Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 S NASLOVNE STRANE | KAKO SE ZAŠTITITI OD ZARAZNIH BOLESTI

Mere predostrožnosti

Mere predostrožnosti

U DREVNO DOBA, mnoge gradove su štitile masivne zidine. Ukoliko bi neprijatelj probio samo mali deo tih zidina, ceo grad bi bio doveden u opasnost. Naše telo je poput utvrđenog grada. I mi moramo da jačamo svoj odbrambeni sistem, to jest imunitet, da štetni mikroorganizmi ne bi prodrli u naše telo. Sada ćemo navesti pet mogućih izvora zaraze, kao i šta možemo preduzeti da bismo se zaštitili. *

1. VODA

OPREZ: Štetni mikroorganizmi mogu „umarširati“ pravo u vaše telo putem zagađene vode.

KAKO DA SE ZAŠTITITE? Veoma je važno da izvor i zalihe vode budu čisti. Ukoliko znate ili pretpostavljate da je vaša voda kontaminirana, možete sami da je pročistite. * Vodu koju ćete koristiti za piće čuvajte u zatvorenim posudama ili flašama i nikada nemojte stavljati ruke u nju. Naročito je važno da ljudske fekalije i otpadne vode ne dođu u kontakt s izvorom pitke vode.

2. HRANA

OPREZ: Štetni organizmi mogu biti u vašoj hrani ili na njenoj površini.

KAKO DA SE ZAŠTITITE? Zaražena hrana može izgledati sveže i zdravo. Zbog toga je dobro da uvek temeljno operete voće i povrće. Pobrinite se da pribor, kuhinjske površine i vaše ruke budu čisti kada pripremate ili poslužujete hranu. Neku hranu je neophodno kuvati na dovoljno visokoj temperaturi da bi se uništili opasni mikrobi. Nemojte koristiti hranu koja je neobične boje ili neprijatnog mirisa ili ukusa. To može biti znak da se u njoj nalazi mnoštvo štetnih mikroorganizama koji bi vam mogli naškoditi. Hranu koja vam preostane nakon obroka što pre stavite u frižider. Izbegavajte da pripremate obroke za druge kada ste bolesni. *

 3. INSEKTI

OPREZ: Neki insekti mogu preneti na vas štetne mikroorganizme koji žive u njima.

KAKO DA SE ZAŠTITITE? Čuvajte se insekata koji prenose zarazu, tako što ćete ostati unutra u vreme kada su oni naročito aktivni ili tako što ćete nositi odeću dugih rukava i nogavica. Na sebe nanesite sredstvo protiv insekata. Oko kreveta imajte mrežu protiv komaraca koja je isprskana insekticidom. Pazite da u vašoj kući nema ustajale vode, gde bi se komarci mogli razmnožavati. *

4. ŽIVOTINJE

OPREZ: Mikroorganizmi koji ne škode životinjama u kojima žive mogu naškoditi vama. To se može desiti ukoliko vas ugrize, odnosno ogrebe kućni ljubimac ili neka druga životinja, ili ako dođete u dodir s njihovim izmetom.

KAKO DA SE ZAŠTITITE? Neki su odlučili da životinje drže van kuće. Ako ste bili u dodiru s domaćim životinjama, dobro operite ruke sapunom. Izbegavajte svaki kontakt s divljim životinjama. Ako vas ugrize ili ogrebe neka životinja, temeljno operite ranu i potražite lekarsku pomoć. *

5. LJUDI

OPREZ: Kada u vašoj blizini neko kašlje ili kija, u kapljicama koje on izbaci mogu se nalaziti bacili. Ako oni dospeju u vaš organizam, mogu vam ugroziti zdravlje. Neki štetni mikrobi mogu se preneti i dodirom, na primer rukovanjem ili grljenjem. Njih u velikom broju ima i na kvakama, gelenderima, telefonima, daljinskim upravljačima, kompjuterskim ekranima i tastaturama.

KAKO DA SE ZAŠTITITE? Nemojte deliti s drugima svoj pribor za ličnu higijenu, na primer brijač, četkicu za zube ili peškir. Izbegavajte svaki kontakt s telesnim tečnostima životinja i ljudi, uključujući i krv. Nemojte potceniti važnost redovnog i temeljnog pranja ruku. To je najbolja preventiva.

Kad ste bolesni, najbolje je da ostanete kod kuće. Nemojte kašljati i kijati u dlanove već u papirnu maramicu ili u rukav.

Jedna biblijska poslovica glasi: „Pametan čovek vidi zlo i sklanja se“ (Poslovice 22:3). Ovaj savet se pokazao veoma praktičnim čak i kada je reč o zdravlju. Budite dobro informisani i održavajte ličnu higijenu. Tako ste na dobrom putu da rizik od bolesti svedete na najmanju moguću meru.

^ odl. 3 Neki od navedenih predloga naročito su primenjivi u nerazvijenim sredinama. Međutim, u načelu se mogu primeniti svuda.

^ odl. 6 Svetska zdravstvena organizacija predlaže nekoliko načina na koje se voda može prečistiti i kod kuće: hlorisanje, solarnu dezinfekciju, filtriranje ili prokuvavanje.

^ odl. 9 Više informacija o bezbednosti hrane može se naći u izdanju ovog časopisa od juna 2012, strane 3-9.

^ odl. 12 Više informacija o tome kako se zaštititi od malarije može se naći u izdanju ovog časopisa od jula 2015, strane 14-15.

^ odl. 15 Povrede koje nanesu otrovne životinje zahtevaju hitnu medicinsku intervenciju.