Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ПРИБЛИЖИМО СЕ БОГУ

’Он је Бог живих‘

’Он је Бог живих‘

Да ли је смрт јача од Бога? Наравно да није. Како би смрт или било који други „непријатељ“ могао бити јачи од ’Бога Свемоћног‘? (1. Коринћанима 15:26; Излазак 6:3). Бог има моћ да победи смрт путем ускрсења и он обећава да ће управо то и учинити у новом свету. * Колико је сигурно то обећање? То можемо закључити из онога што је рекао сам Божји Син, Исус. Његове речи могу улити наду у наше срце. (Прочитајте Матеја 22:31, 32.)

Обраћајући се садукејима, који нису веровали у ускрсење, Исус је рекао: „За ускрсење мртвих, зар нисте читали шта вам је рекао Бог: ’Ја сам Бог Аврахамов, Бог Исаков и Бог Јаковљев‘? А он није Бог мртвих, него живих.“ Исус се овде осврнуо на разговор између Бога и Мојсија код грма који је горео, око 1514. пре н. е. (Излазак 3:1-6). Он је објаснио да то што је Јехова рекао да је „Бог Аврахамов, Бог Исаков и Бог Јаковљев“ указује да ће се обећање о ускрсењу сигурно испунити. Зашто то можемо рећи?

Осмотримо околности у којима је Јехова то рекао Мојсију. У то време су патријарси Аврахам, Исак и Јаков већ одавно били мртви — Аврахам 329 година, Исак 224 а Јаков 197. Па ипак, Јехова је рекао „ја сам“, а не „био сам“ њихов Бог. О овој тројици патријарха̂ говорио је као да су још увек живи. Зашто?

Исус је објаснио: „Он [Јехова] није Бог мртвих, него живих.“ Размислимо на тренутак шта те речи значе. Ако нема ускрсења, онда би Аврахам, Исак и Јаков заувек остали у власти смрти. Тада би Јехова био Бог мртвих. А то би значило да је смрт јача од Јехове — као да је он превише слаб да ослободи своје верне слуге из окова смрти.

Шта онда можемо закључити када је реч о Аврахаму, Исаку, Јакову и другим верним Јеховиним слугама које су умрле? Исус је изговорио следеће снажне речи: „Њему [су] сви они живи“ (Лука 20:38). Заиста, Јеховина намера да ускрсне све своје верне слуге толико је поуздана да он на њих гледа као да су живи (Римљанима 4:16, 17). Јехова ће све њих чувати у свом безграничном сећању док не дође време да их врати у живот.

Јехова је неупоредиво јачи од смрти

Да ли бисте волели да поново будете заједно с драгим особама које су умрле? Не заборавите, Јехова је неупоредиво јачи од смрти. Ништа га не може спречити да испуни своје обећање о ускрсењу мртвих. Да ли желите да сазнате више о нади у ускрсење и упознате Бога који ће то учинити? То ће вас сигурно приближити Јехови, ’Богу живих‘.

Предлог за читање Библије у фебруару:

Матеј 22Марко 8

^ одл. 3 Више информација о Божјем обећању о ускрсењу у праведном новом свету може се наћи у 7. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?; издали Јеховини сведоци.