Пређи на садржај

Пређи на садржај

Уздај се у Јехову — Бога који је стваран

Уздај се у Јехову — Бога који је стваран

Уздај се у Јехову — Бога који је стваран

Јеси ли некада у ведрој ноћи погледао у небо и видео стотине звезда? Како би објаснио њихово постојање?

У ТИШИНИ ноћи звезде су говориле Давиду, краљу древног Израела, наводећи га да запише: „Небеса славу Божју објављују, дела руку његових небески простор гласи“ (Псалам 19:2). Да, Створитељ је, а не стварство, достојан да ’прими славу и част и моћ‘ (Откривење 4:11; Римљанима 1:25).

„Онај што је све саградио јесте Бог“, каже Библија (Јеврејима 3:4). Заиста, прави Бог, ’коме је име Јехова, јесте Свевишњи над целом земљом‘ (Псалам 83:19). Он није неко привиђење — нека фатаморгана. Исус Христ је за свог небеског Оца, Јехову рекао: „Стваран [је] онај који ме је послао“ (Јован 7:28).

Јехова — Онај који остварује своје намере

Божје јединствено име Јехова појављује се готово 7 000 пута само у Хебрејским списима. И само његово име указује на чињеницу да је он стваран. Божје име дословно значи „Он проузрокује да постане“. Јехова Бог тиме идентификује себе као Онога који остварује своје намере. Када је Мојсије питао Бога за име, Јехова му је објаснио његово значење на следећи начин: „Ја ћу постати оно што желим да постанем“ (Излазак 3:14). Ротерамов превод јасно каже: „Ја ћу постати шта год желим.“ Јехова постаје, или одлучује да постане шта год је потребно да би остварио своје праведне намере и обећања. Због тога он носи импресиван низ титула као што су Створитељ, Отац, Суверени Господ, Пастир, Јехова над војскама, Онај који слуша молитве, Судија, Величанствени Инструктор, Откупитељ ( Судије 11:27; Псалам 23:1; 65:3; 73:28, NW; 89:27; Исаија 8:13; 30:20, NW; 40:28, NW; 41:14NW).

Само истинити Бог може с правом носити име Јехова, јер људи никад не могу бити сигурни да ће њихови планови успети (Јаков 4:13, 14). Само Јехова може рећи: „Ко што киша и снег падају са неба и не враћају му се а да нису земљу натопили и оплодили, и чинили да се биље пупи, и семење се сејачу дели, и хлеба ономе који се њиме храни, тако је и реч која из уста мојих излази: не враћа ми се она празна а да није вољу моју извршила, и намеру моју испунила“ (Исаија 55:10, 11).

Јехова спроводи своју намеру с таквом сигурношћу да чак и оно што можда за људе изгледа невероватно с његовог гледишта је реално. Дуго након што су Аврахам, Исак и Јаков умрли Исус је, споменувши их, рекао: „Он [Јехова] није Бог мртвих, него живих, јер су њему сви они живи“ (Лука 20:37, 38). Ова три верна патријарха су у то време била мртва, али је испуњење Божје намере да их ускрсне толико сигурно да су за њега они већ практично живи. Вратити ове верне слуге у живот за Јехову није ништа теже него што је то било створити првог човека од праха земаљскога (Постање 2:7).

Апостол Павле пружа још један пример који потврђује чињеницу да Бог проузрокује да се оно што Он намерава и оствари. У Писму је Аврахам назван ’оцем многих нација‘ (Римљанима 4:16, 17). Још док је Аврам био без деце, Јехова је променио његово име у Аврахам, што значи „Отац мноштва“. Јехова је проузроковао да се обистини значење тог имена тако што је обновио репродуктивне моћи остарелог Аврахама и његове жене Саре (Јеврејима 11:11, 12).

Пошто је имао велику моћ и ауторитет, Исус Христ је говорио о реалности с више тачке гледишта од људи. Премда је његов блиски пријатељ Лазар умро, Исус је рекао својим ученицима: „Наш пријатељ Лазар отишао је на починак, али идем да га пробудим из сна“ (Јован 11:11). Зашто је Исус рекао за мртвог човека да само спава?

Када је Исус стигао у Лазарев родни град Витанију, отишао је до гроба и рекао да се склони камен који је затварао улаз у гроб. Након што се наглас помолио, заповедио је: „Лазаре, изађи!“ И док су очи посматрача биле уперене у гроб, „умрли изађе, ногу и руку обавијених завојима, а лице му беше увијено у платно“. Исус тада рече: „Одмотајте га и пустите нек иде“ (Јован 11:43, 44). Исус је ускрснуо Лазара — вративши у живот човека који је био четири дана мртав! Христ није изврнуо истину када је рекао да његов пријатељ спава. С Јеховиног и Исусовог гледишта, то што је Лазар био мртав било је исто као да је само заспао. Да, Исус и његов небески Отац баве се реалним стварима.

Јехова може остварити наше наде

Каква само супротност влада између лажних идола и правог Бога! Обожаваоци идола погрешно приписују надљудску моћ својим предметима обожавања. Међутим, нема тог обожавања које би могло дати чудотворне способности овим идолима. С друге стране, Јехова Бог може с правом указати на своје слуге које су поодавно мртве као да су живе, јер он може поново да им да живот. „Јехова је прави Бог“, и он никада не обмањује свој народ (Јеремија 10:10).

Како је утешно знати да ће мртви у од Јехове одређено време бити ускрснути — враћени у живот! (Дела апостолска 24:15). Да, ускрсење ће подразумевати враћање животног обрасца личности. Сећати се животног обрасца умрлих особа и ускрсавати их није проблем за Створитеља који има неограничену мудрост и моћ (Јов 12:13; Исаија 40:26). Пошто је Јехова пун љубави, он ће користити своје савршено памћење да умрле врати у живот на рајској земљи са истом личношћу коју су имали пре смрти (1. Јованова 4:8).

Док се приближава крај Сатаниног света, нема сумње да је будућност светла за оне који верују у истинитог Бога (Пословице 2:21, 22; Данило 2:44; 1. Јованова 5:19). Псалмиста нас уверава: „Још мало и нестаће бездушника... Али смерни ће чувати земљу и уживаће у изобиљу мира“ (Псалам 37:10, 11). Криминал и насиље биће ствар прошлости. Владаће правда, а економске тешкоће ће нестати (Псалам 37:6; 72:12, 13; Исаија 65:21-23). Сви трагови социјалне, расне, племенске и етничке дискриминације биће избрисани (Дела апостолска 10:34, 35). Више неће бити ратова нити оружја (Псалам 46:10). У то време „нико од становника неће рећи: болестан сам“ (Исаија 33:24ДК). Свако ће бити савршено здрав и виталан (Откривење 21:3, 4). Рај на земљи ће ускоро постати стварност. Јехова то намерава!

Да, све наде темељене на Библији ускоро ће се испунити. Зашто бисмо онда допустили себи да нас преваре ствари које овај свет идолизује кад можемо имати потпуно поверење у Јехову? Његова воља је „да се све врсте људи спасу и дођу до тачног спознања истине“ (1. Тимотеју 2:3, 4). Уместо да посвећујемо своје време и материјална средства неком привиђењу, то јест фатаморгани овога система ствари и његовим боговима, растимо у спознању Бога који је стваран и уздајмо се у њега свим срцем (Пословице 3:1-6; Јован 17:3).

[Слика на 6. страни]

С Јеховиног и Исусовог гледишта, Лазар је само заспао

[Слике на 7. страни]

Рај на земљи ће ускоро постати стварност