Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мојсије — пример понизности

Мојсије — пример понизности

ШТА ЈЕ ПОНИЗНОСТ?

Понизност подразумева одсуство ароганције и поноса. Понизна особа не гледа на друге с висине. Она је скромна и свесна да због своје несавршености има ограничења.

КАКО ЈЕ МОЈСИЈЕ ПОКАЗАО ПОНИЗНОСТ?

Мојсије се није понео због свог положаја. Када особа добије ауторитет, убрзо постане очигледно колико је заправо понизна. Писац из XIX века, Роберт Ингерсол, овако је то описао: „Скоро свако може да поднесе недаће. Али ако хоћеш да знаш какав је неко човек, дај му власт.“ Мојсије је у том погледу изврстан пример понизности. На који начин?

Мојсије је имао велики ауторитет, јер му је Јехова поверио задатак да предводи Израел. Ипак, никада није био поносан због свог положаја. На пример, осмотримо како је показао скромност када се суочио са озбиљним питањем права наследства (Бројеви 27:1-11). Одлука је била тешка, јер ће представљати преседан за будуће генерације.

Како је Мојсије реаговао? Да ли је мислио да као вођа Израела има право да сам донесе одлуку? Да ли се ослонио на своје способности, године искуства или можда на чињеницу да је добро познавао Јеховин начин размишљања?

Поносан човек би вероватно тако поступио. Али Мојсије није био такав. Библијски запис нам открива да је „Мојсије изнео [...] случај пред Јехову“ (Бројеви 27:5). Заиста задивљујуће! Премда је неких 40 година водио израелски народ, није се ослонио на себе већ на Јехову. Његова понизност ту долази до изражаја.

Мојсије није љубоморно чувао ауторитет за себе. Њему је било драго када је Јехова дозволио да и други Израелци буду пророци (Бројеви 11:24-29). Он је понизно прихватио предлог свог таста да подели терет посла с другима (Излазак 18:13-24). А у својој дубокој старости, иако још увек физички јак, тражио је од Јехове да постави некога за његовог наследника. Када је Јехова изабрао Исуса Навина, Мојсије је пружио искрену подршку том млађем човеку, и подстакао је народ да га следи у Обећану земљу (Бројеви 27:15-18; Поновљени закони 31:3-6; 34:7). Без сумње, за Мојсија је била част да предводи Израелце у служењу Богу. Али он свој ауторитет није стављао испред добробити других.

КОЈА ЈЕ ПОУКА ЗА НАС?

Никада не треба да се понесемо због свог ауторитета или личних способности. Добро је да задржимо на уму да Јехова може да нас користи само ако наша понизност увек надмашује наше способности (1. Самуилова 15:17). Ако смо заиста понизни, трудићемо се да применимо мудар савет из Светог писма: „Уздај се у Јехову свим срцем својим, а на свој разум немој се ослањати“ (Пословице 3:5, 6).

Мојсијев пример нам такође помаже да не придајемо велику важност свом положају и ауторитету.

Да ли ће нам користити то што опонашамо Мојсијев пример понизности? Свакако! Ако развијемо ту особину, олакшаћемо живот људима око себе и они ће нас више волети. Што је још важније, бићемо дражи Јехови Богу, који и сам показује ову прелепу особину (Псалам 18:35). „Бог [се] супротставља охолима, а незаслужену доброту показује понизнима“ (1. Петрова 5:5). Заиста снажни разлози да опонашамо Мојсијеву понизност!