Пређи на садржај

Пређи на садржај

Исус — зашто је умро

Исус — зашто је умро

’Син човечји је дошао да свој живот да као откупнину за многе‘ (МАРКО 10:45)

ИСУС је знао шта га очекује. Разумео је да неће живот провести у миру. Напротив, био је свестан да ће његов живот бити трагично прекинут у тридесетим годинама и био је потпуно спреман да се суочи са смрћу.

Библија придаје велику важност Исусовој смрти. Једна књига наводи да се његова смрт директно помиње 175 пута у грчком делу Светог писма, познатом као Нови завет. Међутим, зашто је требало да Исус пати и умре? Одговор на то питање је важан јер Исусова смрт може дубоко утицати на наш живот.

Шта је Исус очекивао.

У последњој години свог живота, Исус је неколико пута упозорио ученике на то да га очекују патња и смрт. Када је путовао за Јерусалим како би задњи пут прославио Пасху, рекао је дванаесторици апостола: „Син човечји биће предат свештеничким главарима и писмозналцима, и они ће га осудити на смрт и предаће га незнабошцима, и ругаће му се и пљуваће га и бичеваће га и убиће га“ * (Марко 10:33, 34). Како је могао бити толико сигуран шта ће му се десити?

Исус је знао за многа пророчанства у хебрејском делу Светог писма у којима се говорило о томе како ће се његов живот завршити (Лука 18:31-33). Осмотримо нека од њих заједно с библијским стиховима који говоре о њиховом испуњењу.

Месија је био...

Исус је испунио ова и многа друга пророчанства. Он ни на који начин није могао да утиче на њихово испуњење. То што су се сва она обистинила на њему доказује да га је заиста Бог послао. *

Међутим, зашто је било неопходно да Исус пати и умре?

Исус је умро да би одговорио на спорна питања.

Он је био свестан питања од свеопштег значаја која су постављена у еденском врту. Под утицајем духовног створења које се побунило, Адам и Ева су одлучили да буду непослушни Богу. Својом побуном су довели у питање праведност Божјег начина владања. Њиховим грехом је такође покренуто питање да ли ће иједан човек бити веран Богу када се нађе у искушењу (Постанак 3:1-6; Јов 2:1-5).

 Исус је пружио најуверљивији одговор на оба питања, и о Јеховином владању и о човековој беспрекорности. Тиме што је остао послушан „све до смрти... на мученичком стубу“ подржао је Јеховину врховну власт (Филипљанима 2:8). Такође је доказао да савршен човек може остати савршено беспрекоран пред Богом и у најтежим искушењима.

Исус је умро како би откупио човечанство.

Пророк Исаија је записао да ће патња и смрт обећаног Месије донети људима очишћење греха (Исаија 53:5, 10). Исус је то јасно разумео и спремно дао ’свој живот као откупнину за многе‘ (Матеј 20:28). Његова жртвена смрт омогућила је несавршеним људима да имају добар однос с Јеховом и буду избављени од греха и смрти. Захваљујући Исусовој смрти, можемо добити оно што су Адам и Ева изгубили — могућност да живимо вечно у савршеним условима на земљи * (Откривење 21:3, 4).

Шта можете учинити.

У овој серији чланака смо видели шта Библија говори о Исусу — одакле је дошао, како је живео и зашто је умро. Познавање тих чињеница не разјашњава само неке погрешне представе о њему. Поступање у складу с њима може донети благослове — бољи живот сада и вечни живот у будућности. Да бисмо имали те благослове, Библија нам говори шта треба да чинимо.

  • Сазнати више о Исусу Христу и његовој улози у Јеховиној намери (ЈОВАН 17:3).

  • Исказивати веру у Исуса и начином живота показати да га прихватамо као свог Спаситеља (ЈОВАН 3:36; ДЕЛА АПОСТОЛСКА 5:31).

Јеховини сведоци ће вам радо помоћи да сазнате више о Исусу Христу, Божјем ’јединорођеном Сину‘ преко кога можемо добити дар ’вечног живота‘ (Јован 3:16).

^ одл. 5 Исус је често за себе говорио да је „Син човечји“ (Матеј 8:20). Тај израз показује не само да је био човек од крви и меса, већ и да је он „син човечји“ на ког се указује у библијским пророчанствима (Данило 7:13, 14).

^ одл. 13 За више информација о пророчанствима која су се испунила на Исусу видети тему „Исус Христ — обећани Месија“ из додатка књиге Шта Библија заиста научава?; издали Јеховини сведоци.

^ одл. 17 Више информација о откупној вредности Исусове смрти може се наћи у књизи Шта Библија заиста научава?, у 5. поглављу под насловом „Откупнина — највреднији дар од Бога“.