Пређи на садржај

Пређи на садржај

Вера и страх пред Богом — битна обележја храбрости

Вера и страх пред Богом — битна обележја храбрости

Вера и страх пред Богом — битна обележја храбрости

„Буди храбар и јак... с тобом је Јехова, твој Бог“ (ИСУС НАВИН 1:9).

1, 2. (а) Гледано из људског угла, какви су били изгледи да Израелци победе Хананце? (б) Које је засигурање добио Исус Навин?

 ГОДИНЕ 1473. пре н. е., израелски народ се спремао за улазак у Обећану земљу. Мојсије је подсетио народ на потешкоће које их чекају следећим речима: „Данас прелазиш преко Јордана да уђеш у ту земљу и да покориш народе који су већи и моћнији од тебе и велике градове који су утврђени до небеса, велик народ високог раста, Енакове синове... за које си чуо да се о њима говори: ’Ко се може одржати пред Енаковим синовима‘“ (Поновљени закони 9:1, 2). Ти џиновски ратници били су надалеко познати. Поред тога, неки Хананци су имали добро опремљену војску с коњима и колима с гвозденим оштрицама (Судије 4:13).

2 С друге стране, Израелци су били бивши робови који су управо провели 40 година у пустињи. Стога су, гледано из људског угла, изгледи за њихову победу били мали. Па ипак, Мојсије је имао веру. Он је ’видео‘ да их Јехова води (Јеврејима 11:27). „Јехова, твој Бог, иде пред тобом“, рекао је Мојсије народу. „Истребиће их и покориће их пред тобом“ (Поновљени закони 9:3; Псалам 33:16, 17). После Мојсијеве смрти, Јехова је уверио Исуса Навина у своју подршку, рекавши: „Устани и заједно са свим овим народом пређи преко овог Јордана у земљу коју дајем Израеловим синовима. Нико неће моћи да се одржи пред тобом свих дана твог живота. Ја ћу бити с тобом као што сам био с Мојсијем“ (Исус Навин 1:2, 5).

3. Шта је помогло Исусу Навину да има веру и храброст?

3 Да би имао Јеховину подршку и вођство, Исус Навин је морао да чита Божји Закон, дубоко размишља о њему и живи у складу с њим. ’Тада ћеш бити успешан на свом путу и поступаћеш мудро‘, рекао је Јехова. „Поново ти заповедам: Буди храбар и јак! Не бој се и не плаши се, јер куд год пођеш, с тобом је Јехова, твој Бог“ (Исус Навин 1:8, 9). Зато што је слушао Бога, Исус Навин је био храбар, јак и успешан. Међутим, већина његове генерације није слушала Бога. Као последица тога, нису били успешни и умрли су у пустињи.

Без вере нема храбрости

4, 5. (а) Какав су став показала десеторица ухода, а какав Исус Навин и Халев? (б) Како је утицало на Јехову то што му народ није веровао?

4 Четрдесет година раније, када су Израелци били на самом прагу Ханана, Мојсије је послао дванаесторицу људи да извиде ту земљу. Десеторица су се вратила уплашена. „Сви људи које смо видели у њој су огромни“, викали су. „Тамо смо видели и дивове, Енакове синове, који су дивовског рода [„нефилими“, фуснота] тако да нам се чинило да смо наспрам њих као скакавци.“ Да ли су „сви људи“, а не само Енакови синови, били дивови? Не, нису. Да ли су Енакови синови били потомци нефилима из претпотопног времена? Наравно да нису. Па ипак, због тих преувеличаних изјава, страх се проширио по логору. Народ је чак желео да се врати у Египат, у земљу у којој су били робови! (Бројеви 13:31–14:4).

5 Међутим, преостала двојица, Исус Навин и Халев, једва су чекали да уђу у Обећану земљу. Они су рекли да Хананце могу ’појести као хлеб‘. Такође су рекли: „Њихов је заклон одступио од њих, а с нама је Јехова. Не бојте их се“ (Бројеви 14:9). Да ли су Исус Навин и Халев били неразумно оптимистични? Далеко од тога! Они су, баш као и сав остали народ, видели како је Јехова путем десет невоља понизио моћни Египат и његове богове. Затим су видели како је Јехова фараона и његове трупе уништио у Црвеном мору (Псалам 136:15). Јасно је да је страх који су показала десеторица ухода и они који су подлегли њиховом утицају био потпуно неоправдан. „Докле ми неће веровати и поред свих знакова које сам учинио међу њима?“, рекао је Јехова, изражавајући своју велику тугу (Бројеви 14:11).

6. Како су храброст и вера повезане, и како се то види у савремено доба?

6 Јехова је указао на срж проблема — народ је био уплашен јер није имао веру. Заиста, вера и храброст су међусобно повезане, и то у толикој мери да је апостол Јован написао о хришћанској скупштини и њеном духовном рату: „Ово је победа која је победила свет: наша вера“ (1. Јованова 5:4). Данас преко шест милиона Јеховиних сведока, младих и старих, снажних и нејаких, широм света проповедају добру вест о Краљевству, зато што имају веру попут вере Исуса Навина и Халева. Никакав непријатељ не може ућуткати ту моћну и храбру војску проповедника (Римљанима 8:31).

’Немој се повлачити‘

7. Шта значи ’повући се‘?

7 Јеховине слуге данас храбро проповедају добру вест зато што имају исти став као и апостол Павле, који је написао: „Ми нисмо од оних који се повлаче и одлазе у уништење, него од оних који верују и спасавају свој живот“ (Јеврејима 10:39). Израз ’повући се‘ који је Павле користио не односи се на привремени налет страха, будући да су многе Божје верне слуге каткад биле уплашене (1. Самуилова 21:12; 1. Краљевима 19:1-4). То значи „одступити, одустати“, „површно се држати истине“, објашњава један библијски речник. Исти речник додаје да ’повући се‘ може указивати на метафору о „спуштању једра и успоравању“ у Божјој служби. Кад искрсну проблеми — било да је у питању прогонство, слабо здравље или нека друга кушња — они који имају јаку веру не размишљају о „успоравању“. Уместо тога, они се још више напрежу у служби за Јехову, свесни да он дубоко брине о њима и да познаје њихова ограничења (Псалам 55:22; 103:14). Да ли и ти имаш такву веру?

8, 9. (а) Како је Јехова ојачао веру раних хришћана? (б) Шта можемо чинити да бисмо изградили своју веру?

8 Једном приликом апостоли су увидели да немају довољно вере, па су замолили Исуса: „Дај нам више вере“ (Лука 17:5). Та искрена молба је услишена, што је било посебно очигледно на Педесетницу 33. н. е., када је обећани свети дух био изливен на ученике што им је омогућило да дубље разумеју Божју Реч и његове намере (Јован 14:26; Дела апостолска 2:1-4). Њихова вера је била ојачана и они су упркос противљењу започели с проповедањем добре вести и успели да проповедају „свим створењима под небом“ (Колошанима 1:23; Дела апостолска 1:8; 28:22).

9 Да бисмо изградили веру и напредовали у служби, и ми морамо проучавати Писмо и дубоко размишљати о њему, а такође се молити за свети дух. Само ако у свој ум и срце утиснемо Божје истине — као што су то учинили Исус Навин, Халев и рани хришћански ученици — имаћемо веру која ће нам дати храброст потребну да бисмо издржали у нашем духовном рату и изашли као победници (Римљанима 10:17).

Вера није само веровање да Бог постоји

10. Шта све обухвата права вера?

10 Као што смо видели на примеру древних верних Божјих слугу, вера која води до храбрости и истрајности обухвата много више од пуког веровања да Бог постоји (Јаков 2:19). Она значи да смо упознали Јехову и да имамо потпуно поуздање у њега (Псалам 78:5-8; Пословице 3:5, 6). Она подразумева да свим срцем верујемо да је живот по Божјим законима и начелима за наше највеће добро (Исаија 48:17, 18). Вера такође подразумева да нимало не сумњамо да ће Јехова испунити сва своја обећања и да он „награђује оне који га ревно траже“ (Јеврејима 11:1, 6; Исаија 55:11).

11. На које су начине Исус Навин и Халев били благословљени због своје вере и храбрости?

11 Таква вера се развија. Она расте док живимо по истини, ’испитујемо‘ њен позитиван утицај на нас, ’видимо‘ како су нам молитве услишене и када на друге начине осећамо Јеховино вођство у свом животу (Псалам 34:8; 1. Јованова 5:14, 15). Можемо бити уверени да је вера Исуса Навина и Халева расла сваки пут кад су осетили Божју доброту (Исус Навин 23:14). Осмотри следеће тачке: Они су преживели 40-годишње путовање кроз пустињу, као што им је Бог и обећао (Бројеви 14:27-30; 32:11, 12). Затим, учествовали су у шестогодишњем освајању Ханана. И на крају, имали су дуг живот и добро здравље, чак су и добили део земље у наследство. Јехова заиста богато награђује оне који му верно и храбро служе! (Исус Навин 14:6, 9-14; 19:49, 50; 24:29).

12. У ком смислу Јехова ’уздиже своју реч‘?

12 Доброта коју је Бог показао према Исусу Навину и Халеву, подсећа нас на псалмистине речи: ’Реч си своју уздигао и изнад свог имена‘ (Псалам 138:2). Кад Јехова своје име користи као гаранцију за испуњење неког обећања, то испуњење је ’уздигнуто‘ у смислу да надмашује сва наша очекивања (Ефешанима 3:20). Заиста, Јехова никада не разочара оне који у њему ’проналазе своју највећу срећу‘ (Псалам 37:3, 4).

Човек који је „угодио Богу“

13, 14. Зашто су Еноху биле потребне вера и храброст?

13 Можемо још доста тога научити о вери и храбрости када осмотримо пример још једног претхришћанског сведока — Еноха. Чак и пре него што је почео да проповеда, Енох је вероватно знао да ће његова вера и храброст бити испитане. На основу чега? Јехова је још у Едену рекао да ће непријатељство, то јест мржња, постојати између оних који служе Богу и оних који служе Сатани Ђаволу (Постанак 3:15). Енох је такође знао да се та мржња појавила још на почетку људске историје када је Каин убио свог брата Авеља. Он је то знао јер је њихов отац, Адам, живео још 310 година након Еноховог рођења (Постанак 5:3-18).

14 Међутим, упркос тим чињеницама, Енох је храбро „ходио с истинитим Богом“ и осуђивао „страшне ствари“ које су људи говорили против Јехове (Постанак 5:22; Јуда 14, 15). Због тог неустрашивог става за обожавање правог Бога, Енох је очигледно стекао многе непријатеље и изложио свој живот опасности. Тада је Јехова извукао тог свог пророка из канџи смрти. Након што му је рекао „да је угодио Богу“, Јехова га је ’пренео‘ из живота у смрт, можда током једног пророчког заноса (Јеврејима 11:5, 13; Постанак 5:24).

15. Који је добар пример Енох оставио данашњим Јеховиним слугама?

15 Након што је поменуо Енохово преношење из живота у смрт, Павле је још једном нагласио колико је вера важна, рекавши: „Без вере није могуће угодити Богу“ (Јеврејима 11:6). Енох је имао веру и зато је имао храбрости да ходи с Јеховом и објављује његову поруку осуде безбожним људима. Тиме нам је Енох оставио добар пример. И ми треба да обављамо дело слично његовом, и то у свету који се супротставља обожавању правог Бога и који је пун сваког зла (Псалам 92:7; Матеј 24:14; Откривење 12:17).

Без страха пред Богом нема храбрости

16, 17. Ко је био Авдија, и у каквој се ситуацији нашао?

16 Поред вере, за храброст је потребно и страхопоштовање према Богу. Размотримо изузетан пример једног богобојазног човека који је живео у данима пророка Илије и краља Ахава, владара над северним израелским краљевством. Током Ахавове владавине, обожавање Вала се проширило у северном краљевству до невиђених размера. Заправо, 450 Валових пророка и 400 пророка обредног дебла ’јели су за столом Језавеље‘, Ахавове жене (1. Краљевима 16:30-33; 18:19).

17 Језавеља, немилосрдан Јеховин противник, покушала је да искорени обожавање правог Бога. Она је убила неке Јеховине пророке и чак покушала и Илију да убије, али он је послушао Божји савет и побегао преко Јордана (1. Краљевима 17:1-3; 18:13). Можеш ли замислити како је тада било тешко подупирати обожавање правог Бога у северном краљевству? Замисли још да си радио на краљевском двору? Управо се у таквој ситуацији налазио богобојазни Авдија, a који је био управитељ Ахавовог дома (1. Краљевима 18:3).

18. По чему се истицао Авдија као Јеховин обожавалац?

18 Несумњиво је Авдија био опрезан и обазрив у својој служби Јехови. Али је такође био и непоколебљив. У 1. Краљевима 18:3 сазнајемо: „Авдија се много бојао Јехове.“ Заиста, његова богобојазност је била изванредна! Због тога што је имао страх пред Богом показао је изузетну храброст, као што се могло видети одмах након што је Језавеља почела да убија Јеховине пророке.

19. Шта је Авдија чинио и тиме показао да је храбар?

19 У Библији читамо шта се догодило: „Кад је Језавеља убијала Јеховине пророке, Авдија је узео сто пророка и сакрио их у две пећине, по педесет у свакој, и доносио им је хлеба и воде“ (1. Краљевима 18:4). Као што можеш и замислити, тајно хранити стотину људи био је веома опасан подухват. Не само што је морао пазити да га не ухвате Ахав и Језавеља, већ је морао да пази и да га не види неко од 850 лажних пророка који су често свраћали у двор. Поред тога, многи обожаваоци лажних богова у Израелу, од обичних људи па до племства, сигурно би искористили прилику да издају Авдију и тако задобију наклоност краља и краљице. Упркос свему томе, Авдија је у непосредној близини тих идолопоклоника храбро бринуо о Јеховиним пророцима. Заиста, богобојазност је велика покретачка сила!

20. Како је Авдији помогао страх од Бога, и како његов пример помаже теби?

20 Пошто је имао страх пред Богом могао је бити храбар, а Јехова га је очигледно штитио од његових непријатеља. Пословице 29:25 кажу: „Ко дрхти пред човеком, себи поставља замку, а ко се узда у Јехову, биће заштићен.“ Авдија није био неки човек с натприродним способностима. Он се плашио да ће бити ухваћен и убијен, а то је могло да му се и деси (1. Краљевима 18:7-9, 12). Па ипак, страх пред Богом му је уливао храброст да савлада сваки страх од човека који се могао појавити у њему. Авдија је добар пример за све нас, посебно за оне који служе Јехови ризикујући своју слободу па чак и живот (Матеј 24:9). Тежимо зато да сви служимо Јехови „са страхом и страхопоштовањем“ (Јеврејима 12:28).

21. Шта ће се осматрати у наредном чланку?

21 Вера и страх пред Богом нису једина обележја на којима почива храброст. Љубав је још јача покретачка сила. „Бог нам није дао дух који нас чини плашљивима, него дух који нам даје снагу, љубав и разборитост“, написао је Павле (2. Тимотеју 1:7). У наредном чланку видећемо како нам љубав помаже да храбро служимо Јехови током ових тешких, последњих дана (2. Тимотеју 3:1).

[Фуснота]

a Није у питању пророк Авдија.

Можеш ли одговорити?

• Захваљујући чему су Исус Навин и Халев били храбри?

• Шта обухвата права вера?

• Зашто је Енох био неустрашив у објављивању поруке осуде?

• Како страх пред Богом утиче на храброст?

[Питања за разматрање]

[Слика на странама 16, 17]

Јехова је заповедио Исусу Навину: „Буди храбар и јак“

[Слика на 18. страни]

Авдија се бринуо о Божјим пророцима и штитио их

[Слике на 19. страни]

Енох је одважно објављивао Божју реч