Пређи на садржај

Пређи на садржај

С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | МОЖЕ ЛИ ИКО ПРЕДВИДЕТИ БУДУЋНОСТ?

Мало погодака, много промашаја

Мало погодака, много промашаја

Да ли желите да знате своју будућност? То питање заиста буди занимање. Многи људи предвиђају догађаје на разним пољима и постижу различите резултате. Погледајмо само неке примере.

  • НАУЧНИЦИ користе сложену опрему и троше пуно новца да би нешто предвидели — почев од тога да ли ће у нашем граду сутра падати киша, па све до тога које ће бити коначне последице загађивања наше планете.

  • АНАЛИТИЧАРИ предвиђају трендове на пољу економије и политике. Ворен Бафет, један од најбогатијих људи на свету, често се назива пророком због својих успешних пословних улагања. Још један аналитичар, Нејт Силвер, тумачи статистичке податке како би предвидео много тога — од дешавања у америчкој политици па до тога ко ће освојити холивудске филмске награде.

  • ДРЕВНИ СПИСИ се некад тумаче као пророчанства. На пример, неки у савременим дешавањима виде испуњење пророчанстава која је Нострадамус записао у 16. веку. За мајански календар, чији се временски циклус завршио 21. децембра 2012, говорило се да предсказује катаклизму.

  • САМОЗВАНИ ПРОРОЦИ понекад упозоравају људе на страшне светске догађаје како би привукли следбенике. Један од њих је био Харолд Кампинг, који је са својим следбеницима најављивао крај света 2011. Сувишно је рећи да тај крај није дошао.

  • ВИДОВЊАЦИ тврде да имају посебну моћ да предвиде будућност. Едгар Кејси и Џини Диксон су изнели нека тачна предвиђања о догађајима у 20. веку. Али обоје су изнели и оно што се није испунило. На пример, Џини Диксон је предвиђала избијање трећег светског рата 1958, а Кејси је предвиђао да ће Њујорк средином 1970-их потонути у океан.

Постоји ли неки поуздан начин да сазнамо нешто о будућности? То је добро питање. Када бисмо знали шта нас чека, можда би нам живот сасвим другачије изгледао.