Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 S NASLOVNE STRANE

Kako Bog gleda na ratove?

Kako Bog gleda na ratove?

Kako biste odgovorili na ovo pitanje? Mnogi smatraju da Bog nema ništa protiv ratovanja zato što je u davnoj prošlosti upravo on zapovedio nekim svojim slugama da povedu neke ratove. Biblijski zapisi to potvrđuju. Međutim, drugi ističu činjenicu da je Božji Sin, Isus, poučavao svoje sledbenike da vole svoje neprijatelje (Matej 5:43, 44). Zato smatraju da se u jednom trenutku Božje gledište o ratovima promenilo i da on ne gleda sa odobravanjem na ratove koji se danas vode.

Da li po vašem mišljenju Bog podržava ratovanje? Ako podržava, na čijoj je strani? Odgovori na ova pitanja mogli bi uticati na vaše mišljenje o ovoj temi. Na primer, ako biste znali da Bog podržava ratovanje i da je u nekom trenutnom sukobu na istoj strani kao i vi, verovatno biste se dobro osećali jer biste bili sigurni u pobedu. Ali ako bi bio na suprotnoj strani, verovatno biste još jednom razmislili o tome da li ste stali na pravu stranu.

Međutim, ovde je reč o nečem mnogo važnijem. Možda će saznanje o tome kakvo je Božje gledište o ratovanju uticati na vaše gledište o Bogu. Ako ste među milionima ljudi koji su na svojoj koži osetili surovost ratova, sigurno bi vas zanimao odgovor na sledeće pitanje: Da li Bog, kao što neki misle, podstiče ljude da međusobno ratuju i ravnodušno posmatra svu nesreću i patnju koju to donosi?

Verovatno će vas iznenaditi činjenica da se biblijski odgovor na ovo pitanje veoma razlikuje od svih mišljenja koja smo ovde izneli. U suštini, Božje gledište o ratovima nije se nimalo promenilo. Pogledajmo šta Biblija kaže o tome kakvo je bilo Božje gledište o ratovanju u davnoj prošlosti i u prvom veku naše ere, kada je Isus bio na zemlji. Na osnovu toga možemo razumeti kakvo je Božje gledište o ratovima koji se danas vode i da li će oni biti neizostavni deo budućnosti čovečanstva.