Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 IGRA SLUČAJA ILI DELO STVORITELJA?

Tajna jednog pauka

Tajna jednog pauka

PAUK Parasteatoda tepidariorum proizvodi dve vrste lepljivih niti. Prvu koristi da bi pravio mrežu na zidu. Te niti su veoma jake i zato mreža ostaje pričvršćena za zid. Drugu koristi za tlo. Te niti su dosta slabije da bi se mreža, kada je to potrebno, mogla lako odvojiti od tla. Kako ovaj pauk proizvodi niti koje mogu biti i jake i slabe?

Jače niti

Razmislite o sledećem: Pauk pričvršćuje svoju mrežu za zid, plafon ili neku sličnu površinu tako što upreda veoma lepljive svilene niti u takozvane diskove za pričvršćivanje, koji su dovoljno jaki da mogu izdržati nalet insekta u letu. S druge strane, svilene niti kojima je mreža pričvršćena za tlo sasvim su drugačije strukture. Imaju znatno manje tački pričvršćivanja, tako da kad plen uđe u mrežu, slabije niti na tlu popuštaju i plen se nađe u vazduhu, viseći o jednoj niti.

Slabije niti

U izjavi za štampu Univerziteta Akron u Ohaju navodi se da naučnici koji su otkrili ovaj prirodni fenomen „već rade na razvijanju sintetičkog lepka po uzoru na neverovatan inženjering ovog pauka“. Naučnici se nadaju da će napraviti lepak koji će se moći koristiti kako za obične flastere tako i kod preloma kosti.

Do kakvog ste zaključka došli? Da li je sposobnost pauka da proizvede lepak sa dva različita vezivna svojstva nastao evolucijom ili je delo Stvoritelja?