Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мудар савет једне мајке

Мудар савет једне мајке

Мудар савет једне мајке

„Слушај сине, поучења оца свога, и наук мајке своје не напуштај“ (Пословице 1:8).

НАШИ родитељи — наши отац и мајка — могу бити драгоцен извор охрабрења, подршке и савета. Библијска књига Пословица, говори нам о једном младом краљу, Лемуилу, који је од своје мајке примио ’важну поруку о поправљању‘. Те речи су забележене у 31. поглављу Пословица, тако да и ми можемо имати користи од мудрог савета те мајке (Пословице 31:1NW).

Прикладан савет за краља

Лемуилова мајка је започела с неколико питања која још више подстичу наш интерес: „Шта ли да ти речем дете моје? Шта ли да ти кажем, мој рођени? Шта ли да ти кажем, сине мој, завете мој?“ Њено три пута поновљено питање показује да јој је изузетно важно да њен син поклони пажњу њеним речима (Пословице 31:2). То што јој је било важно духовно добро њеног потомка пружа добар пример данашњим хришћанским родитељима.

Шта једну мајку што се тиче добробити њеног сина, може више забрињавати него што је пијанчење и развратно понашање под утицајем вина, жена и музике, о чему је већ много тога речено? Лемуилова мајка прелази директно на ствар: „Снаге своје не предај женама.“ Она промискуитетно понашање описује као нешто што ’краљеве сатире‘ (Пословице 31:3).

Не треба превидети ни пијанство. „Не доликује се краљевима, Лемуило; за краљеве није да се напију вина“, упозорава она. Ако је стално под утицајем алкохола, како ће краљ бистре главе моћи исправно да просуди ствари, да не би ’бацио закон и повредио правду невољника‘? (Пословице 31:4-7).

Насупрот томе, ако не би имао ове пороке, краљ би био у стању да „право суди, и невољног и убогог брани“ (Пословице 31:8, 9).

Иако данашњи хришћански млади нису „краљеви“, мудар савет Лемуилове мајке је исто тако прикладан, ако не и прикладнији. Међу младима данашњег времена, злоупотреба алкохола, дувана и сексуални неморал узимају маха, и преко је потребно да хришћански млади пазе када им њихови родитељи дају ’важне поруке‘.

Вредна жена

Мајке су с правом заинтересоване за будући брак својих синова који се приближавају зрелости. Лемуилова мајка надаље усмерава пажњу на особине једне узорне жене. Несумњиво је да ће младић извући пуно користи ако ову важну ствар осмотри из угла једне жене.

У 10. стиху ’вредна жена‘ је упоређена с ретким и драгоценим бисером, до ког се у библијска времена могло доћи само уз велик напор. На сличан начин, потребан је напор да би се пронашла вредна жена. Уместо да срља у брак, младић ће добро поступити ако одвоји довољно времена да направи прави избор. Тада је вероватније да ће високо ценити драгоценост коју пронађе.

Што се тиче вредне жене, Лемуилу је речено: „Срце мужа њена на њу се ослања“ (11. стих). Другим речима, он не треба да инсистира на томе да његова жена добије његов пристанак за сваку ствар. Наравно, супружници треба да се договарају пре доношења неких значајних одлука, као што су оне које се односе на велику куповину или на васпитање деце. Комуникација на тим подручјима доприноси међусобној блиској вези.

Наравно, вредна жена обавља много ствари. У стиховима 13 до 27, наведени су савети и начела која жене, без обзира на то колико година имају, могу користити на добробит своје породице. На пример, са све већим растом цена одеће и намештаја, вредна жена учи да буде вешта и штедљива како би њена породица била лепо одевена и да би пристојно изгледала (стихови 13, 19, 21, 22). Да би смањила породични рачун за храну, она има башту и разумно купује (стихови 14, 16).

Очигледно је да таква жена „хљеба у лијености не једе“. Она напорно ради и успешно води послове у домаћинству (стих 27, ДК). Она опасује „снагом себи своја бедра“, што значи да је спремна да обавља физички тешке послове (стих 17). Устаје пре зоре да би започела са својим радним даном, и марљиво ради све до мрака. То је као да се лампа која осветљава њен рад никада не гаси (стихови 15, 18).

Изнад свега, вредна жена је духовна особа. Она се боји Бога и обожава га с дубоким поштовањем и страхопоштовањем (стих 30). Осим тога, она помаже свом мужу у обучавању деце да то исто раде. Стих 26 каже: „Паметно“ поучава своју децу, и „љубазне науке су јој на језику“.

Вредан муж

Да би привукао једну вредну жену, Лемуило мора испунити одговорности вредног мужа. Лемуилова мајка га подсећа на неке од њих.

Вредан муж је поштован од ’старјешина земаљских‘ (Приче Соломунове 31:23ДК). То значи да је способан, поштен, поуздан и да има страх од Бога (Излазак 18:21; Поновљени закони 16:18-20). Као такав, познат је „на градским вратима“, где се окупљају истакнути мушкарци да би решавали догађаје у граду. Да би био ’знан‘ (ДК) као човек који се боји Бога, требало би да буде разуман и да ради у сагласности са старешинама „земаљским“, што се можда односи на старешине области или подручја.

Несумњиво говорећи о ономе што је лично осетила, Лемуилова мајка подсећа свог сина колико је важно да показује цењење према својој будућој супрузи. Нико на земљи му неће бити дражи од ње. Зато замисли с колико пуно осећања је пред свима изјавио: „Многе су жене биле врсне; али ти их надвисујеш све“ (Пословице 31:29).

Очигледно је Лемуило ценио мудар савет своје мајке. Можемо на пример запазити да он у 1. стиху речи своје мајке износи као лично своје. Дакле, он је њено ’поправљање‘ примио к срцу и извукао корист из њеног савета. Извуцимо и ми корист од те ’важне поруке‘, примењујући иста начела у нашем животу.

[Слике на 31. страни]

Вредна жена „хљеба у лијености не једе“