Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поучимо своју децу

Јоас је напустио Јехову због лошег друштва

Јоас је напустио Јехову због лошег друштва

БИЛО је то страшно време у Јерусалиму, граду у ком се налазио Божји храм. Краљ Охозија је управо био убијен. Његова мајка Готолија је затим учинила нешто заиста свирепо. Побила је све Охозијине синове — своје унуке! Да ли знаш због чега? — * Зато да би она владала уместо неког од њих.

Међутим, Готолија није знала да је Јоас, један од њених унука који је тада био беба, остао жив. Да ли би волео да сазнаш како се то догодило? — Спасла га је његова тетка, Јосавеја, која га је сакрила у Божјем храму. Могла је то да уради јер је њен супруг Јодај служио као првосвештеник. Њих двоје су се побринули да Јоас буде на сигурном.

Јоас је шест година остао скривен у храму. Тамо је био поучаван о Јехови Богу и његовим законима. Када је Јоас напунио седам година, Јодај је све припремио да га постави за краља. Да ли би волео да сазнаш како је Јодај то учинио и шта се догодило с Јоасовом баком, злом краљицом Готолијом? —

Било је то овако: Јодај је у тајности позвао поглаваре телесне страже који су у то време служили краљевима у Јерусалиму. Испричао им је како су он и његова супруга спасли малог сина краља Охозије. Показао им је Јоаса и они су се уверили да је он прави наследник престола. Затим су се договорили шта ће да предузму.

Јодај је извео Јоаса и крунисао га. Како су људи реаговали на то? „Пљескајући рукама, викали су: ’Живео краљ!‘“ Стража је окружила Јоаса да би га штитила. Када је Готолија чула радосно клицање, истрчала је и повикала: „Завера! Завера!“ Али, на Јодајеву заповест, стража ју је извела напоље и погубила (2. Краљевима 11:1-16).

Шта мислиш, да ли је Јоас и даље слушао Јодаја и чинио оно што је исправно? — Јесте, докле год је Јодај био жив. Чак се побринуо да народ прилаже новац за поправке на Божјем храму, који је био занемарен за време његовог оца Охозије и његовог деде Јорама. Али, да видимо шта се догодило након смрти првосвештеника Јодаја (2. Краљевима 12:1-16).

Јоас је био спасен

Јоас је тада имао око 40 година. Уместо да настави да се дружи с онима који су служили Јехови, он се спријатељио с људима који су обожавали лажне богове. У то време је Јодајев син Захарија био Јеховин свештеник. Шта мислиш, шта је Захарија урадио када је чуо за Јоасове лоше поступке? —

Захарија је рекао Јоасу и народу: „Оставили сте Јехову, и зато ће он оставити вас.“ На те речи се Јоас толико наљутио да је заповедио да каменују Захарију. Замисли — Јоас је био спасен из руку убице, а сада је и сам постао убица тако што је наредио да убију Захарију! (2. Летописа 24:1-3, 15-22).

Шта можемо да научимо из ове приче? — Не смемо никада бити попут Готолије, која је била окрутна и пуна мржње. Уместо тога, треба да волимо своје сувернике, па чак и непријатеље, баш као што нас је Исус поучио (Матеј 5:44; Јован 13:34, 35). Такође, да бисмо наставили да чинимо добре ствари, као Јоас у почетку, увек треба да се дружимо с онима који воле Јехову и подстичу нас да му служимо.

^ Уколико читате с дететом, црта треба да вас подсети да застанете и подстакнете га да се изрази.