамо пазити да бисмо остали одани искључиво Јехови?

12 Уколико желимо да будемо одани искључиво Јехови, морамо пазити да ништа у нашем животу не заузме место које припада само њему. Шта би то могло бити? У Десет заповести које је дао свом народу Јехова је јасно рекао да не смеју обожавати ниједног другог бога и да се морају чувати сваког облика идолопоклонства (Пон. зак. 5:6-10). Можемо рећи да данас постоји много облика идолопоклонства и да је неке од њих веома тешко препознати. Јеховина мерила се нису променила. Он је и даље једини прави Бог. Сада ће бити речи о томе како та чињеница треба да утиче на нас.

13. Шта бисмо могли заволети више од Јехове?

13 У Колошанима 3:5 (прочитати) налазимо озбиљно упозорење о томе на шта морамо пазити да не бисмо нарушили своје пријатељство с Јеховом. Занимљиво је да је у овом стиху лакомство повезано са идолопоклонством. То је зато што наша жеља за нечим, као што су богатство и луксуз, може толико утицати на нас да се може рећи да је заузела место Бога у нашем животу. Када узмемо у обзир цео стих, није тешко увидети да су и остали поменути греси на неки начин повезани са лакомством, а према томе и са идолопоклонством. Ако жудимо за таквим стварима, лако се може десити да их заволимо више од Бога. Било би опасно да дозволимо себи да било шта од тога преузме контролу над нашим животом, јер би то значило да Јехова за нас више није једини Бог.

14. На шта је апостол Јован упозорио своје сувернике?

14 Апостол Јован је изнео сличну мисао упозоривши своје сувернике на то да особа која воли нешто у свету — било да је то жеља тела, жеља очију или истицање свог иметка — „нема љубави према Оцу“ (1. Јов. 2:15, 16). То значи да редовно треба да проверавамо своје срце да бисмо били сигурни да га не привлачи светска забава, друштво или неприкладни стилови одевања и дотеривања. Љубав према свету би могла да се огледа и у томе што се неко труди да постигне „велике ствари“, рецимо путем високог образовања (Јер. 45:4, 5). Налазимо се на прагу новог света. Зато би било добро да нам Мојсијеве речи буду у срцу. Ако су нам кристално јасне речи „Јехова, наш Бог, један је Јехова“ и ако чврсто верујемо у то, учинићемо све што можемо да бисмо му служили онако како он то очекује, то јест бићемо одани искључиво њему (Јевр. 12:28, 29).

ЧУВАЈМО НАШЕ ХРИШЋАНСКО ЈЕДИНСТВО

15. Зашто је апостол Павле подсетио хришћане да имају једног Бога, Јехову?

15 Израз „један је Јехова“ може указивати на то да су сви аспекти Јеховине намере у међусобном складу. Јехова жели да сличан склад, то јест јединство, постоји међу његовим слугама. У скупштини у првом веку било је Јудејаца, Грка, Римљана и других. Сви они су дошли из разних средина које су се разликовале по религији, обичајима и схватањима. Зато многима није било лако да прихвате нови начин служења Богу или да се у потпуности ослободе неких својих обичаја. Апостол Павле је сматрао да треба да их подсети на то да хришћани имају једног Бога, Јехову. (Прочитати 1. Коринћанима 8:5, 6.)

16, 17. (а) Које се пророчанство испуњава пред нашим очима? (б) Шта би могло нарушити наше јединство?

16 Шта можемо рећи за данашњу хришћанску скупштину? Пророк Исаија је прорекао да ће се „у последњим данима“ људи из свих народа стицати на гору Јеховиног дома. Они ће говорити: „[Јехова] ће нас поучавати својим путевима, и ходићемо његовим стазама“ (Ис. 2:2, 3). Драго нам је што својим очима можемо гледати испуњење тог пророчанства. Из тог разлога у многим скупштинама можемо видети људе различитих раса, култура и језичких група. Сви они заједно хвале Јехову. Међутим, ове разлике понекад могу створити проблеме.

Да ли доприносиш јединству хришћанске скупштине? (Видети одломке 16-19)

17 Примера ради, како гледаш на сувернике чија се култура доста разликује од твоје? Можда ти је њихов језик потпуно стран или су ти необични њихов стил облачења, навике или храна. Да ли би се могло рећи да их избегаваш и да углавном тражиш друштво оних који су ти слични? Како гледаш на надгледнике у својој скупштини, покрајини или подружници који су млађи од тебе или су друге расе и културе? Да ли дозвољаваш таквим стварима да подривају јединство које постоји међу нама?

18, 19. (а) Који савет налазимо у Ефешанима 4:1-3? (б) Како сви можемо чувати јединство у скупштини?

18 Како можемо избећи такве замке? Апостол Павле је дао добар савет хришћанима у Ефесу, напредном граду у ком су живели људи различитог порекла. (Прочитати Ефешанима 4:1-3.) Запази да је Павле прво споменуо особине као што су понизност, благост, дуготрпљивост и љубав. Ове особине су попут стубова једне куће. Међутим, да би кућа остала у добром стању нису довољни само јаки стубови. Треба радити на томе да се она одржи у добром стању. Слично је и са скупштином. Павле је саветовао хришћане у Ефесу да раде на томе да одрже „јединство духа“.

19 Свако од нас треба да разуме да има личну одговорност да чува јединство у скупштини. Како то можемо чинити? Пре свега треба да негујемо особине које је Павле поменуо, а то су понизност, благост, дуготрпљивост и љубав. Треба и да дајемо све од себе да у скупштини унапређујемо мир, јер он повезује чланове скупштине. Важно је и да што пре решимо сваки проблем који се појави у скупштини како не би прерастао у нешто што ће водити до подела. Тако ћемо сви доприносити миру и јединству који су толико драгоцени у скупштини.

20. По чему ће се видети да разумемо речи: „Јехова, наш Бог, један је Јехова“?

20 „Јехова, наш Бог, један је Јехова.“ Заиста упечатљиве речи! Оне су помогле Израелцима да се храбро суоче са потешкоћама на које су наилазили док су заузимали Обећану земљу. Ако те речи чувамо у свом срцу, бићемо спремнији да се суочимо са свиме што нас чека током велике невоље и да затим дамо свој пуни допринос миру и јединству у новом свету. Зато дајмо све од себе да будемо одани искључиво Јехови тако што ћемо га волети и служити му свом душом и тако што ћемо чувати наше хришћанско јединство. Ако истрајемо у томе, Исус ће нас просудити као овце и видећемо како се испуњавају његове речи: „Дођите, ви које је мој Отац благословио, наследите краљевство које је припремљено за вас од постанка света“ (Мат. 25:34).