Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питања читалаца

Питања читалаца

Шта значе Исусове речи: „Немојте мислити да сам дошао да донесем мир“?

Исус је објављивао поруку мира. Међутим, једном приликом је својим апостолима рекао: „Немојте мислити да сам дошао да донесем мир на земљу. Нисам дошао да донесем мир, него мач. Дошао сам да раздвојим човека од његовог оца и ћерку од њене мајке и снаху од њене свекрве“ (Мат. 10:34, 35). Шта је тиме хтео да каже?

Исус није желео да раздваја чланове породице, али је знао да ће његова учења довести до подела у неким породицама. Према томе, они који желе да постану Христови ученици и да се крсте морају бити свесни да ће се због те одлуке суочавати с неким проблемима. Може се десити да им се брачни друг или неки други члан породице противи и отежава им да се држе Христових учења.

Библија подстиче хришћане: „Будите у миру са свим људима“ (Римљ. 12:18). Али Исусова учења у неким породицама могу бити попут „мача“. То се дешава када неко од укућана прихвати та учења, док их други одбацују и на све начине покушавају да га одврате од њих. У таквом случају, чак и најближи чланови породице постају „непријатељи“ ономе ко је прихватио истину (Мат. 10:36).

Христови ученици чији укућани не деле њихова веровања понекад се нађу у ситуацији која представља испит њихове верности Јехови и Исусу. На пример, њихови најближи могу тражити од њих да славе верске празнике. Они тада морају одлучити коме ће угодити. Исус је рекао: „Ко воли оца или мајку више него мене, није ме достојан“ (Мат. 10:37). Наравно, он није хтео да каже да онај ко хоће да постане његов ученик треба да воли своје родитеље мање него пре. Заправо је желео да нас поучи шта треба да нам буде најважније у животу. Ако се неко у породици противи томе да служимо Јехови, ми га и даље волимо, али љубав према Богу нам је ипак на првом месту.

Нема сумње да Исусовим ученицима противљење породице веома тешко пада. Па ипак, они имају на уму његове речи: „Ко не прихвати свој мученички стуб и не иде за мном, није ме достојан“ (Мат. 10:38). Спремни су да истрајно подносе противљење јер су свесни да је то саставни део хришћанског живота. С друге стране, надају се да ће њихови рођаци запазити њихово добро понашање и да ће због тога променити свој став и пожелети да боље упознају Библију (1. Петр. 3:1, 2).