Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питања читалаца

Питања читалаца

Ако се хришћанин без библијског разлога разведе од своје жене и поново ступи у брак, како скупштина гледа на његов претходни брак, а како на нови?

Скупштина ће у том случају сматрати да је претходни брак окончан склапањем новог брака и да је нови брак важећи. Да бисмо разумели како смо дошли до тог закључка, погледајмо шта је Исус рекао о разводу и поновном ступању у брак.

Исус је у Матеју 19:9 рекао који је једини оправдани разлог за окончање брака. Тамо пише: „Ко се разведе од своје жене, осим због блуда, и ожени се другом, чини прељубу.“ На основу његових речи разумемо (1) да је блуд једини библијски разлог за развод брака и (2) да човек који се разведе од своје жене без библијског разлога и опет ступи у брак чини прељубу. a

Да ли оно што је Исус рекао значи да је мушкарац који је починио прељубу и развео се од жене према Библији слободан за брак? Не мора да значи. Кад дође до прељубе, преварени брачни друг одлучује да ли ће опростити или не. Ако не опрости и њих двоје се законски разведу, обоје могу ступити у брак с неким другим.

С друге стране, преварени брачни друг можда искрено жели да сачува брак и спреман је да опрости. Међутим, шта ако је жена спремна да опрости, али муж не жели да јој се врати и одлучи да се законски разведе од ње? Пошто му је она опростила и не жели да оконча брак, он према Библији није слободан да се поново ожени. Ако он ипак одлучи да ступи у брак с другом женом, иако према Библији није слободан за то, тиме поново чини прељубу. Скупштинске старешине ће због тога поново морати да формирају дисциплински одбор (1. Кор. 5:1, 2; 6:9, 10).

Када се мушкарац који према Библији није слободан за брак поново ожени, како скупштина гледа на његов претходни брак, а како на нови? Да ли пред Богом претходни брак још увек важи? Да ли преварени брачни друг и даље може да одлучи да ли ће опростити? Да ли нови брак треба сматрати прељубничком везом?

Раније је скупштина нови брак сматрала прељубничком везом докле год би преварени брачни друг био жив, док не би поново ступио у брак или док не би починио блуд. Међутим, Исус није помињао превареног брачног друга када је говорио о разводу и поновном ступању у брак. Он је само рекао да човек који се без библијског разлога разведе од своје жене и ожени се другом чини прељубу. У том случају, развод и поновно ступање у брак, које је Исус изједначио с прељубом, окончавају претходни брак.

„Ко се разведе од своје жене, осим због блуда, и ожени се другом, чини прељубу.“ (Мат. 19:9)

Када се мушкарац разведе од жене и ожени се неком другом, брак с претходном женом је окончан и од ње се више не очекује да одлучи да ли ће му опростити. Дакле, она је ослобођена тешког терета те одлуке. Надаље, на гледиште скупштине о новом браку њеног бившег мужа неће утицати то да ли је она жива, да ли се поново удала или је и сама починила блуд. b

До сада смо говорили о ситуацији у којој је муж починио прељубу и након тога су се он и његова жена развели. Међутим, шта ако муж није починио прељубу, али се развео од жене и касније оженио другом? Или шта ако није починио блуд пре развода него после њега и затим се оженио другом, иако је прва жена хтела да му опрости? У свим тим ситуацијама, развод и ступање у нови брак (које се сматра прељубом) окончавају претходни брак. Нови брак је озакоњена веза. Као што је речено у Стражарској кули од 1. априла 1980, на 31. страни, он је сада у новом браку и не може тек тако да га оконча и врати се бившој жени јер је његов претходни брак окончан разводом, прељубом и ступањем у нови брак.

Овим новим објашњењем се не умањује светост брака нити озбиљност прељубе. У случају да се мушкарац разведе од своје жене без библијског основа и затим се ожени другом, иако према Библији није слободан за то, биће неопходно да се формира дисциплински одбор због прељубе. (Ако му је нова жена Јеховин сведок, и она ће морати да се појави пред дисциплинским одбором због прељубе.) Премда се на нови брак неће гледати као на прељубничку везу, тај мушкарац неће моћи да добије посебна задужења у скупштини још много година, све док су други узнемирени због онога што је урадио и све док мисле да он не заслужује поштовање. Пре него што му дају било какво задужење у скупштини, старешине ће узети у обзир како сада живе његова бивша жена и њихова малолетна деца уколико их је напустио (Мал. 2:14-16).

Пошто небиблијски развод и поновно ступање у брак повлаче за собом тешке последице, мудро је да по узору на Јехову хришћани на брак гледају као на нешто свето (Проп. 5:4, 5; Јевр. 13:4).

a Ради једноставности, на брачног друга који је починио прељубу указиваћемо у мушком роду, а на превареног брачног друга у женском. Међутим, као што пише у Марку 10:11, 12, Исус је јасно показао да се ово начело подједнако односи и на мушкарце и на жене.

b Ово је ново, измењено објашњење. Раније смо сматрали да би нови брак њеног мужа био прељубничка веза докле год би она била жива или док се не би преудала или починила блуд.