Пређи на садржај

Пређи на садржај

С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ

Може ли ико предвидети будућност?

Може ли ико предвидети будућност?

Сви размишљамо о будућности. Желимо да знамо какав живот чека нас и оне које волимо. Зато се питамо: ’Хоће ли моје дете живети у бољем свету? Да ли ће земља бити уништена у некој страшној катастрофи? Могу ли нешто учинити сада да бих имао бољу будућност?‘ Та знатижеља је својствена сваком човеку — по природи не волимо неизвесност и чезнемо за сигурношћу, редом и стабилношћу. Кад бисмо били сигурни у то шта нас чека у будућности, могли бисмо се физички и психички припремити.

Онда, шта нас чека у будућности? Да ли то ико зна? Они који тврде да могу предвидети будућност понекад погоде, али чешће промаше. С друге стране, за Бога се каже да може прецизно предвидети будуће догађаје. У његовој Речи стоји: „Од почетка јављам шта ће на крају бити, од давнина јављам оно што још није било“ (Исаија 46:10). Колико је он успешан у томе?

ПРЕЦИЗНОСТ БОЖЈИХ ПРОРОЧАНСТАВА

Зашто треба да нас занима с коликом су се прецизношћу испунила Божја пророчанства? Ако бисте пратили временску прогнозу која дужи период тачно предвиђа време за сваки дан, сигурно бисте имали поверења у њу. Зато би вас занимало шта она каже за сутрашњи дан. Слично томе, ако сазнате да су се Божја пророчанства из прошлости сваки пут испунила, нема сумње да бисте хтели да знате шта он каже за нашу будућност.

Реконструисане зидине древне Ниниве

УНИШТЕЊЕ ВЕЛИКОГ ГРАДА.

Замислите када би неко тачно предвидео да ће један велики град, који је вековима био моћан, доживети пропаст. Управо тако нешто је Бог преко једног свог слуге прорекао — било је то уништење Ниниве (Софонија 2:13-15). Шта је историја забележила о томе? У седмом веку пре н. е., вероватно око 15 година након што је то Бог прорекао, Вавилонци и Међани су напали и покорили Ниниву. Осим тога, Бог је конкретно рекао да ће се Нинива „у пустош претворити, у безводни крај попут пустиње“. Да ли се то десило? Јесте. Иако се тај град са својим предграђима простирао на око 520 квадратних километара, освајачи га нису запосели и искористили његове могућности, као што би свако очекивао. Они су га потпуно уништили. Да ли би иједан политички аналитичар могао предвидети те догађаје с таквом прецизношћу?

ЉУДСКЕ КОСТИ ЋЕ БИТИ СПАЉЕНЕ.

Ко би се усудио да прорекне — 300 година унапред — име и порекло човека који ће спалити људске кости на олтару, као и име града где ће се налазити тај олтар? Ако би се такво необично пророчанство испунило, сигурно би се надалеко чуло за оног ко га је изговорио. Нешто слично десило се у библијско време. Један Божји слуга је прорекао: „У Давидовом дому родиће се син који ће се звати Јосија.“ За њега је прорекао да ће „спалити људске кости“ на олтару у граду који се звао Ветиљ (1. Краљевима 13:1, 2). Око три века касније, краљ по имену Јосија — што није често име у Библији — родио се у Давидовој краљевској лози. Баш као што је било проречено, „послао је људе да изваде кости из гробова. Онда је те кости спалио на олтару“ у Ветиљу (2. Краљевима 23:14-16). Да ли је иједан човек сам од себе могао прорећи такве детаље?

Божји пророци су с невероватном прецизношћу указивали на пад Вавилона

КРАЈ ЈЕДНОГ ЦАРСТВА.

Било би заиста импресивно ако би неко предвидео име неког човека — много пре његовог рођења — који ће поразити моћну светску силу, и чак открио необичну стратегију коју ће користити. Бог је прорекао да ће човек по имену Кир кренути у освајање једног народа. Тај Кир ће такође ослободити заробљене Јевреје и подржаће изградњу њиховог светог храма. Поред тога, Бог је прорекао да ће Кирова војна стратегија обухватати исушивање реке и указао је да ће врата града остати отворена, што ће војсци олакшати улазак (Исаија 44:27–45:2). Да ли су се сви ти детаљи испунили? Историчари су потврдили да је Кир заиста освојио Вавилон. Његова војска је извела необичан инжењерски подухват и скренула ток реке на којој је тај град лежао, чиме су се испуниле речи о исушивању реке. Штавише, војска је ушла у град кроз врата која су остала отворена. Кир је затим ослободио Јевреје и дозволио им да поново изграде свој храм у Јерусалиму. Било је то заиста необично, јер Кир није служио јеврејском Богу (Јездра 1:1-3). Ко би осим Бога могао прорећи такве детаље једног историјског догађаја?

Споменули смо три примера који показују с каквом прецизношћу Бог прориче будуће догађаје. А има их још много. Исус Навин, који је једно време предводио израелски народ, рекао је: „Добро знате свим својим срцем и свом својом душом да од свих добрих обећања која вам је дао Јехова, ваш Бог, ниједно обећање није остало неиспуњено; сва су се испунила. Ниједна реч није остала неиспуњена“ (Исус Навин 23:1, 2, 14). Тај народ није могао да порекне да су се сва Божја обећања и пророчанства испунила са стопроцентном тачношћу. Како Бог то успева? Постоје велике разлике између Божјих пророчанстава и људских предвиђања. То је веома важно да знамо јер је Бог дао значајна пророчанства о блиској будућности, што сигурно утиче на сваког од нас.

БОЖЈА ПРОРОЧАНСТВА НАСУПРОТ ЉУДСКИМ ПРЕДВИЂАЊИМА

Људска предвиђања се често заснивају на научним истраживањима, анализама доступних чињеница и трендова или чак на изјавама оних који тврде да имају натприродне моћи. Након што изнесу своје предвиђање, људи обично пасивно чекају да виде шта ће се десити (Пословице 27:1).

С друге стране, Бог зна све чињенице. Он потпуно разуме човекову природу и његове склоности и зато, кад то жели, може тачно предвидети како ће се неки појединци, па и цели народи понашати. Али он може и више од тога. Чак може да контролише или мења неке факторе и збивања како би утицао на исход неког догађаја. Он каже: „Реч која излази из мојих уста [...] извршиће оно због чега сам је послао“ (Исаија 55:11). Могло би се рећи да Божја пророчанства личе на тачну најаву онога што ће се десити. Он се увек побрине да се свако његово пророчанство испуни.

НАША БУДУЋНОСТ

Да ли постоји поуздан начин да сазнамо шта будућност носи нама и онима које волимо? Када бисмо знали да се приближава ураган, могли бисмо да предузмемо потребне мере да сачувамо живот. Слично је и с библијским пророчанствима. Бог је рекао да ће ускоро у свету наступити огромне промене. (Видети оквир „ Шта Бог открива о будућности“.) Та будућност се прилично разликује од онога што предвиђају многи такозвани стручњаци.

Могли бисмо то да представимо овако: Прича о нашем свету је већ написана. Она има свој главни заплет и можете сазнати како ће се завршити. Бог је рекао: „Од почетка јављам шта ће на крају бити [...] Ја кажем: ’Моја намера ће се остварити и учинићу све што желим‘“ (Исаија 46:10). Ви и ваша породица можете имати дивну будућност коју нам Бог обећава. О томе можете поразговарати с Јеховиним сведоцима. Они нису видовити, не тврде да чују гласове из духовног света нити да имају натприродне моћи да виде будуће догађаје. Они једноставно проучавају Библију, која открива дивне ствари које Бог припрема за нашу будућност.