Пређи на садржај

Пређи на садржај

Успети путем устрајности

Успети путем устрајности

Успети путем устрајности

УСТРАЈНОСТ је у данашње време постала ретка врлина. Многи људи верују да је успех више повезан с тим да будете на правом месту у право време него са устрајношћу. Ко може да им замери због тога? Средства јавног информисања препуна су рекламних слогана који у подсвест усађују поруку да скоро све што желите можете имати с минималним напором и мало више новца. Новине стално објављују приче о успеху преко ноћи, као и о младим изванредно обдареним инвеститорима који зарађују милионе чим заврше школу.

Колумниста Леонард Питс јадикује: „У једном друштву опседнутом способношћу опажања, то изгледа сувише лако... Изгледа као да би то свако могао да уради, само кад би разумео у чему је штос, имао ту способност или примио провиђење.“

Шта је устрајност?

Устрајати значи ’чврсто се држати и бити постојан у некој намери, стању или подухвату, упркос препрекама или неуспесима‘. То значи бити непопустљиво истрајан упркос неприликама, бити упоран и не одустати. Библија истиче важност ове особине. На пример, Божја Реч нас саветује: „Стално, дакле, тражите најпре краљевство“, „стално куцајте, и отвориће вам се“, „устрајте у молитви“ и „чврсто се држите онога што је врсно“ (Матеј 6:33; Лука 11:9; Римљанима 12:12; 1. Солуњанима 5:21).

Устрајност подразумева и суочавање с неизбежним неуспесима. Пословице 24:16 кажу: „Ако и седам пута падне, праведник ће опет да устане“ (Пословице 24:16, курзив наш). Уместо да поклекне када се суочи с потешкоћом или промашајем, устрајна особа се подиже, наставља и покушава поново.

Ипак, многи су неприпремљени за потешкоће и промашаје на које могу да наиђу. Пошто никада нису развили вољу да устрају, они лако дижу руке. „И сувише много људи реагује на промашај на начин који њима самима штети“, примећује писац Морли Калахан. „Препуштају се самосажаљењу, криве свакога, постају огорчени и... одустају.“

То је велика штета. „Заборављамо“, указује Питс, „да постоји разлог због којег би требало да прођемо кроз искушење, да постоји нека корист у тој несрећи.“ Која је то корист? Он закључује: „Човек се учи да промашај није фаталан, и да пораз није нешто вечно. Стиче увид. Постаје зрелији.“ Библија то једноставно каже: „Сваки труд користи даје“ (Пословице 14:23).

Наравно, након неуспеха није увек лако кренути поново. Понекад се суочавамо са изазовима који као да пркосе свим нашим напорима да их надвладамо. Уместо да нам наши циљеви буду све ближи, можда изгледа као да ишчезавају у даљини. Можда се осећамо скрхано, неспособно, и можда постајемо обесхрабрени, чак депресивни (Пословице 24:10NW). Ипак, Библија нас охрабрује: „Не одустајмо од тога да чинимо оно што је врсно, јер ћемо кад буде време пожњети ако се не уморимо“ (Галатима 6:9).

Шта нам може помоћи да устрајемо?

Поставити вредне и достижне циљеве јесте први корак за устрајавање у ономе што смо изабрали. Апостол Павле је без сумње то разумео. Рекао је Коринћанима: „Не трчим с несигурношћу; не усмеравам своје ударце тако као да ударам ваздух.“ Павле је знао да су му потребни јасни циљеви ако жели да његови напори буду успешни, као што се тркач у једној трци концентрише на циљну линију. „Зар не знате да у трци сви тркачи трче, али само један добија награду? Трчите на такав начин да је освојите“, подстицао их је он (1. Коринћанима 9:24, 26). Како ми можемо ово да применимо?

„Паметан пази на своје кораке“, кажу Пословице 14:15. Мудро је да с времена на време изнова проценимо наш начин живота, питајући се куда идемо и да ли су потребне неке корекције. Важно је да имамо јасно на уму оно што желимо да постигнемо и зашто то желимо. Мање ћемо нагињати ка томе да одустанемо, ако визију нашег крајњег одредишта задржимо чврсто урезану у нашем уму. „Очи твоје право нека гледају“, подстиче надахнута пословица, тако да су ти „пути твоји добро уређени“ (Пословице 4:25, 26).

Након што си одредио своје циљеве, као следеће, требало би да анализираш шта је потребно да учиниш да би се они постигли. Исус је питао: „Ко од вас, кад хоће да гради кулу најпре не седне и не израчуна трошак“ (Лука 14:28). У складу са овим начелом, један стручњак за ментално здравље је приметио: „Једна од ствари које сам запазио код успешних људи јесте та да они у свом животу потпуно схватају повезаност између узрока и последице. Они знају да ако нешто желе, онда морају учинити све што је неопходно да би то добили.“ Оно што ће нам помоћи да будемо усредсређени јесте јасно разумевање свих потребних корака које треба да предузмемо да бисмо постигли оно што желимо. То ће нам такође олакшати да се реорганизујемо када доживимо неки неуспех. Оваква анализа била је камен темељац успеха Орвила и Вилбура Рајта.

Стога, када доживиш неуспех, потруди се да на њега гледаш у позитивном светлу и као на једно искуство из ког можеш нешто да научиш. Анализирај ситуацију, размотри где си погрешио, и затим исправи грешке или побољшај слабе стране. Такође је од помоћи да о томе разговараш с другима, пошто се ’мисли утврђују саветом‘ (Приче Соломунове 20:18ДК). Наравно, са сваким напором ти развијаш вештину и спретност, што ће на крају допринети твом успеху.

Трећи важан аспект устрајности је доследно поступање. Апостол Павле нас подстиче: „У оној мери у којој смо напредовали, наставимо да ходимо уредно по овој истој рутини“ (Филипљанима 3:16). Као што је један едукатор изјавио, „умереност и постојаност ће након неког времена произвести значајне резултате“. То је добро илустровано у опште познатој Езоповој басни о корњачи и зецу. Корњача је победила у трци, иако је била много спорија од зеца. Зашто? Зато што је имала постојан, дисциплинован приступ. Она није одустала већ је изабрала темпо који је заиста могла да одржава, а затим га се држала све док није прешла циљну линију. Пошто организована, постојана особа непрестано напредује, она остаје мотивисана и мања је могућност да ће одустати или бити елиминисана из трке. Да, да бисте постигли свој циљ „трчите на такав начин“.

Изабрати вредне циљеве

Наравно, да би устрајност била од користи потребно је да имамо вредне циљеве. Многи људи се боре за ствари које не доносе срећу. Али Библија каже: „Онај ко помно гледа у савршени закон који припада слободи и ко устраје у томе... [биће] срећан што га твори“ (Јаков 1:25). Да, проучавати да би се разумео Божји закон изложен у Библији јесте један врло вредан циљ. Зашто? У основи зато што се Божји закон заснива на његовим савршеним, праведним мерилима. Као Створитељ, он зна шта је најбоље за његова створења. Дакле, ако устрајемо у учењу о Божјим поукама и примењујемо их у животу, таква устрајност ће нам сигурно донети срећу. „Свим се срцем својим уздај у Јехову... Познај га на свима путевима својим, и он ће ти стазе твоје уравнити“, обећавају Пословице 3:5, 6.

Поред тога, стицање спознања о Богу и Исусу „значи вечни живот“, каже Исус (Јован 17:3). Библијско пророчанство показује да живимо у ’последњим данима‘ овог система (2. Тимотеју 3:1-5; Матеј 24:3-13). Ускоро ће Божје Краљевство, његова праведна владавина, захтевати своју власт над земаљским становницима (Данило 2:44; Матеј 6:10). Ова владавина ће увести једну нову еру мира, просперитета и благостања за цело послушно човечанство (Псалам 37:10, 11; Откривење 21:4). „Бог није пристран“, кажу Дела апостолска 10:34. Да, свако је позван да ужива у благодатима!

Библија је једна древна књига пуна мудрости и има дубок унутрашњи смисао. Да би се разумела потребно је време и труд. Али уз Божју помоћ — и ако устрајемо у стицању спознања — она ће бити једна отворена књига за нас (Пословице 2:4, 5; Јаков 1:5). Слажемо се да примењивање онога што научимо може бити изазов. Можда морамо да направимо измене у нашем размишљању и навикама. Добронамерни пријатељи или чланови породице могу се чак противити нашем проучавању Библије. Зато је устрајност тако важна. Апостол Павле нас подсећа да ће Бог дати вечни живот онима који показују ’истрајност у делу које је добро‘ (Римљанима 2:7). Јеховиним сведоцима ће бити драго да ти помогну да постигнеш тај циљ.

Буди сигуран да ћеш постићи успех ако устрајеш у учењу о Богу и о његовој вољи и ако си устрајан у примењивању онога што учиш (Псалам 1:1-3).

[Слика на 6. страни]

Успех ћеш постићи ако устрајеш у учењу о Богу и о његовој вољи

[Извор слике на 4. страни]

Culver Pictures