Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мојсије — пример љубави

Мојсије — пример љубави

ШТА ЈЕ ЉУБАВ?

Љубав је осећање дубоке наклоности према другима. Својим речима и делима, особа показује шта осећа према онима који су јој драги, чак и ако то подразумева неку жртву.

КАКО ЈЕ МОЈСИЈЕ ПОКАЗАО ЉУБАВ?

Мојсије је волео Бога. Зашто то кажемо? Узмимо у обзир речи забележене у 1. Јовановој 5:3: „Љубав према Богу значи држати се његових заповести.“ Мојсије је живео по том начелу. Урадио је све што је Бог од њега тражио — почев од застрашујућег задатка да се суочи с моћним фараоном па до наизглед једноставног упутства да пружи штап над Црвеним морем. Без обзира на то да ли је захтев био лак или тежак, Мојсије је послушао. „Учинио је управо тако“ (Излазак 40:16).

Мојсије је имао љубав и према сународницима. Они су разумели да је Јехова њега користио да их предводи, и зато су му износили разне проблеме. У Библији пише: „Народ је стајао пред Мојсијем од јутра до мрака“ (Излазак 18:13-16). Замислите колико је било исцрпљујуће за њега да сатима слуша Израелце док му износе све своје бриге! Ипак, њему је било драго што је могао да помаже људима које воли.

Поред тога што их је слушао, Мојсије се молио за своје ближње. Чак се молио и за оне који су били неправедни према њему! На пример, његова сестра, Марија, говорила је против њега и зато је добила губу. Мојсије није ликовао над њеном казном већ се истог часа заузео за њу, усрдно се молећи: „О Боже, молим те! Исцели је, молим те!“ (Бројеви 12:13). Једино га је љубав могла покренути да упути такву несебичну молитву.

КОЈА ЈЕ ПОУКА ЗА НАС?

Ми можемо да опонашамо Мојсија тако што гајимо дубоку љубав према Богу. Та љубав нас подстиче да се држимо његових заповести „од срца“ (Римљанима 6:17). Ако свим срцем слушамо Јехову, обрадоваћемо и његово срце (Пословице 27:11). То је такође за наше добро, јер ако Богу служимо из искрене љубави не само што ћемо радити оно што је исправно већ ћемо и уживати у томе (Псалам 100:2).

На Мојсија се можемо угледати и ако развијамо самопожртвовану љубав према другима. Када нам пријатељ или члан породице изнесе неки свој проблем, љубав ће нас мотивисати (1) да му посветимо сву пажњу, (2) да саосећамо с њим и (3) да му ставимо до знања да нам је стало.

По узору на Мојсија, можемо се молити за драгу особу. Када нам се неко повери, понекад осећамо да му не можемо помоћи. Можда чак кажемо: „Могу само да се молим за тебе.“ Али Свето писмо каже: „Усрдна праведникова молитва има велику снагу и много добра може учинити“ (Јаковљева 5:16). Наше молитве могу подстаћи Јехову да уради нешто за ту особу што иначе можда не би. Онда је молитва заиста нешто најбоље што можемо урадити за некога ко нам је близак. *

Да ли се слажете да од Мојсија можемо много тога научити? Иако је био обичан човек, пружио је изванредан пример вере, понизности и љубави. Што се више будемо угледали на њега, биће више добрих резултата, како за нас тако и за друге (Римљанима 15:4).

^ одл. 8 Да би Бог слушао наше молитве, морамо се искрено трудити да поступамо у складу с његовом вољом. Више информација може се наћи у 17. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.