Пређи на садржај

Пређи на садржај

Могу ли мртви помоћи живима?

Могу ли мртви помоћи живима?

Могу ли мртви помоћи живима?

ТАМБА, један младић из западне Африке, морао је да полаже један испит. * Његова мајка је тврдила да му је за успех потребна помоћ умрлих рођака. Туристи у Палерму на Сицилији обилазе катакомбе у којима су изложене стотине мумифицираних лешева. Неки верују да они живима обезбеђују Божју заштиту. Сваке године људи одлазе у Лили Дејл, град на западу државе Њујорк у САД у коме живи изузетно велики број гатара и видовњака. Ти људи се надају да ће ступити у контакт са умрлим рођацима или пријатељима, те да ће им они помоћи.

Широм света људи верују да мртви могу помоћи живима. Шта ви мислите о томе? Можда и ви у то верујете или сте блиски с неким коме такво веровање није страно. Сасвим је нормално што нам недостају вољене особе које су умрле. Они који призивају духове тврде да можемо поново бити у контакту с њима. Једна жена која се тиме бави рекла је за часопис Time да је духовно подручје „увек спремно да помогне“. Да ли је то тачно? Могу ли мртви заиста помоћи живима? Можда ће вас јасан библијски одговор изненадити.

Да ли мртви негде живе?

Библија јасним, лако разумљивим речима објашњава у каквом су стању мртви. Запазите шта пише у Проповеднику 9:5: „Живи су свесни тога да ће умрети, а мртви нису свесни ничега.“ Да ли мртви имају нека осећања? У 6. стиху се каже: „Љубави њихове и мржње њихове и љубоморе њихове нестало је, и никада више неће имати удела ни у чему што ће се чинити под сунцем.“ Запазите такође да се у 10. стиху истог поглавља каже да „нема ни рада, ни размишљања, ни знања, ни мудрости у гробу у који идеш“. Овде је „гроб“ превод хебрејске речи „шеол“ која означава „симболично место где почивају умрли“. Занимљиво је да се одговарајућа грчка реч која гласи „хад“ у Библији користи да означи место где је Исус Христ једно време био кад је умро (Дела 2:31).

Исус је многима помагао док је био жив, али је знао да ће морати да умре. Да ли је очекивао да ће и даље моћи да помаже људима кад буде у гробу? Није. Он је своју предстојећу смрт упоредио с ноћном тамом када се ништа не може радити (Јован 9:4). Он је добро знао да су људи који престану да живе „немоћни мртваци“ (Исаија 26:14).

Исус је још једним поређењем нешто слично рекао о смрти. Када је његов пријатељ Лазар умро, Исус је смрт упоредио са сном (Јован 11:11-13). Ми сигурно не очекујемо да нам помогне неко ко спава. Он није свестан онога што се око њега дешава и ни за кога не може ништа учинити.

Да ли неки део особе живи након смрти?

Многи сматрају да неки невидљиви део нас живи после смрти јер су тако поучени. Библија каже нешто сасвим друго. У првој књизи Библије, то јест у Постанку, сазнајемо шта је душа. У Постанку 2:7 каже се да је човек када је створен „постао жива душа“. Цео човек је душа, а и животиње су душе (Постанак 1:20-25). Зато је логично да када умре неки човек или животиња, умире једна душа. Библија то потврђује (Језекиљ 18:4).

Међутим, неки се можда питају: ’Откуда онда толике приче о људима који су разговарали с мртвима, чули им глас или их чак видели?‘ Таквих прича има по читавом свету. Оне ожалошћеним рођацима или блиским пријатељима уливају наду, и подстичу многе да се обрате онима који тврде да могу разговарати с мртвима.

Има ли истине у таквим причама? Ако има, зар то онда није у супротности с раније наведеним цитатима из Библије? Христ Исус је рекао да је Божја Реч истина (Јован 17:17). Истина не може противречити самој себи. У ствари, у Библији се јасно каже како треба да гледамо на такве изјаве да мртви могу помоћи живима. Она нам говори о некоме ко је покушао да потражи помоћ од мртвих. Пажљиво читање тог извештаја откриће нам истину.

Један краљ тражи помоћ мртвих

Радња се одвија на бојном пољу у северном Израелу. Краљ Саул и његове снаге стајали су насупрот застрашујућој филистејској војсци. Када је Саул видео филистејски логор „срце му је јако задрхтало“. У то време краљ Саул је већ одступио од обожавања истинитог Бога. Због тога су његове молбе упућене Јехови остале без одговора. Коме је Саул могао да се обрати за помоћ? Божји пророк Самуило већ је био умро (1. Самуилова 28:3, 5, 6).

Саул је потражио помоћ од једне жене из Ен-Дора која је призивала духове. Молио ју је да му из мртвих ’дозове Самуила‘. Та жена је дозвала једну утвару. Тај „Самуило“ је рекао Саулу да ће га Филистеји победити и да ће он и његови синови погинути у бици (1. Самуилова 28:7-19). Да ли је то заиста Самуило дошао из мртвих?

Размислите о следећем. Библија каже да се човек кад умре ’враћа у прах‘ и да ’све његове мисли пропадају‘ (Псалам 146:4). И Саул и Самуило су знали да је Бог забранио да се контактира са онима који призивају духове. Чак је и сам Саул раније предузео једну акцију којом је из земље уклонио оне који се баве спиритизмом! (Левитска 19:31).

А сада логично размислите. Ако је Самуило који је био веран Богу постојао као неко духовно биће, да ли би прекршио Божји закон и сарађивао с врачаром да би удовољио Саулу? Јехова није желео да разговара са Саулом. Да ли је та врачара могла присилити Свемоћног Бога да комуницира са Саулом преко покојног Самуила? Наравно да није. Очигледно је да тај „Самуило“ није био Божји верни пророк у неком другом облику. У питању је био један дух — зли демон који се претварао да је покојни Самуило.

Демони су анђели који су се побунили против Божје власти још на почетку људске историје (Постанак 6:1-4; Јуда 6). Ти демони посматрају људе док су живи и зато знају како говоре, изгледају и како се понашају. Демони би желели да докажу да оно што Библија каже није истина. Није никакво чудо што нас Библија упозорава да не долазимо ни у какав контакт с тим духовним силама (Поновљени закони 18:10-12). Ти зли духови су и данас активни.

На основу овога можемо схватити зашто многи кажу да су „чули“ или „видели“ вољене особе које су преминуле. Премда понекад изгледа да такве утваре желе да помогну, зле духовне силе настоје да преваре људе * (Ефешанима 6:12). Размислите и о следећем: Јехова је Бог који с љубављу брине о нама. Када би мртви живели на неком другом месту и када би могли да помогну својим пријатељима и породици, зар би нам наш брижни Створитељ забранио да контактирамо с њима и зар би то сматрао ’одвратним‘? Сигурно не би! (Поновљени закони 18:10-12; 1. Петрова 5:7). Постоји ли онда неки поуздан извор помоћи?

Права помоћ за живе и за мртве

На основу свега овога разумемо да мртви не могу помоћи живима. Сем тога, покушаји да се од мртвих тражи помоћ нису само безуспешни већ и изузетно опасни јер тиме кршимо Божји закон и долазимо у опасност да будемо под демонским утицајем.

Библија нас упућује на најбољи Извор помоћи, а то је наш Створитељ, Јехова. Он нас може избавити и од саме смрти (Псалам 33:19, 20). Он нам и данас пружа помоћ. За разлику од оних који се баве спиритизмом, он нам даје праву наду.

Тамба, споменут на почетку чланка, лично се уверио у то колика је разлика између лажне наде коју нуде они који се баве спиритизмом и истине коју нам Јехова открива. Они који се баве спиритизмом тврдили су да неће положити испит ако не принесе жртву умрлим прецима. Тамба је почео да проучава Библију с Јеховиним сведоцима. Сазнао је у каквом се стању налазе мртви и да су они који се претварају да су ти покојници у ствари зли духови. Иако је мајка вршила велики притисак на њега да тражи помоћ оних који се баве спиритизмом, Тамба то није желео већ јој је рекао: „Ако не положим сад, више ћу учити за следећу годину.“

Како се све завршило? Био је најбољи на испиту. Његова мајка је била одушевљена, није више веровала врачарама и никада више није споменула да треба приносити жртве умрлима. Тамба је сазнао да нас Јехова упозорава да се ’мртвима не обраћамо за живе‘ (Исаија 8:19). Проучавајући Библију уверио се да може бити успешан ако ужива у Божјем закону (Псалам 1:1-3).

Међутим, шта је с вољеним особама које смо изгубили? Зар за њих нема наде? Осим што помаже нама који смо живи, Јехова је обећао да ће помоћи онима који су у гробу. Након што је описао колико су преминуле особе немоћне, запазите шта је пророк Исаија рекао у 26. поглављу, 19. стиху: „Твоји мртви ће оживети... Пробудите се и кличите радосно, ви који живите у праху!“ У том пророчанству се још каже да ће се ’немоћни мртваци‘ вратити у живот.

Замислите то! Милијарде оних који беспомоћно спавају у гробовима биће враћени у живот. Библија нам заправо открива да се Јехова ’ужелео‘ оних који су умрли (Јов 14:14, 15). Да ли вам то звучи и сувише лепо да би било истинито? Исус Христ је био толико сигуран да ће се то десити да је за мртве рекао да су они за Јехову већ живи (Лука 20:37, 38).

Да ли бисте и ви волели да имате такву наду? * Наставите да стичете знање из Библије. Проучавајући Библију уверићете се да Јехова може помоћи живима и мртвима и да су његова обећања ’веродостојна и истинита‘ (Откривење 21:4, 5).

[Фусноте]

^ Име је промењено.

^ Више информација о овој теми можете наћи у брошури Духови умрлих — могу ли ти помоћи или ти нашкодити? Да ли заиста постоје?; издали Јеховини сведоци.

^ Више детаља о библијском обећању о ускрсењу можете наћи у 7. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?; издали Јеховини сведоци.

[Истакнути текст на 19. страни]

Сасвим је нормално што нам недостају вољене особе које су умрле

[Слика на 20. страни]

Да ли је пророк Самуило дошао из мртвих и разговарао с краљем Саулом?