Пређи на садржај

Пређи на садржај

 БИБЛИЈА МЕЊА ЖИВОТЕ

„Желели су да се сам уверим у истину“

„Желели су да се сам уверим у истину“
  • ГОДИНА РОЂЕЊА: 1982.
  • ЗЕМЉА РОЂЕЊА: ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА
  • У ПРОШЛОСТИ: ВАСПИТАВАН КАО МОРМОН

МОЈ НЕКАДАШЊИ НАЧИН ЖИВОТА:

Родио сам се у Санто Домингу, у Доминиканској Републици. Био сам најмлађе од четворо деце. Моји родитељи су имали добро образовање и желели су да њихова деца одрастају у друштву добрих и поштених људи. Четири године пре мог рођења, упознали су мормонске мисионаре. Била су то два младића који су својом уредношћу, чистоћом и лепим манирима оставили дубок утисак на њих. Зато су моји родитељи убрзо одлучили да се прикључе Цркви Исуса Христа светаца последњих дана, и тако буду међу првим мормонима у нашој земљи.

Док сам одрастао, уживао сам у друштвеним активностима цркве и ценио сам то што је акценат стављан на породични живот и моралне вредности. Био сам поносан што сам мормон и поставио сам себи циљ да будем мисионар.

Када сам имао 18 година, преселили смо се у Сједињене Државе како бих могао да стекнем више образовање. Око годину дана касније, код нас на Флориду у посету су дошли тетка и теча који су Јеховини сведоци. Позвали су нас да заједно одемо на библијски конгрес. Одушевило ме је то што су сви око мене пратили читање стихова у својој Библији и хватали белешке. Зато сам и ја тражио оловку и папир.

Пошто су тетка и теча чули да желим да постанем мисионар, након тог конгреса су рекли да ми могу помоћи да упознам Библију. Свидела ми се та идеја јер сам боље познавао Мормонову књигу него Свето писмо.

КАКО МИ ЈЕ БИБЛИЈА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ:

Кад бих са тетком и течом телефоном разговарао о Библији, увек су ме подстицали да упоређујем своја веровања са библијским учењима. Желели су да се сам уверим у истину.

 Било је пуно тога у мормонској религији што сам прихватио, али нисам био сигуран да ли за то постоји библијски темељ. Тетка ми је послала часопис Пробудите се! од 8. новембра 1995, који су издали Јеховини сведоци и у ком се налазе чланци о мормонској религији. Изненадио сам се када сам схватио да постоје многа мормонска учења за која нисам знао. То ме је подстакло да претражим званични веб-сајт мормона и уверим се да ли је истина оно што пише у Пробудите се! Било је тако, а у то сам био још сигурнији након посете мормонским музејима у Јути.

Увек сам веровао да су Мормонова књига и Библија у сагласности. Али када сам почео пажљивије да читам Библију, приметио сам неслагања између мормонских учења и онога што стоји у Библији. На пример, у Језекиљу 18:4, Библија каже да душа умире. Међутим, у Мормоновој књизи, у Алми 42:9 стоји: „Душа никада не умире.“

Поред доктринарних неслагања, збуњивале су ме и националистичке идеје мормона. Примера ради, они верују да је еденски врт био у округу Џексон, у савезној држави Мисури. Црквене вође кажу да када „Краљевство Божје завлада, застава Сједињених Држава ће се неокаљана поносно вијорити на јарболу слободе и једнаких права“.

Питао сам се како се у ту слику уклапа земља у којој сам се родио — или нека друга земља на свету. То сам поменуо једне вечери када ме је телефоном позвао млади мормон који се обучавао за мисионара. Отворено сам га питао да ли би се он борио против мормона из друге земље ако би избио рат. Изненадио ме је његов потврдан одговор! Дубље сам истраживао мормонска учења и разговарао са вођама своје цркве. Рекли су ми да су одговори на моја питања део тајне која ће бити откривена једног дана када светлост јаче засја.

Разочаран тим објашњењем, искрено сам размишљао о себи, о томе зашто желим да постанем мормонски мисионар. Схватио сам да ме је та идеја привлачила исто као што би ме привукао и неки хуманитарни рад. Такође сам имао жељу да ме други поштују. Али о Богу сам мало тога знао. Иако сам много пута читао Библију, нисам је заправо ценио. Нисам ништа знао о Божјој намери за земљу и људе.

КАКО МИ ЈЕ ТО КОРИСТИЛО:

Путем проучавања Библије с Јеховиним сведоцима, научио сам које је Божје име, шта се дешава приликом смрти, која је Исусова улога у испуњењу Божје намере и још много тога. Коначно сам боље разумео ту дивну књигу и радо сам с другима разговарао о ономе што сам учио. Увек сам знао да Бог постоји, али сада могу у молитви да му се обраћам као најбољем пријатељу. Крстио сам се као Јеховин сведок 12. јула 2004, а шест месеци касније сам почео да пуновремено проповедам.

Пет година сам радио у светској централи Јеховиних сведока у Бруклину. Веома ме је радовало што сам могао да учествујем у производњи Библија и библијске литературе која користи милионима људи широм планете. И даље ми велику радост причињава то што помажем другима да упознају Бога.