Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ДОДАТАК

Исус Христ — обећани Месија

Исус Христ — обећани Месија

ДА БИ људи лакше препознали Месију, Јехова Бог је надахнуо многе пророке да пруже детаље о његовом рођењу, његовој служби и смрти. Сва та библијска пророчанства о обећаном Избавитељу испунила су се на  Исусу Христу. Невероватно је колико су она тачна и детаљна. Да бисмо то приказали, осмотримо неколико пророчанстава о Месијином рођењу и детињству.

Пророк Исаија је прорекао да ће Месија бити потомак краља Давида (Исаија 9:7). Исус је дошао управо из Давидове лозе (Матеј 1:1, 6-17).

 Још један Божји пророк, Михеј, прорекао је да ће се он родити у Витлејему Ефрати и да ће на крају постати владар (Михеј 5:2). У време када се Исус родио, у Израелу су постојала два града која су се звала Витлејем. Један се налазио на северу земље, близу Назарета, а други је био у Јуди, близу Јерусалима. Витлејем који је био близу Јерусалима некада се звао Ефрата. Исус се родио у том граду, управо како је и проречено! (Матеј 2:1).

Према једном другом пророчанству, требало је да Божји Син буде позван „из Египта“. Исус је као дете одведен у Египат, а одатле се вратио након Иродове смрти, чиме се испунило то пророчанство (Осија 11:1; Матеј 2:15).

У табели под називом „ Пророчанства о Месији“, библијски стихови који се наводе у колони „Пророчанство“ садрже детаље о Месији. Молимо вас да их упоредите с библијским стиховима који се налазе у колони „Испуњење“. То ће вас још више уверити да је Божја Реч истинита.

Док разматрате ове стихове, задржите на уму да су пророчанства била написана стотинама година пре Исусовог рођења. Исус је рекао: „Мора [се] испунити све што је о мени написано у Мојсијевом закону, у Пророцима и у Псалмима“ (Лука 24:44). У својој Библији можете пронаћи доказе да се све испунило — и то до најситнијих детаља!