Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 SAVETI ZA PORODICU | MLADI

Kako se odupreti pritisku vršnjaka

Kako se odupreti pritisku vršnjaka

IZAZOV

„U osnovnoj školi su me svi izbegavali, i to me je jako bolelo. Zato sam na početku srednje škole promenila svoj izgled i ponašanje, i to ne nabolje. Toliko sam očajnički želela da imam prijatelje u školi da sam bila spremna na sve samo da bi me prihvatili“ (Jasmina, 16). *

Da li se i ti suočavaš s pritiskom u školi? Ako da, ovaj članak će ti pomoći da se odupreš.

Kada popustiš pod pritiskom, postaješ poput robota, jer dopuštaš da drugi imaju kontrolu nad tobom. Zašto bi im dao takvu moć? (Rimljanima 6:16)

ŠTA TREBA DA ZNAŠ

Pritisak drugih može navesti dobre ljude da postupe loše.

„Loše društvo kvari dobre navike“ (1. Korinćanima 15:33).

„Znaš da je nešto loše, ali kada se nađeš u toj situaciji, emocije te nadjačaju tako da izgubiš svoje ’ja‘ i uradiš sve kao i ostali!“ (Danijela).

Pritisak ne dolazi samo od drugih.

„Kad želim da činim dobro, u meni je zlo“ (Rimljanima 7:21).

„Problem često počinje u meni samoj. Ja sam ta koja poželim stvari o kojima drugi pričaju i koje mi zvuče tako primamljivo“ (Dijana).

Kad se odupreš pritisku drugih, možeš biti ponosan na sebe.

„Sačuvajte čistu savest“ (1. Petrova 3:16).

„Nekada mi je bilo teško da se izborim s pritiskom drugih, ali sada se ne plašim da budem drugačija i da stojim iza svojih odluka. Nema ništa lepše nego kad uveče legneš čiste savesti“ (Karolina).

 ŠTA MOŽEŠ UČINITI

Kada si pod pritiskom da zbog drugih uradiš nešto loše, probaj sledeće:

Razmisli o posledicama. Možeš sebi postaviti pitanja poput: ’Šta će biti ako popustim? Kako ću gledati na sebe? Šta će moji roditelji misliti o meni kad saznaju?‘ (Biblijska misao: Galatima 6:7.)

„Moji roditelji me navode da razmišljam o pitanjima poput: ’Ako popustiš, šta ti se može desiti?‘ Oni mi pomažu da vidim kako pod pritiskom mogu skrenuti na krivi put“ (Olivija).

Ojačaj svoje stavove. Razmisli o sledećem: ’Zašto verujem da ću određenim postupanjem povrediti sebe ili druge?‘ (Biblijska misao: Jevrejima 5:14.)

„Kada sam bila mala, samo bih rekla ’ne‘ ili kratko odgovorila, ali sada mogu dobro da objasnim zašto bih ili ne bih nešto uradila. Znam šta je ispravno, a šta nije, i stojim iza toga. Ono što kažem su moje reči, a ne nekog drugog“ (Anita).

Razmisli o svojem „ja“. Pitaj se: ’Kakva osoba želim da budem?‘ Zatim razmisli o situaciji s kojom se suočavaš i postavi sebi pitanje: ’Šta bi takva osoba uradila na mom mestu?‘ (Biblijska misao: 2. Korinćanima 13:5.)

„Zadovoljna sam sobom, tako da me ne brine šta drugi misle o meni. Pored toga, drugi vole kad se ne pravim da sam nešto što nisam“ (Anđela).

Gledaj iza školskih dana. Ako još uvek ideš u školu, za nekoliko godina, ili čak meseci, upravo oni koje sada nastojiš da zadiviš verovatno više neće biti deo tvog sveta.

„Kad pogledam sliku iz škole, nekima iz razreda se čak ni imena ne sećam. Ali kad sam išla u školu s njima, njihovo mišljenje mi je bilo važnije od mojih verovanja. Kako je to bilo glupo!“ (Nina, sada 22).

Unapred se pripremi. U Bibliji stoji: ’Znajte svakome da odgovorite kako treba‘ (Kološanima 4:6).

„Moji roditelji pomažu meni i sestri da razmislimo o realnim situacijama i onda odglumimo šta bismo mogle reći ili učiniti. Zato kad se tako nešto stvarno desi, mi znamo kako da postupimo“ (Kristina).

^ odl. 4 Neka imena u ovom članku su promenjena.