Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ПОУЧИМО СВОЈУ ДЕЦУ

Петар и Ананија су лагали — која је поука за нас?

Петар и Ананија су лагали — која је поука за нас?

Као што знаш, лаж је када кажеш нешто за шта знаш да није истина. Да ли си некада слагао? * Чак су и неки одрасли људи који воле Јехову лагали. Можда знаш једну библијску личност која је то учинила. То је Петар, један од дванаесторице Исусових апостола. Хајде да видимо зашто је он лагао.

Након хапшења, Исус је одведен у дом првосвештеника. Већ је прошла поноћ. Петар је ушао у двориште првосвештениковог дома и нико га није препознао. Али једна слушкиња га је боље видела на светлости ватре и рекла: „И ти си био с Исусом.“ Петар се уплашио и одговорио да није.

Библијски запис нам открива да га је затим ’приметила једна друга девојка‘ која је рекла: „Овај је био с Исусом.“ Петар је опет то порекао. Убрзо су и други пришли Петру и тврдили: „Заиста, и ти си један од њих.“

Петар се веома уплашио. Зато је трећи пут слагао тврдећи: „Не познајем тог човека!“ Тада је петао запевао. Исус је погледао у Петра и он се сетио да му је пре неколико сати Исус рекао: „Пре него што петао запева, трипут ћеш ме се одрећи.“ Петру је било веома тешко и заплакао је. Заиста му је било жао!

Да ли би се и теби то могло догодити?— Можда си у школи и чујеш како други ученици причају о Јеховиним сведоцима. „Они не певају химну“, каже један. „Не славе рођендан“, додаје други. Убацују се још неки који тврде: „Они нису прави хришћани него секта.“ Затим се неко окреће ка теби и пита: „Ти си Јеховин сведок, зар не?“ Шта би рекао?

 Пре него што се тако нешто деси, ти треба да знаш шта да одговориш. Петар није био припремљен. Зато је под притиском слагао! Ипак, било му је веома жао због тога и Бог му је опростио.

Ананија, још један од Исусових првих ученика, такође је лагао. Али ни њему ни његовој жени, Сапфири, Бог није опростио. Они су се договорили да слажу. Хајде да видимо зашто им Бог није опростио.

Десет дана након што је Исус напустио апостоле и вратио се код Бога на небо, око 3 000 људи је крштено у Јерусалиму. Многи су дошли из далеких земаља на празник Педесетнице и након што су постали Исусови ученици желели су да остану дуже и уче о својој новој вери. Зато су други прилагали новац да би се подмириле потребе нових ученика.

Ананија и његова супруга су продали имање како би помогли новокрштенима. Када је Ананија донео прилог апостолима, рекао је да је то сав новац од продаје. Али није било тако! Нешто новца је задржао за себе! Бог је то открио Петру и Петар је рекао Ананији: „Ниси слагао људима, већ Богу.“ Тада се Ананија срушио мртав. Око три сата касније, дошла је његова супруга. Пошто није знала шта се догодило њеном супругу, и она је лагала и такође је умрла.

Ово је заиста снажна поука. Веома је важно да говоримо истину! То сви треба да научимо. Наравно, сви правимо грешке, посебно док смо млади. Зар ти није драго што те Јехова воли и што жели да ти опрости кад погрешиш, баш као и Петру?— Али не заборави да морамо да говоримо истину. И ако би се десило да згрешимо и слажемо, треба да молимо, чак преклињемо Бога да нам опрости. То је Петар учинио и било му је опроштено. Ако се трудимо да више не лажемо, Бог ће и нама опростити.

Прочитај у својој Библији

^ одл. 3 Уколико читате с дететом, црта треба да вас подсети да застанете и подстакнете дете да се изрази.