Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питања читалаца

Питања читалаца

На шта се у Левитској 19:16 односи заповест „немој ничим угрозити живот свог ближњег“ и шта учимо из тога?

Јехова је од Израелаца очекивао да буду свет народ. Рекао им је: „Не шири клевете по свом народу. Немој ничим угрозити живот свог ближњег. Ја сам Јехова“ (Лев. 19:2, 16).

У изворном хебрејском тексту израз „угрозити живот свог ближњег“ дословно гласи „устати на крв свог ближњег“. Али шта тај хебрејски идиом значи? У једној књизи која се бави Левитском пише: „Овај део стиха је тешко превести зато што је тешко утврдити смисао хебрејског идиома који се овде користи“ (The JPS Torah Commentary: Leviticus).

Неки изучаваоци везују овај израз за претходни стих, који гласи: „Не суди неправедно. Не буди пристрастан према сиромашном и немој повлађивати богатом. Праведно суди свом ближњем“ (Лев. 19:15). У том случају, заповест коју налазимо у 16. стиху значила би да Израелци нису смели наносити штету суверницима у судским споровима, пословним и породичним односима, нити су смели да изврћу ствари зарад личне користи. Јасно је да Божје слуге неће радити ништа од тога. Међутим, постоји једно још логичније објашњење на шта се односи заповест „немој ничим угрозити живот свог ближњег“.

Погледајмо још једном први део 16. стиха. Ту Бог заповеда свом народу да не шири клевете. Имајмо на уму да је клеветање озбиљније од оговарања, премда и оговарање води до проблема (Посл. 10:19; Проп. 10:12-14; 1. Тим. 5:11-15; Јак. 3:6). Особа која клевеће намерно говори лажи с циљем да наруши нечију репутацију. На пример, клеветник би могао да лажно сведочи против некога, чак и ако тиме угрожава његов живот. Управо је лажно сведочанство двојице покварених људи довело до тога да Навутеј буде неправедно погубљен (1. Краљ. 21:8-13). Према томе, клеветник би заиста могао да угрози живот другог човека, као што је речено у другом делу Левитске 19:16.

Надаље, иза клевете се обично крије мржња. У 1. Јовановој 3:15 читамо: „Ко год мрзи свог брата, убица је, а ви знате да ниједан убица неће добити вечни живот.“ Вредно је пажње да је Јехова након заповести: „Немој ничим угрозити живот свог ближњег“, додао: „Не мрзи свог брата у свом срцу“ (Лев. 19:17).

Дакле, заповест из Левитске 19:16 садржи озбиљно упозорење за хришћане. Морамо пазити на то да не развијемо лоше мишљење о некоме и почнемо да га клевећемо. Ако бисмо клеветали некога зато што нам се не свиђа или зато што му завидимо, то би био показатељ да га мрзимо и тиме бисмо му на неки начин угрозили живот. Хришћани нипошто не желе да упадну у ту замку (Мат. 12:36, 37).