Пређи на садржај

Пређи на садржај

У наше време човек са писарским прибором представља Исуса Христа, који обележава оне који ће преживети

Питања читалаца

Питања читалаца

Кога у Језекиљевој визији предочавају човек са писарским прибором и шест људи са разорним оружјем у рукама?

Они предочавају небеске снаге које су учествовале у уништењу Јерусалима и које ће у Армагедону такође учествовати у уништавању Сатаниног злог света. Зашто је ово ново објашњење логично?

Након што је Језекиљ у једној визији видео какве се све гадости чине у Јерусалиму огрезлом у отпадништву, добио је увид у догађаје који ће водити до уништења тог града 607. године пре н. е. Он је видео шесторицу мушкараца који су у рукама имали разорно оружје. Са њима је био још један човек који је био „обучен у лан, с писарским прибором за појасом“ (Језек. 8:6-12; 9:2, 3). Јехова је рекао том човеку: „Прођи кроз град [...] и знаком обележи чела људи који тугују и плачу због свих гадости које се чине у њему.“ Затим је људима са разорним оружјем рекао да у граду побију све на којима не буде био знак (Језек. 9:4-7). Шта можемо закључити на основу ове визије и кога предочава човек са писарским прибором?

Језекиљ је имао ову пророчанску визију 612. године пре н. е. То пророчанство се првобитно испунило само пет година касније, када је Јехова дозволио вавилонској војсци да уништи Јерусалим. Јехова је тако преко Вавилонаца казнио свој непослушни народ (Јер. 25:9, 15-18). Међутим, људи нису били насумично убијани. Праведници нису смели бити погубљени са злима. Јехова је избавио оне који се нису мирили с тим што се у граду дешавају такве гадости.

Језекиљ није учествовао ни у обележавању људи нити у њиховом погубљењу. Пресуда је била извршена под вођством анђела̂. Захваљујући овом пророчанству можемо видети шта се дешавало такорећи иза кулиса, то јест у духовном подручју. Јехова је заповедио својим анђелима не само да се побрину да зли буду уништени већ и да одвоје праведнике који ће преживети то уништење. *

Раније смо сматрали да у савременом испуњењу ове визије човек са писарским прибором предочава помазанике који су још увек на земљи. Мислили смо да они који прихватају добру вест коју проповедамо сада добијају знак да ће преживети крај овог поретка. Међутим, у задњих неколико година постало је очигледно да ово тумачење треба променити. На основу онога што је записано у Матеју 25:31-33, Исус је тај који суди људима. Он ће свој коначни суд донети током велике невоље, када ће раздвојити људе на овце и јарце, то јест на оне који ће преживети и оне који ће бити уништени.

У светлу овог новог тумачења, које закључке можемо извући из Језекиљеве визије? Има их барем пет:

  1. Током времена које је претходило уништењу Јерусалима, Језекиљ је служио народу попут стражара у исто време кад и Јеремија, баш као што је то пре њих чинио Исаија. Јехова данас преко мале групе својих помазаних слугу у духовном смислу храни свој народ и упозорава људе да ће ускоро избити велика невоља. Све Христове слуге учествују у објављивању тог упозорења (Мат. 24:45-47).

  2. Језекиљ није учествовао у обележавању људи који ће преживети уништење, као што ни Јеховин народ у данашње време то не ради. Ми само преносимо ту вест, учествујући у делу проповедања које се обавља под вођством анђела̂ (Откр. 14:6).

  3. У Језекиљево доба нико није добио дослован знак на челу. Тако је и данас. Шта људи треба да раде да би у симболичном смислу били обележени као они који ће преживети? Они треба да прихвате добру вест која се данас проповеда, да развију особине које приличе правим хришћанима, да предају свој живот Јехови и да верно подупиру Христову браћу (Мат. 25:35-40). Они који тако поступају биће обележени као они који ће преживети предстојећу велику невољу.

  4. У наше време човек са писарским прибором представља Исуса Христа, који обележава оне који ће преживети. Припадници великог мноштва ће добити знак када током велике невоље буду просуђени као овце. То значи да ће имати могућност да вечно живе овде на земљи (Мат. 25:34, 46). *

  5. У наше време шесторица мушкараца са разорним оружјем у рукама представљају небеску војску са Исусом на челу. Они ће ускоро уништити овај зли поредак (Језек. 9:2, 6, 7; Откр. 19:11-21).

Све ово претходно речено јача наше поуздање у то да Јехова неће уништити праведне са злима (2. Петр. 2:9; 3:9). То нас такође подсећа колико је важно да учествујемо у делу проповедања. Сви људи треба да чују упозорење пре него што дође крај (Мат. 24:14).

^ одл. 6 Они који су били спасени, као што су Варух (Јеремијин писар), Авдемелех Етиопљанин и Рихавови синови, нису имали неки видљиви знак на челу (Јер. 35:1-19; 39:15-18; 45:1-5). Они су у симболичном смислу били обележени да ће преживети то уништење.

^ одл. 12 Нема потребе да помазаници који верно служе Јехови добију такав знак. Они ће бити завршно обележени печатом или пре него што умру или пре него што избије велика невоља (Откр. 7:1, 3).