Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Pogled u svet

Pogled u svet

Supsaharska Afrika

„Samo je 38 procenata dece do 5 godina upisano u matičnu knjigu rođenih“, navodi se u jednom izveštaju Unicefa o supsaharskoj Africi. Pa ipak, u nekim područjima tog dela sveta „upis u matičnu knjigu rođenih neophodan je da bi deca ostvarila pravo na zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, kao i da bi nasledila imovinu ukoliko ostanu bez roditelja“, izjavila je Elke Viš, zamenik regionalnog direktora Unicefa za istočnu i južnu Afriku.

Italija

Prema jednom istraživanju, adolescenti u Italiji se najviše plaše sajber bulinga, to jest elektronskog nasilja. Među mladima od 12 do 17 godina, 72 posto njih je izjavilo da strahuje od toga. To je veći procenat od onih koji se plaše droge (55 posto), seksualnog zlostavljanja (44 posto) ili seksualno prenosivih bolesti (24 posto).

Japan

Kao što se navodi u novinama The Japan Times, mladi Japanci sve ređe prihvataju unapređenja na radnom mestu. Četrdeset posto njih se žali na nedostatak moralnih normi i veliko nepoštenje na poslu. Mnogi zaposleni ne smeju slobodno da razgovaraju s nadređenima. Za razliku od radnika starije generacije koji ne menjaju tako lako svoje radno mesto, 60 posto mladih ostaje na svom poslu dok ne iskrsne bolja prilika.

Brazil

Od 1980. do 2010, skoro 800 000 ljudi u Brazilu stradalo je od vatrenog oružja. Preko 450 000 žrtava imale su između 15 i 29 godina. Jedno istraživanje o nedavnim zločinima pokazuje da je ubijanje često posledica kućnog nasilja, svađa među komšijama, ljubomore i obračuna među vozačima.