Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мојсије — пример вере

Мојсије — пример вере

ШТА ЈЕ ВЕРА?

Вера у библијском смислу представља снажно веровање у оно што се не види, темељено на чврстим доказима. Особа која има веру у Бога сигурна је да ће он испунити сва своја обећања.

КАКО ЈЕ МОЈСИЈЕ ПОКАЗАО ВЕРУ?

Мојсије је свој живот ускладио са Божјим обећањима (Постанак 22:15-18). Одбацио је могућност да живи лагодно у египатској раскоши и „радије је изабрао да буде злостављан заједно с Божјим народом него да привремено ужива у греху“ (Јеврејима 11:25). Да ли је то била непромишљена одлука због које ће касније зажалити? Никако, јер се у Светом писму каже да је Мојсије „остао постојан као да види Невидљивог“ (Јеврејима 11:27). Никада није зажалио због својих одлука темељених на вери.

Мојсије је желео да ојача веру других. Примера ради, размотримо шта се догодило када су Израелци наизглед били заробљени између фараонове војске и Црвеног мора. Застрашени оним што је деловало као неминовна пропаст, завапили су ка Јехови и Мојсију. Како је Мојсије реаговао?

Мојсије можда није био свестан тога да је Бог намеравао да раздвоји Црвено море и тиме Израелцима отвори пут за избављење. Ипак, он је био сигуран да ће Бог урадити нешто како би заштитио свој народ и желео је да његови сународници имају исту такву веру. У Библији читамо: „Мојсије рече народу: ’Не бојте се. Стојте чврсто и гледајте спасење које ће вам Јехова данас донети‘“ (Излазак 14:13). Да ли је успео да ојача веру Израелаца? Свакако, јер Библија за Мојсија и остале Израелце каже: „Вером су прошли кроз Црвено море као по сувој земљи“ (Јеврејима 11:29). Мојсијева вера није помогла само њему већ свима онима који су научили нешто из његовог примера.

КОЈА ЈЕ ПОУКА ЗА НАС?

Мојсија можемо опонашати тако што ћемо у животу доносити одлуке које показују да верујемо у Божја обећања. На пример, Бог обећава да ће бринути за наше материјалне потребе ако службу њему ставимо на прво место у животу (Матеј 6:33). Истина, понекад није лако не стављати нагласак на материјалне ствари, јер је у данашњем свету то уобичајено. Али можемо бити сигурни да ће се Јехова побринути за оно што нам је потребно ако дамо све од себе да живимо једноставно и останемо усредсређени на нашу службу. Он нам даје гаранцију: „Никада те нећу оставити и нипошто те нећу напустити“ (Јеврејима 13:5).

Ми се такође трудимо да помогнемо другима да стекну јачу веру. Рецимо, мудри родитељи цене изванредну прилику да у своју децу усаде јаку веру. Док одрастају, за децу је важно да знају да Бог постоји и да нам је дао мерила да бисмо разликовали добро од лошег. Поред тога, треба да буду уверена да је живот по тим мерилима најбољи начин живота (Исаија 48:17, 18). Најдрагоценији поклон који родитељи могу дати деци јесте да им помогну да изграде веру у то да Бог „постоји и да награђује оне који га ревно траже“ (Јеврејима 11:6).