Пређи на садржај

Пређи на садржај

Породице без очева — како прекинути круг

Породице без очева — како прекинути круг

Породице без очева — како прекинути круг

АКО се настави са садашњим трендом, породице без очева ће ускоро постати норма. У једном извештају Министарства здравља и социјалне помоћи САД, износи се следећа тврдња: „За децу коју је одгајао један родитељ веће су шансе да добијају слабије оцене, имају више проблема с понашањем и да имају већу стопу хроничних здравствених и психијатријских поремећаја... Бити одгајан уз самохрану мајку представља изложеност претећим опасностима тинејџерске трудноће, напуштања средње школе и хапшења.“

Није ни чудо што социолози, породични саветници, педагози, па чак и политичари очајнички трагају за неким средством које би зауставило овај опустошујући тренд. Одржавају се састанци за мушкарце како би се код њих пробудила самосвест за очинством и да би се ојачала њихова преданост породици. Књиге о очинству су преплавиле тржиште. Улажу се напори не би ли се очеви некако приморали да удовољавају својим одговорностима. У Сједињеним Државама судије кажњавају очеве који не плаћају алиментацију, нападају их у ТВ ток-шоу емисијама, па их чак и подвргавају јавном понижавању. Међутим, слаби су резултати таквих напора.

Брза решења

Брза решења могу такође довести до неизвесних резултата. На пример, разведена жена може брзо да се преуда надајући се да ће тако њена деца добити новог оца. Међутим, иако преудаја може имати своје предности, могу настати и проблеми. Деца се каткад опиру томе да прихвате некога за свог новог оца. Понекад га уопште не прихвате. Једна студија је открила да је „скоро две трећине жена које су живеле са очухом или маћехом напустило дом пре своје 19. године... за разлику од 50% жена које потичу из нетакнутих породица“. Чак и код успешних породица са очухом или маћехом, понекад је потребно неколико година да би их деца прихватила. a

Слично томе, не постоје ни брза решења за тинејџерску трудноћу. На пример, абортус нарушава Божји закон и захтева од младе жене да угуши своју нежну самилост према мајушном животу који се развија у њој (Излазак 20:13; 21:22, 23; Псалам 139:14-16; упоредите с 1. Јовановом 3:17). Зар је некакво чудо што ће остати емоционални ожиљци? Многи сматрају да је хуманије решење дати дете на усвајање, али и то може оставити емоционалне ожиљке — како код мајке тако и код детета.

Не, брза решења неће прекинути циклус породица без очева. Овим садашњим породичним трендовима стаће се на пут само ако људи буду спремни да начине дубоке промене у свом начину размишљања, својим ставовима, понашању и моралу. Потребно је нешто више од само помпезног говора или популарне психологије ако постоји жеља да се људи мотивишу за предузимање тако коренитих промена. То „нешто више“ налази се у Божјој Речи, Библији. На крају крајева, сам Бог је основао породично уређење (Ефешанима 3:14, 15). Он зна боље од свакога шта је деци потребно.

Библијска начела помажу породицама да савладају своје проблеме

Може ли Библија заиста помоћи деци која немају једног од родитеља? Зар она нису непоправљиво оштећена? Не, заиста нису! На почетку овог чланка цитирали смо извештај владе САД, који је навео многе опасности с којима се ова деца суочавају. Премда упозоравајућим речима, овај извештај је закључио: „Упркос постојаном доказу о већим опасностима, ово истраживање такође показује да се већина деце у породицама с једним родитељем нормално развија.“ Да, последице тога што је неко остао без оца могу бити уклоњене или у најмању руку ублажене. Нарочито ако се у одгајању детета примењују библијска начела.

Ту се захтева напоран рад од стране самохраног родитеља — нешто што на први поглед изгледа поразно. Али ако се налазите у оваквој ситуацији, можете научити да се у потпуности уздате у Јехову Бога (Пословице 3:1, 2). Неке хришћанке из библијских времена суочавале су се са жалосном ситуацијом као што је удовиштво. С обзиром на такве, Библија каже: „Жена која је стварно удовица и која је остала без средстава за живот, она се узда у Бога и истрајава у усрдним мољењима и молитвама ноћ и дан“ (1. Тимотеју 5:5). Запамтите да Јехова себе назива ’оцем дечака без очева‘ (Псалам 68:5NW). Можете бити сигурни да ће он подржавати богобојазну жену у њеним напорима да одгаја децу.

Родитељево вођење редовног кућног библијског студија с децом представља темељ за пружање помоћи да одрасту у уравнотежене, зреле људе (Поновљени закони 6:6-9). Међу Јеховиним сведоцима, многи самохрани родитељи користе на Библији темељене публикације које су посебно обликоване за младе, као што је књига Млади питају — практични одговори на њихова питања. b Информације које се налазе у тим публикацијама помажу младима да развијају морална мерила која им могу помоћи да избегну грешке које су направили њихови родитељи. Док деца уче о Јехови Богу, она могу увиђати да имају небеског Оца који веома брине о њима (Псалам 27:10). То их може оснажити да се изборе са осећањем напуштености. Једна девојчица из Британије која је доживела распад брака својих родитеља, присећа се: „Кроз све то, мама ми је усадила потребу за молитвом и потпуним поуздањем у Јехову. То нам је помогло да изађемо на крај са ситуацијом.“

Одржавати везу између родитеља и детета

Библија јасно каже да дете мора да поштује своју мајку и свог оца (Излазак 20:12). Развод не раскида везе између оца и детета. Иако отац можда не живи код куће, деца још увек могу имати користи од срдачног односа с њим. c Проблем је у томе што је мајка можда љута на њега и не одобрава његово дружење с децом. Како мајка може да се суочи са оваквим осећањима?

Библија даје добар савет када упозорава: „Да те узрујаност [„гнев“ NW] не нагони на поругу... Чувај се да се злу не подајеш“ (Јов 36:18-21). Сасвим сигурно, није лако лепо говорити о некоме ко вас је повредио или напустио. Али, запитајте се: ’Да ли девојка може научити да поштује мушкарца ако јој се стално говори о томе колико јој је отац лош? Може ли дечак да се развије у стабилну, мужевну личност ако му се стално говори: „Исти си као и твој отац“? Да ли деца могу имати здраво гледиште о ауторитету ако су стално поучавана да презиру свог оца, или ако се одвраћају од тога да се виђају с њим?‘ Без сумње, поткопавање односа између вашег детета и његовог оца јесте штетна ствар.

Можда ће вас изненадити сазнање да Библија не осуђује огорченост која с правом постоји. „Гневите се“, каже Библија, „али не грешите“ (Ефешанима 4:26). Није грех ако се гневите, већ ако вас контролишу ’срџба, гнев, злоћа, погрдан говор‘ (Колошанима 3:8). Дакле, избегавајте да пред децом вербално нападате њиховог оца. Ако осећате потребу да изразите своју фрустрираност, следите предлог Библије да поделите своју ’бригу у срцу‘, али то урадите с неком другом особом — можда с поверљивим пријатељем (Пословице 12:25). Покушајте да сачувате позитиван став и избегавајте да се задржавате на прошлости (Проповедник 7:10). Такво поступање може пуно допринети томе да ублажите свој бес.

И на крају, сетите се да Библија заповеда деци да поштују своје очеве — чак иако понашање њиховог оца није примерно (Ефешанима 6:2, 3). Дакле, покушајте да помогнете својој деци да објективно гледају на очеве слабости. Једна млада жена која је одрасла у породици с разведеним родитељима, каже: „Гледајући непристрано свог оца као склоног грешкама, несавршеног човека, коначно сам се помирила с тим да га морам прихватити онаквог какав јесте.“ Охрабрујући своју децу да поштују оца, ви им помажете да развијају здраво гледиште о вашем родитељском ауторитету!

Такође је важно да не замаглите границе између вас и ваше деце. Она су још увек под ’законом своје мајке‘ (Пословице 1:8NW). Синови могу да се осећају преоптерећено ако се од њих очекује да буду ’глава породице‘. Ћерке такође могу бити преоптерећене ако имају улогу мајчине присне пријатељице. Деца треба да буду уверена да ћете се ви као родитељ бринути о њима — а не обратно. (Упоредите с 2. Коринћанима 12:14.) Такво уверење чини да се деца осећају безбедно, чак и ако њихова породична ситуација није идеална.

Замена за оца

Шта ако отац уопште није део породице? Стручњаци кажу да деци може користити друштво мушкарца. Иако љубазна заинтересованост за дете коју показује на пример ујак или неки комшија у извесној мери може бити добра, детету ће нарочито бити од користи здраво мушко друштво које постоји у хришћанској скупштини. Исус је обећао да ће скупштина бити попут породице која је пуна подршке (Марко 10:29, 30).

У библијска времена, млади Тимотеј је одрастао у изванредног Божјег човека, и то без подршке оца као верника. Библија открива да су за то у највећој мери заслужне његова мајка и бака (Дела апостолска 16:1; 2. Тимотеју 1:1-5). Међутим, њему је такође користило и друштво једног хришћанина — апостола Павла. Павле је назвао Тимотеја својим „вољеним и верним дететом у Господу“ (1. Коринћанима 4:17). На сличан начин, и данас су Јеховини сведоци охрабрени да се обазиру на библијски савет да се ’брину за сирочад и удовице‘ (Јаков 1:27). Они су подстакнути да ’спасавају дечаке без очева‘ тако што се искрено и уравнотежено занимају за њих (Јов 29:12NW). Млада жена по имену Анет, присећа се здравог интересовања које је показивао један хришћански старешина док је била дете, и каже: „Он је био једина права замена за оца коју сам имала.“

Прекинути круг

Ова начела могу помоћи деци без очева да успеју. Упркос свом тешком детињству она могу постати уравнотежени, продуктивни одрасли људи, осим тога пуни љубави, верни и предани родитељи. Чак и тако, много је боље спречити него лечити. И на крају, циклус породица без очева може бити прекинут само ако мушкарац и жена пристану да примењују Библију у свом животу — на пример, придржавајући се библијске забране у вези с полним односима пре брака и следећи мерила која Библија поставља за мужеве и жене (1. Коринћанима 6:9; Ефешанима 5:21-33).

Данас многа деца имају очеве код куће а ипак се може рећи да су без оца. Један стручњак за породична питања тврди: „Највећи проблем с којим се... деца данас суочавају јесте мало времена које проводе с родитељима и недостатак родитељске пажње.“ Божја Реч директно говори о овом питању. Она заповеда очевима у погледу њихове деце: „Поучавајте их и исправљајте их, што је део хришћанског одгајања“ (Ефешанима 6:4 New English Bible; Приче Соломунове 24:27ДК). Када очеви следе овај библијски савет, деца не страхују да ће бити напуштена.

Међутим, да ли је реално веровати да ће се људи у глобалу обратити Библији? Тешко (Матеј 7:14). Ипак, Јеховини сведоци су помогли милионима људи да пронађу срећу у свом породичном животу путем програма кућног библијског студија. d Наравно, Библија упозорава да ће сви брачни парови због несавршености имати „невољу у телу“ (1. Коринћанима 7:28). Али они који истински поштују Божју Реч желе да реше своје проблеме, а не да се разведу чим се појави први знак невоље. Мора се признати да постоје ситуације када хришћанин треба без устручавања да узме у обзир раздвајање или чак развод (Матеј 5:32). Међутим, знајући како би се то могло одразити на његову или њену децу, хришћанин ће бити покренут да изнађе начине да би спасао брак ако је то уопште могуће.

Слеђење Библије учиниће више од тога да се ваша породица само сада спасе. Оно може омогућити свима вама да заувек живите! Исус је рекао: „Ово значи вечни живот, да усвајају спознање о теби, једином истинитом Богу, и о ономе кога си послао, Исусу Христу“ (Јован 17:3). Читање и примењивање савета који се налазе у Божјој Речи јесте један од најбољих начина да засигурате да ваша породица остане заувек неповређена.

[Фусноте]

a Информације које пружају помоћ очусима и маћехама објављене су у нашем пропратном часопису Кули стражари, у издању од 1. марта 1999.

b Објавили Јеховини сведоци — хришћанска верска заједница.

c То није примењиво у случају када детету прети опасност да га отац физички или сексуално злоставља.

d Књига Тајна породичне среће (објавили Јеховини сведоци — хришћанска верска заједница), садржи мноштво на Библији темељених савета који могу помоћи породицама. Можете је добити ако ступите у контакт с Јеховиним сведоцима из вашег краја.

[Слика на 8. и 9. страни]

Слеђењем библијских начела, самохрани родитељ може имати успеха у одгајању деце

[Слика на 10. страни]

Хришћани мушкарци, често могу ’избавити дечака без оца‘ тако што ће се на искрен и здрав начин интересовати за њега