Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Дошао је час“

„Дошао је час“

„Дошао је час“

„Дошао [је] његов час да оде с овог света к Оцу“ (ЈОВАН 13:1).

1. Какве приче круже по Јерусалиму док се ближи Пасха 33. н. е., и зашто?

 ПРИЛИКОМ крштења 29. н. е., Исус је крочио на пут који ће водити до ’часа‘ његове смрти, ускрсења и прослављања. Сада је пролеће 33. н. е. Прошло је само неколико недеља од када су се чланови Синедриона, то јест јеврејског врховног суда, договорили да убију Исуса. Сазнавши за њихов план, вероватно од члана Синедриона, Никодима који је био пријатељски настројен према њему, Исус напушта Јерусалим и одлази у подручје преко Јордана. Док се приближава празник Пасхе, мноштво народа се стиче у Јерусалим, и град бруји о Исусу. „Шта мислите?“, питају једни друге. „Да уопште неће доћи на празник?“ Свештенички главари и фарисеји потпирују то узбуђење тиме што наређују да им сви који виде Исуса то јаве (Јован 11:47-57).

2. Који Маријин поступак изазива расправу, и како Исусов одговор у њену одбрану показује да је свестан ’свог часа‘?

2 Осмог нисана, шест дана пре Пасхе, Исус је поново у близини Јерусалима. Долази у Витанију — родни град његових вољених пријатеља Марте, Марије и Лазара — у место око три километра од Јерусалима. Петак је увече, и Исус тамо проводи Сабат. Следеће вечери ученици приговарају Марији што за Исуса користи скупоцено парфимисано уље. Исус одговара: „Пустите је, нека изврши тај обичај за дан моје сахране. Јер сиромашне увек имате са собом, али мене нећете имати увек“ (Јован 12:1-8; Матеј 26:6-13). Исус зна да је „дошао његов час да оде с овог света к Оцу“ (Јован 13:1). Још пет дана и ’даће своју душу као откупнину у замену за многе‘ (Марко 10:45). Од овог тренутка осећај хитности утиче на све што ради и на све чему поучава. Какав изванредан пример за нас док жељно ишчекујемо крај овог система ствари! Погледајмо шта се већ следећег дана дешавало са Исусом.

Дан Исусовог тријумфалног уласка

3. (а) Како Исус у недељу 9. нисана улази у Јерусалим, и како реагује већина људи? (б) Шта Исус одговара фарисејима који се жале на мноштво?

3 У недељу 9. нисана, Исус тријумфално долази у Јерусалим. Док се приближава граду — јашући на магарету што је испуњење Захарије 9:9 — већина људи која се скупила око њега простире своје горње хаљине по путу, док други секу палмине гране и простиру их. Они узвикују: „Благословљен Онај који долази као Краљ у Јеховино име!“ Неки фарисеји из тог мноштва желе да Исус прекори своје ученике. Међутим, Исус одговара: „Кажем вам: ако ови ућуте, камење ће викати“ (Лука 19:38-40; Матеј 21:6-9).

4. Зашто је Јерусалим ускомешан кад улази Исус?

4 Пре само неколико недеља многи из мноштва су видели како је Исус ускрснуо Лазара. Сада они причају другима о том чуду. Зато док Исус улази у Јерусалим цео град је ускомешан. „Ко је ово?“, пита народ. Мноштво одговара: „То је пророк Исус, из Назарета у Галилеји!“ Будући да виде шта се дешава, фарисеји се жале: „Свет оде за њим“ (Матеј 21:10, 11; Јован 12:17-19).

5. Шта се дешава кад Исус долази у храм?

5 Док је у Јерусалиму, Исус као Највећи Учитељ по свом обичају одлази у храм да поучава. Тамо му прилазе слепи и хроми и он их лечи. Свештенички главари и писмозналци љуте се кад то виде и кад чују дечаке у храму како вичу: „Спаси, молимо те, Сина Давидовог!“ Буне се и кажу: „Чујеш ли шта ови говоре?“ „Да“, одговара Исус. „Зар никада нисте читали: ’Из уста мале деце и одојчади прибавио си себи хвалу‘?“ Док и даље поучава, он добро пази шта се дешава у храму (Матеј 21:15, 16; Марко 11:11).

6. Како се Исусов приступ сада разликује од ранијег, и зашто?

6 Колико је само Исусов приступ сада другачији од приступа који је имао пре шест месеци! Тада је дошао у Јерусалим на Празник сеница „не јавно, него више тајно“ (Јован 7:10). Увек је предузимао кораке да би безбедно умакао када му је живот био у опасности. Сада отворено улази у град у коме је издато наређење да га ухвате! Исус такође није имао обичај да се представи као Месија (Исаија 42:2; Марко 1:40-44). Није желео да се од уста до уста преносе бучни похвални или изврнути извештаји о њему. Сада га мноштво отворено проглашава Краљем и Спаситељем — Месијом — а он одбија захтеве религиозних вођа да их ућутка! Зашто та промена? Зато што је ’дошао час да се Син човечји прослави‘, као што је то Исус одмах сутрадан објавио (Јован 12:23).

Одважна акција — затим спасоносне поуке

7, 8. Како су Исусови поступци 10. нисана 33. н. е. одраз онога што је урадио у храму за време Пасхе 30. н. е.?

7 Кад долази у храм у понедељак 10. нисана, Исус реагује на оно што је видео претходног поподнева. Почиње ’да избацује оне који су продавали и куповали у храму, и преврће столове мењачима новца и клупе онима који продају голубове; и никоме не дозвољава да пронесе било какву ствар кроз храм‘. Осуђујући преступнике, објављује: „Зар није писано: ’Мој дом зваће се дом молитве за све нације‘? А ви од њега направисте разбојничку пећину“ (Марко 11:15-17).

8 Ови Исусови поступци су одраз онога што је урадио три године раније када је дошао у храм на Пасху 30. н. е. Међутим, овог пута је осуда оштрија. Трговце у храму сада назива ’разбојницима‘ (Лука 19:45, 46; Јован 2:13-16). Такви су зато што траже превише новца од оних који морају да купе животиње за жртву. Свештенички главари, писмозналци и истакнути људи у народу чују шта Исус чини и поново траже начин да се он погуби. Ипак не знају како да га уклоне, јер је сав народ уз њега пошто је задивљен његовим учењем и жели да га чује (Марко 11:18; Лука 19:47, 48).

9. Коју поуку даје Исус, и који позив упућује својим слушаоцима у храму?

9 Док и даље поучава у храму, Исус објављује: „Дошао је час да се Син човечји прослави.“ Да, он зна да му је преостало још само неколико дана људског живота. Кад исприча како зрно пшенице мора да умре да би донело плод — што значи да он мора умрети да би другима донео вечни живот — Исус упућује следећи позив својим слушаоцима: „Ако неко хоће да ми служи, нека ме следи, и где сам ја, онде ће бити и мој слуга. Ако ми ко буде служио, Отац ће му исказати част“ (Јован 12:23-26).

10. Како Исус размишља о мученичкој смрти која га очекује?

10 Размишљајући о мученичкој смрти која ће уследити за само неколико дана, Исус даље каже: „Сад је моја душа узнемирена, и шта да кажем? Оче, спаси ме од овог часа.“ Али оно што га чека не може се избећи. „Али“, каже он, „баш сам због тога дошао у овај час.“ Исус се стварно слаже с целокупном Божјом припремом. Он је одлучио да Божја воља управља његовим поступцима све до жртвене смрти (Јован 12:27). Какав пример за нас — пример потпуне подложности Божјој вољи!

11. О чему Исус поучава мноштво које је управо чуло глас с неба?

11 Дубоко забринут за то како ће његова смрт утицати на Очев углед, Исус се моли: „Оче, прослави своје име.“ На запрепашћење мноштва окупљеног у храму, глас који долази с неба објављује: „И прославио сам га и опет ћу га прославити.“ Велики Учитељ користи ову прилику да би мноштву казао зашто се чуо тај глас, који ће бити резултати његове смрти и зашто треба да исказују веру (Јован 12:28-36). За њега су последња два дана сигурно препуна акције. Али пресудан дан тек предстоји.

Дан за изрицање осуда

12. Како религиозне вође у уторак 11. нисана покушавају да Исуса ухвате у замку, и с којим резултатом?

12 У уторак 11. нисана, Исус још једном долази у храм да поучава. Скупила се непријатељска публика. Мислећи на оно што је Исус урадио претходног дана, свештенички главари и старешине народа га питају: „Којом влашћу то чиниш? И ко ти је дао ту власт?“ Врхунски Учитељ их збуњује одговором, и прича три живописне приче — две о винограду, и једну о свадби — чиме разоткрива колико су зли његови противници. Религиозне вође су бесне због онога што су чуле и желе да га ухвате. Али се боје мноштва које Исуса сматра пророком. Зато гледају да га намаме да каже нешто због чега би га могли ухапсити. Исус им својим одговором затвара уста (Матеј 21:23–22:46).

13. Који савет Исус даје својим слушаоцима у вези с писмозналцима и фарисејима?

13 Пошто писмозналци и фарисеји тврде да поучавају Божјем Закону, Исус сада подстиче своје слушаоце: „Чините и држите све што вам кажу, али не чините по њиховим делима, јер говоре, а не чине“ (Матеј 23:1-3). Каква снажна јавна осуда! Али Исус још није завршио с њима. То је његов последњи дан у храму, и он одважно објављује низ осуда — које се разлежу једна за другом као тутњава грмљавине.

14, 15. Које оштре осуде Исус изриче против писмозналаца и фарисеја?

14 „Тешко вама, писмозналци и фарисеји, лицемери!“, објављује Исус шест пута. Они су такви, објашњава Исус, зато што затварају Краљевство небеско пред људима, и не пуштају унутра оне који хоће да уђу. Ти лицемери обилазе море и копно да начине једног прозелита, само да би заслужио вечно уништење. Док занемарују „оно што је у Закону важније, наиме правду и милосрђе и верност“, они обраћају велику пажњу на плаћање десетка. У ствари, они ’споља чисте чашу и чинију, а изнутра су пуне грабежа и неумерености‘ у том смислу што је њихова унутрашња трулеж сакривена иза спољашњег приказивања побожности. Надаље, спремни су да граде гробове за пророке и да их украшавају како би скренули пажњу на своја доброчинства, иако су „синови оних који су убијали пророке“ (Матеј 23:13-15, 23-31).

15 Осуђујући недостатак духовних вредности код својих противника, Исус каже: „Тешко вама, слепе вође.“ Они су слепи у моралном смислу, јер већи нагласак стављају на храмско злато него на духовну вредност тог места обожавања. Затим Исус изговара најјаче речи осуде. „Змије, змијски породе“, каже он, „како ћете побећи од осуде Гехене?“ Да, Исус им каже да ће због свог злог пута претрпети вечно уништење (Матеј 23:16-22, 33). Покажимо и ми храброст у објављивању поруке о Краљевству, чак и када то подразумева разоткривање криве религије.

16. Које важно пророчанство Исус даје својим ученицима док седе на Маслинској гори?

16 Исус сада напушта храм. Док поподневно сунце полако ишчезава он и његови апостоли се пењу на Маслинску гору. Док седе тамо Исус прориче уништење храма и даје знак своје присутности и свршетка система ствари. Значење ових пророчанских речи односи се и на наше време. Те вечери Исус својим ученицима каже и ово: „Знате да је за два дана Пасха, и Син човечји треба да буде предан да га прибију на стуб“ (Матеј 24:1-14; 26:1, 2).

Исус ’воли своје до краја‘

17. (а) Коју поуку Исус пружа дванаесторици за време Пасхе 14. нисана? (б) Који спомен Исус уводи након што отпушта Јуду Искариотског?

17 Следећа два дана — 12. и 13. нисана — Исус се не појављује јавно у храму. Религиозне вође траже да га убију, а он не жели да га ишта омете у прослављању Пасхе са својим апостолима. Заласком сунца у четвртак почиње 14. нисан — последњи дан Исусовог земаљског живота. Он и његови апостоли су се те вечери окупили у једној кући у Јерусалиму где је све припремљено да прославе Пасху. Док су заједно на Пасхи, дванаесторици пружа једну предивну поуку о понизности тако што им пере ноге. Кад отпусти Јуду Искариотског, који је пристао да изда свог Господара за 30 сребрника — што је према Мојсијевом закону цена за обичног роба — Исус уводи Меморијал своје смрти (Излазак 21:32; Матеј 26:14, 15, 26-29; Јован 13:2-30).

18. Чему још Исус с љубављу поучава својих 11 верних апостола, и како их припрема за свој предстојећи одлазак?

18 После увођења Меморијала апостоли се жучно расправљају око тога ко је од њих највећи. Исус их због тога не грди, већ их стрпљиво поучава колико је вредно да служе другима. Он цени то што су остали с њим током његових кушњи, и зато лично с њима склапа савез за краљевство (Лука 22:24-30). Исус им такође заповеда да воле један другог баш као што је он волео њих (Јован 13:34). Док се још задржава у тој соби, с пуно љубави их припрема за свој предстојећи одлазак. Уверава их да им је пријатељ, подстиче их да исказују веру и обећава им помоћ светог духа (Јован 14:1-17; 15:15). Пре него што одлазе из куће, Исус се моли свом Оцу: „Дошао је час; прослави свог сина, да твој син прослави тебе.“ Исус је заиста припремио апостоле за свој одлазак, и стварно их ’воли до краја‘ (Јован 13:1; 17:1).

19. Зашто Исус доживљава душевну патњу у Гетсиманији?

19 Вероватно је већ прошла поноћ када Исус и 11 верних апостола стижу у Гетсиманију. Тамо је често одлазио са својим апостолима (Јован 18:1, 2). За неколико сати Исус ће умрети као неки подли криминалац. Душевна патња због овог предстојећег догађаја као и могућност да тиме нанесе срамоту свом Оцу, толико је јака да док се он моли зној му постаје као капи крви које падају на земљу (Лука 22:41-44). „Дође час!“, каже Исус апостолима. „Ево, мој издајник се приближио.“ Док још говори приближава се Јуда Искариотски у пратњи великог мноштва људи који носе тољаге, светиљке и оружје. Дошли су да ухапсе Исуса. Он се не одупире. Објашњава то следећим речима: „Како би се онда испунило Писмо да тако мора да се догоди?“ (Марко 14:41-43; Матеј 26:48-54).

Син човечји прослављен!

20. (а) Какве свирепости Исус доживљава после хапшења? (б) Зашто неколико тренутака пре смрти Исус узвикује: „Свршено је“?

20 Исуса после хапшења оптужују лажни сведоци, осуђују га неправедне судије, кажњава га Понтије Пилат, ругају му се свештеници и светина, а војници га исмевају и муче (Марко 14:53-65; 15:1, 15; Јован 19:1-3). У петак у подне Исус је прикован на мученички стуб и трпи страшне болове док се под тежином његовог тела цепају ране од клинова на рукама и ногама (Јован 19:17, 18). Око три по подне Исус узвикује: „Свршено је!“ Да, Исус је завршио све због чега је дошао на земљу. Поверавајући свој дух Богу, спушта главу и умире (Јован 19:28, 30; Матеј 27:45, 46; Лука 23:46). Трећег дана после тога, Јехова ускрсава свог Сина (Марко 16:1-6). Четрдесет дана после ускрсења Исус узлази на небеса и бива прослављен (Јован 17:5; Дела апостолска 1:3, 9-12; Филипљанима 2:8-11).

21. Како можемо опонашати Исуса?

21 Како ми можемо ’тачно следити Исусове стопе‘? (1. Петрова 2:21). Попут њега снажно се трудимо у делу проповедања о Краљевству и стварању ученика и будимо храбри и одважни док говоримо Божју реч (Матеј 24:14; 28:19, 20; Дела апостолска 4:29-31; Филипљанима 1:14). Никада немојмо изгубити из вида где се налазимо у струји времена нити пропуштати да друге подстичемо на љубав и добра дела (Марко 13:28-33; Јеврејима 10:24, 25). Допустимо да свим нашим поступцима управља воља Јехове Бога и свесност да живимо у ’времену краја‘ (Данило 12:4NW).

Како би одговорио?

• Како је на Исусову завршну службу у храму у Јерусалиму утицало то што је знао да му се ближи смрт?

• Шта показује да је Исус ’волео своје до краја‘?

• Шта нам догађаји током последњих неколико сати Исусовог живота говоре о њему?

• Како можемо у нашој служби опонашати Христа Исуса?

[Питања за разматрање]

[Слика на 18. страни]

Исус их је ’волео до краја‘