Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си пажљиво читао недавна издања Стражарске куле? Погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

Зашто је Јехова одобравао ратове које су у древна времена водили Израелци?

Јехова је Бог љубави. Ипак, он је у неким приликама дозвољавао ратове како би свој народ заштитио од зла и угњетавања. Сам Бог је одлучивао ко ће учествовати у ратовима и када ће се такви ратови водити (w15 1. 11, стр. 4-5).

Шта је неопходно да родитељи раде како би помогли својој деци тинејџерског узраста да служе Јехови?

Од пресудне је важности да родитељи воле своје тинејџере и да им буду пример у показивању понизности. Важно је и то да родитељи проникну у ум и срце својих тинејџера и да настоје да их разумеју (w15 15. 11, стр. 9-11).

Зашто папу не треба сматрати наследником апостола Петра?

У Матеју 16:17, 18 не пише да ће апостол Петар бити поглавар хришћанске скупштине. Библија нам открива да је угаони камен скупштине Исус и да он није уздигао Петра изнад других апостола (1. Петр. 2:4-8; w15 1. 12, стр. 12-14).

Шта све треба да узмемо у обзир пре него што нешто кажемо?

Да бисмо својим речима чинили добро, треба да размишљамо о томе (1) када је право време да нешто кажемо (Проп. 3:7), (2) шта да кажемо (Посл. 12:18) и (3) како ћемо то рећи (Посл. 25:15; w15 15. 12, стр. 19-22).

Који поступци нису прихватљиви за хришћане?

Прави хришћани не лажу и не клевећу друге. Они не говоре неистину нити својим речима намерно повређују друге. Не варају друге нити краду (wp16 1, стр. 5).

Ко су били „свештенички главари“ који се спомињу у Светом писму?

Израз „свештенички главари“ се очигледно односи на најважније чланове свештенства, као и бивше првосвештенике који су били разрешени дужности (wp16 1, стр. 10).

Како треба да се опходимо према онима који узимају симболе на Спомен-свечаности?

Хришћани не уздижу такве појединце; онај ко је заиста помазан неће се узвисивати. Такође неће то истицати пред другима (Мат. 23:8-12; w16 01, стр. 23-24).

Како је Аврахам постао Божји пријатељ и шта из тога учимо?

Аврахам је научио доста тога о Јехови, вероватно од Сима. Током свог живота Аврахам је видео какав је Јехова био према њему и његовој породици и тако је из личног искуства видео какав је он Бог. И ми можемо поступати по узору на њега (w16 02, стр. 9-10).

Ко је поделио Библију на поглавља и стихове?

Свештеник Стивен Лангтон, који је живео у XIII веку, поделио је Библију на поглавља. Поделу на стихове су најпре увели хебрејски преписивачи који су поделили хебрејски део Библије, познат као Стари завет, а у XVI веку изучавалац Робер Етјен је поделио на стихове њен грчки део, то јест Нови завет (wp16 2, стр. 14-15).

Да ли је Сатана заиста одвео Исуса до храма да би га искушавао?

Не можемо са сигурношћу рећи да ли је то било тако. Оно што је записано у Матеју 4:5 и Луки 4:9 може значити да је Исус одведен тамо путем визије или да је стајао на неком узвишењу на подручју храма (w16 03, стр. 31-32).

Како наша служба може бити попут росе?

Роса настаје постепено. Она доноси окрепу и неопходна је за живот. Права роса је благослов од Јехове (Пон. зак. 33:13). Нешто слично се може рећи и за Божје слуге док удруженим снагама учествују у служби проповедања (w16 04, стр. 4).