Vrati se na sadržaj

Šta Sveto pismo kaže o pandemijama?

Šta Sveto pismo kaže o pandemijama?

Odgovor iz Svetog pisma

 U Svetom pismu je prorečeno da će tokom poslednjih dana biti pošasti, to jest bolesti od kojih oboleva veliki broj ljudi, u šta spadaju i pandemije (Luka 21:11). Takve pandemije nisu Božja osveta niti njegova kazna. Bog će zapravo posredstvom svog Kraljevstva uskoro otkloniti sve bolesti, kao i pandemije.

 Da li je u Svetom pismu prorečeno da će biti pandemija?

 Sveto pismo nije proreklo konkretne pandemije i bolesti kao što su COVID-19, sida ili španska groznica. Ali u njemu je prorečeno da će biti pošasti i pomora (Luka 21:11; Otkrivenje 6:8). To je deo znaka poslednjih dana, na koji se ukazuje i kao na svršetak ovog poretka (2. Timoteju 3:1; Matej 24:3).

 Da li je Bog ikada ljude kažnjavao bolešću?

 Sveto pismo govori o nekoliko situacija u kojima je Bog kaznio ljude bolešću. Na primer, prouzrokovao je da neki obole od gube (Brojevi 12:1-16; 2. Kraljevima 5:20-27; 2. Letopisa 26:16-21). Međutim, to su bili pojedinačni slučajevi, a ne pandemije u kojima stradaju nedužni ljudi. Radilo se o ljudima koji su se očigledno bunili protiv Boga i zbog toga su bili kažnjeni.

 Da li su današnje pandemije Božja kazna?

 Nisu. Neki tvrde da Bog danas pandemijama i drugim bolestima kažnjava ljude. Međutim, Sveto pismo ne podupire takve tvrdnje. Zašto to možemo reći?

 Jedan od razloga je to što bolesti pogađaju i Božje sluge. Tako je bilo u prošlosti, a tako je i danas. Na primer, Timotej je patio od „čestih bolesti“ (1. Timoteju 5:23). Ali Sveto pismo ne kaže da je to bio znak da Bog nije bio zadovoljan njime. I danas se dešava da se neke verne Božje sluge ozbiljno razbole ili da dobiju neku zaraznu bolest. Često je to slučaj jednostavno zato što su se našli u pogrešno vreme na pogrešnom mestu (Propovednik 9:11).

 Osim toga, iz Svetog pisma saznajemo da još nije došlo vreme da Bog kazni zle ljude. Sada je zapravo „dan spasenja“, to jest vreme kada Bog poziva sve ljude da mu se približe i da budu spaseni (2. Korinćanima 6:2). Propovedanje dobre vesti o Božjem Kraljevstvu širom sveta jeste jedan od načina da ljudi čuju taj poziv (Matej 24:14).

 Da li će pandemijama ikada doći kraj?

 Hoće. U Svetom pismu je prorečeno da će uskoro doći vreme kada niko neće biti bolestan. Bog će pod vlašću svog Kraljevstva izlečiti sve bolesti (Isaija 33:24; 35:5, 6). Ukloniće svu patnju, bol i smrt (Otkrivenje 21:4). Umrle će vratiti u život, daće im dobro zdravlje i priliku da u savršenim uslovima žive ovde na zemlji (Psalam 37:29; Dela apostolska 24:15).

 Biblijski stihovi koji govore o bolesti

 Matej 4:23: „Isus je išao po celoj Galileji, poučavajući u sinagogama, propovedajući dobru vest o Kraljevstvu i lečeći svaku bolest i svaku nemoć u narodu.“

 Značenje: Isusova čuda su samo mali primer onoga što će Božje Kraljevstvo uskoro učiniti za čitavo čovečanstvo.

 Luka 21:11: „Biće pošasti.“

 Značenje: Bolesti koje pogađaju čitav svet deo su znaka poslednjih dana.

 Otkrivenje 6:8: „Tada sam ugledao bledog konja i na njemu jahača kome je ime bilo Smrt, a za njim je išao grob. I dobili su vlast [...] da ubijaju [...] pomorom.“

 Značenje: Proročanstvo o četiri jahača Apokalipse ukazuje na to da će u naše vreme izbijati pandemije.