Пређи на садржај

Пређи на садржај

Радосни у Богу нашег спасења

Радосни у Богу нашег спасења

Радосни у Богу нашег спасења

’Ја ћу се радовати у Јехови, радоваћу се у Богу спаса мога‘ (АВАКУМ 3:18).

1. О чему је Данило имао визију пре пада Вавилона 539. пре н. е.?

 ВИШЕ од једне деценије пре пада Вавилона 539. пре н. е., остарели пророк Данило је имао једну узбудљиву визију. Она је прорекла догађаје који воде све до завршног рата између Јеховиних непријатеља и његовог наименованог Краља, Исуса Христа. Каква је била Данилова реакција? Он је рекао: „Занемогох и... бејах забринут с тог виђења“ (Данило 8:27).

2. Коју битку је Данило видео у визији, и како се осећаш кад знаш да се приближава?

2 Како је с нама? Далеко смо одмакли у струји времена! Како реагујемо кад схватимо да је та битка коју је Данило видео у визији — Божји рат од Армагедона — веома близу? Како реагујемо кад схватимо да је злоћа разоткривена у Авакумовом пророчанству толико раширена да је уништење Божјих непријатеља неминовно? Вероватно су наша осећања слична онима која је имао Авакум, као што је описано у трећем поглављу ове пророчанске књиге.

Авакум се моли за Божју милост

3. У чију корист се моли Авакум, и како његове речи утичу на нас?

3 Треће поглавље Авакума је молитва. У првом стиху она се још назива и нарицаљка, то јест тугованка или јадиковка. Пророк Авакум је ову молитву упутио као да се молио за себе. Али, он се у ствари молио у корист Божјег изабраног народа. Данас његова молитва има дубоко значење за Божји народ који учествује у делу проповедања о Краљевству. Кад с тим у мислима читамо треће поглавље Авакума, тада нас његове речи испуњавају неком слутњом, али и радошћу. Авакумова молитва, односно нарицаљка, даје нам снажан разлог да се радујемо у Јехови, у Богу нашег спасења.

4. Зашто се Авакум уплашио, и у шта смо сигурни у погледу исказивања Божје силе?

4 Као што смо већ приметили у претходна два чланка, у Авакумово време стање у Јуди је било веома лоше. Али Бог није дозволио да таква ситуација потраје. Јехова је предузео акцију, као што је то чинио и у прошлости. Није чудо што је пророк узвикнуо: „Чух, Јехова, што си објавио, и у страху сам. Дело своје изврши!“ На шта је мислио? ’Оно што је објављено о Јехови‘ је историјски запис о Божјим моћним делима, као што су она код Црвеног мора, у пустињи и код Јерихона. Авакум је добро знао за та дела и плашио се, јер је знао да ће Бог поново употребити своју велику моћ против својих непријатеља. Кад погледамо данашњу злоћу човечанства, ми такође знамо да ће Јехова деловати као што је деловао у древна времена. Да ли нас од тога подилази језа? Наравно! Међутим, ми се молимо као што се молио Авакум: „Дело своје изврши, Јехова, у току [„усред“, NW] година! У току година објави га! Ал’ се у јарости својој сети милосрђа свога!“ (Авакум 3:2). У време које Бог одреди, „усред година“, нека поново употреби своју чудесну моћ. И нека се у то време сети да покаже милосрђе према онима који га воле!

Јехова у походу!

5. Како је ’Бог дошао из Темана‘, и на шта то указује с обзиром на Армагедон?

5 Шта ће се десити кад Јехова буде чуо нашу молитву за милост? Одговор налазимо у Авакуму 3:3, 4. Пророк најпре каже: „Иде Бог из Темана, иде Светац с горе Фарана.“ Давно у време пророка Мојсија, Теман и Фаран су били на путу којим су Израелци ишли кроз пустош према Ханану. Док је тај велики народ путовао, изгледало је као да је сам Јехова у покрету, и да га ништа не може зауставити. Нешто мало пре своје смрти Мојсије је рекао: „Господ изиде са Синаја, и показа им се са Сира; засја с горе Фаранске, и дође с мноштвом тисућа светаца [анђела]“ (5. Мојсијева 33:2ДК). Кад у Армагедону Јехова крене на своје непријатеље, на сличан начин ће се показати његова моћ којој нико не одолева.

6. Шта сем Божје славе виде разборити хришћани?

6 Авакум још каже: ’Величанство [Јеховино] небеса покривају а слава његова земљу испуњава. Она је као севање светлости.‘ Какав величанствени призор! Додуше, људи не могу гледати у Јехову Бога и остати живи (Излазак 33:20). Па ипак, што се тиче верних Божјих слугу, очи њиховог срца су засењене када размишљају о његовој величанствености (Ефешанима 1:18). Разборити хришћани виде још нешто сем Јеховине славе. Авакум 3:4 завршава следећим речима: „Она је као севање светлости, зраци се из његове руке сјају; ту му сила стоји.“ Да, ми видимо да је Јехова спреман да делује, да употреби своју силну и моћну десницу.

7. Шта Божји тријумфални поход значи за оне који се буне против њега?

7 Божји тријумфални поход значи пропаст за оне који се буне против њега. Авакум 3:5 каже: „Пред њим иде куга, за стопама његовим помор иде.“ Када су 1473. године пре н. е. Израелци били близу граница Обећане земље, многи од њих су се побунили и упустили у неморал и идолопоклонство. Зато је више од 20 000 њих умрло од куге коју је Јехова послао (Бројеви 25:1-9). Када у блиској будућности Јехова поведе „рат великог дана Бога Свемоћног“, они који се буне против њега на сличан начин ће трпети због својих грехова. Неки би могли умрети и од дословне куге (Откривење 16:14, 16).

8. Шта очекује Божје непријатеље према Авакуму 3:6?

8 Послушај сада како овај пророк сликовито описује Јехову над војскама у акцији. У Авакуму 3:6 читамо: „[Јехова Бог] застаје, и погледом својим земљу мери. Гледа, и дрхћу народи, померају се вечне горе, стари се брегови слежу, давне стазе пред њим се отварају.“ Јехова најпре „застаје“, као неки генерал који процењује бојно поље. Његови непријатељи се тресу од страха. Они виде ко је њихов противник, па су зато запрепашћени и скачу од муке. Исус је прорекао време када ће се „сва племена на земљи ударати јадикујући“ (Матеј 24:30). Прекасно ће схватити да се нико не може супротстављати Јехови. Људске организације — чак и оне које изгледају постојано као „вечне горе“ и ’стари брегови‘ — биће смрвљене. Биће то као Божје „давне стазе“, онако како је деловао у древна времена.

9, 10. На шта нас подсећа Авакум 3:7-11?

9 Јехова се ’разгневио‘ на своје непријатеље. Али које ће оружје користити у свом великом рату? Послушај како га пророк описује следећим речима: „Појави се лук твој, проклетства су стреле речи твојих. Ти земљу раздиреш, да ток рекама дајеш. Пред тобом задрхћу горе; потоци воде јуре, бездана глас свој пушта и у вис руке своје диже. Застају и сунце и месец у стану своме са севања стрела твојих које лете, с блистања сјајног копља твога“ (Авакум 3:7-11).

10 У данима Исуса Навина, Јехова је у запањујућем испољавању силе проузроковао да се сунце и месец зауставе (Исус Навин 10:12-14). Авакумово пророчанство нас подсећа да ће у Армагедону Јехова користити исту силу. Године 1513. пре н. е. Јехова је показао да има власт над воденим безданима када је у Црвеном мору уништио фараонову војску. Четрдесет година касније, набујали Јордан није спречио Израелце да тријумфално уђу у Обећану земљу (Исус Навин 3:15-17). У данима пророчице Деворе, провале облака су однеле кочије Израелског непријатеља Сисаре (Судије 5:21). Тим истим силама бујица, провала облака и воденог бездана, Јехова ће располагати и у Армагедону. У његовим рукама су такође и громови и муње, попут неког копља или тоболца пуног стрела.

11. Шта ће се десити кад Јехова ослободи своју велику силу?

11 Стварно ће бити страшно кад Јехова ослободи своју велику силу. Авакумове речи наговештавају да ће се ноћ претворити у дан, а да ће дан бити светлији од самог сунца. Било да је овај надахнути пророчански опис Армагедона дослован или симболичан, једно је сигурно — Јехова ће победити, и неће дозволити ниједном непријатељу да побегне.

Божјем народу засигурано спасење!

12. Шта ће Бог учинити својим непријатељима, али ко ће бити спасен?

12 Пророк наставља да описује како Јехова уништава своје непријатеље. У Авакуму 3:12 читамо: „Земљу у срдњи својој преваљујеш, у свом гневу народе затиреш.“ Међутим, Јехова неће уништавати насумце. Неки људи ће бити спасени. „Ти излазиш да свој народ ослободиш, помазаника свога да избавиш“, каже Авакум 3:13. Да, Јехова ће спасти своје верне помазане слуге. Тада ће уништење Вавилона Великог, светског царства криве религије, бити довршено. Међутим, данас народи покушавају да истребе чисто обожавање. Ускоро ће силе Гога од Магога напасти Јеховине слуге (Језекиљ 38:1–39:13; Откривење 17:1-5, 16-18). Да ли ће тај сатански напад бити успешан? Неће! Јехова ће тада љутито протрести своје непријатеље, газећи их као жито на гумну. Али ће спасти оне који га обожавају духом и истином (Јован 4:24).

13. Како ће се испунити Авакум 3:13?

13 Потпуно уништење злих је проречено следећим речима: „Ти [Јехова] разбијаш кров [„поглавара“, NW] дому бездушника, затиреш га од врха до земље“ (Авакум 3:13). Тај ’дом‘ је зли систем настао под утицајем Сатане Ђавола. Он ће бити срушен. ’Поглавар‘, то јест вође које се супротстављају Богу, биће разбијен. Цела грађевина ће бити срушена до темеља. Више је неће бити. Како ће то бити дивно олакшање!

14-16. Шта ће се према Авакуму 3:14, 15 десити с Јеховиним народом и његовим непријатељима?

14 Они који покушавају да униште Јеховиног „помазаника“ биће сметени у Армагедону. Према Авакуму 3:14, 15, пророк се обраћа Богу говорећи: „Стрелама својим прострељујеш главу кнезова [„ратника“, NW] његових, који као град наваљују да ме скрхају, дижући вику весеља, као да већ невољног у заклону његову прождиру. Коњима својим море газиш, гомиле вода великих.“

15 Кад Авакум каже ’ратници као град наваљују да ме скрхају‘, пророк говори у име Јеховиних помазаних слугу. Попут друмских разбојника који леже у заседи, народи ће скочити на Јеховине обожаваоце не би ли их уништили. Ти непријатељи Бога и његовог народа, ’дићи ће вику весеља‘ јер су сигурни у успех. Верни хришћани ће изгледати као да су слаби, попут неких ’невољника‘. Али када силе које су непријатељски расположене према Богу крену у напад, Јехова ће проузроковати да окрену оружје сами против себе. Своје оружје, то јест ’стреле‘, употребиће против сопствених ратника.

16 Има још тога на видику. Јехова ће користити надљудске духовне силе да доврши уништавање својих непријатеља. Помоћу ’коња‘ своје небеске војске под Исусом Христом, он ће победнички напредовати кроз „море“ и „гомиле вода великих“, то јест, кроз ускомешану масу непријатељских људи (Откривење 19:11-21). Тада ће зли бити уклоњени са земље. Какво моћно испољавање Божје силе и правде!

Јеховин дан долази!

17. (а) Зашто можемо бити сигурни у испуњење Авакумових речи? (б) Како можемо бити попут Авакума док чекамо Јеховин велики дан?

17 Можемо бити сигурни да ће се Авакумове речи ускоро испунити. Неће одоцнити. Како реагујеш кад све то унапред знаш? Сети се да је Авакум писао под Божјим надахнућем. Јехова ће деловати, и када се то деси на земљи ће бити пустошење. Није чудо што је пророк написао: „Чуо сам... и утробе моје устрепташе. Усне моје на тај глас задрхћу, тресу се кости моје, клецају колена моја. У ћутању дан тескобе морам да очекујем, дан у који ће се кренути затирач на народ“ (Авакум 3:16). Авакум је био веома потресен — што је сасвим разумљиво. Али, да ли је његова вера била уздрмана? Ни у ком случају! Био је спреман да ћутке чека на Јеховин велики дан (2. Петрова 3:11, 12). Зар то није и наш став? Сигурно да јесте! Ми у потпуности верујемо да ће се Авакумово пророчанство испунити. Али док то не буде, стрпљиво ћемо чекати.

18. Какав је став имао Авакум иако је очекивао потешкоће?

18 Рат увек доноси тешкоће, чак и онима који на крају победе. Може понестати хране. Имовина се може изгубити. Животни стандард може опасти. Како ћемо реаговати ако нам се тако нешто деси? Авакум је имао став вредан опонашања, јер је рекао: „Неће смоква процветати нити лоза род свој дати, неће бити плода маслинова, нити ће њиве храну дати, нестаће оваца с паше, и неће говеда у шталама бити; али ћу се ја радовати у Јехови, радоваћу се у Богу спаса мога“ (Авакум 3:17, 18). Авакум је био реалан када је очекивао потешкоће, можда и глад. Па ипак, никада није изгубио радост у Јехови, од кога му је дошло спасење.

19. Какве тешкоће сналазе многе хришћане, али у шта можемо бити сигурни ако на прво место у животу стављамо Јехову?

19 Данас, чак и пре Јеховиног рата против злих, многи подносе велике муке. Исус је прорекао да ће ратови, глади, земљотреси и болести бити део ’знака његове присутности‘ у краљевској сили (Матеј 24:3-14; Лука 21:10, 11). Многи наши суверници живе у земљама које су тешко погођене испуњењем ових Исусових речи, и зато подносе велике тешкоће. Други хришћани ће можда бити слично погођени у будућности. Сасвим је могуће да многима од нас „неће смоква процветати“. Међутим, ми знамо зашто се то дешава, и то нам даје снагу. Сем тога, имамо подршку. Исус је обећао: „Стално, дакле, тражите најпре краљевство и Божју праведност, а све ће вам се ово друго додати“ (Матеј 6:33). То нам не гарантује неки лагодан живот, али нам засигурава да ако на прво место у животу стављамо Јехову, он ће пазити на нас (Псалам 37:25).

20. Шта треба одлучно да чинимо упркос привременим тешкоћама?

20 Какве год да буду привремене тешкоће с којима ћемо морати да се суочимо, немојмо изгубити веру у Јеховину спасилачку моћ. Многа наша браћа и сестре у Африци, Источној Европи и на другим местима морају да се суочавају с огромним тешкоћама, али се ипак ’радују у Јехови‘. Попут њих немојмо никада престати да чинимо то исто. Сети се да је Суверени Господ Јехова наш Извор ’снаге‘ (Авакум 3:19). Никада нас неће разочарати. Армагедон ће сигурно доћи, а после њега сигурно наступа Божји обећани нови свет (2. Петрова 3:13). Тада ће се ’земља напунити знања славе Јеховине, као дно вода морских што га покривају‘ (Авакум 2:14). Док то дивно време не дође, опонашајмо Авакумов добар пример. Увек се ’радујмо у Јехови, у Богу нашег спасења‘.

Да ли се сећаш?

• Како Авакумова молитва може да утиче на нас?

• Зашто Јехова креће у поход?

• Шта Авакумово пророчанство каже о спасењу?

• Који став треба да имамо док чекамо Јеховин велики дан?

[Питања за разматрање]

[Слика на 23. страни]

Да ли знаш које ће силе Бог користити против злих у Армагедону?