Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ПОУЧИМО СВОЈУ ДЕЦУ

Исус Христ — беба или моћан краљ?

Исус Христ — беба или моћан краљ?

У децембру и јануару се широм света могу видети слике или фигуре Исуса као бебе у јаслама. Јасле су дугачко корито из ког животиње једу сено. Шта мислиш, зашто не треба да нам буде важно само његово рођење? * Касније ћемо видети да он данас има једну важну улогу. Хајде да најпре видимо шта се десило пастирима који су једне ноћи боравили на витлејемским пољима и шта можемо научити од њих.

Пред њима се одједном појавио анђео и рекао им: ’Данас вам се родио Спаситељ — Христ, Господ.‘ Такође им је рекао: „Наћи ћете дете повијено и положено у јасле.“ Истог часа се појавило мноштво анђела који су ’хвалили Бога‘.

Како би се осећао када би чуо анђеле како хвале Бога?— Када су то пастири чули, били су веома срећни! „Пођимо у Витлејем“, рекли су они, „да видимо то што [...] се догодило.“ Тамо су нашли „Марију и Јосифа и дете положено у јасле“.

И други су стигли у Витлејем и када су од пастира чули шта се догодило, сви су се задивили. Да ли си и ти срећан што знаш све те дивне ствари?— Сви ми који волимо Бога јесмо. Хајде да видимо зашто је Исусово рођење донело толико радости. Да бисмо то разумели, морамо да се вратимо у време пре него што се Марија удала.

Једног дана је анђео по имену Гаврило посетио Марију. Рекао јој је да ће родити сина који ће „бити велик и зваће се Син Свевишњега“. „Он ће владати као краљ“, наставио је Гаврило, „и његовом краљевству неће бити краја.“

Марија је желела да зна како ће се то десити, будући да она нема мужа. Зато јој је Гаврило  рекао: „Свети дух доћи ће на тебе и сила Свевишњега засениће те. Зато ће дете које ћеш родити бити свето, Божји Син.“ Бог је са неба пренео живот свог Сина у Маријин стомак и он се родио као беба — то је стварно било велико чудо!

Да ли си можда негде видео сцену Исусовог рођења са три „мудраца“?— У неким земљама се то често може видети у време Божића. Али ти прикази нису тачни. Ти „мудраци“ или „краљеви“ заправо су били астролози. Бавили су се оним што Бог осуђује. Погледајмо шта се десило када су они стигли. Библија каже: „Ушли су у кућу и видели дете с Маријом, његовом мајком.“ Дакле, Исус тада није био беба у јаслама, већ дете и живео је у кући с родитељима.

Како су астролози пронашли Исуса?— Они су пратили нешто налик на звезду. Она их није водила у Витлејем, него у Јерусалим код краља Ирода. Библија каже да је Ирод желео да нађе Исуса да би га убио. Размисли сада о следећем. Ко је онда водио астрологе до Ирода?— То није био истинити Бог, Јехова, већ његов непријатељ, Сатана Ђаво!

Сатана жели да људи виде Исуса као беспомоћну бебу. Али анђео Гаврило је рекао Марији: „Он ће владати као краљ [...] и његовом краљевству неће бити краја.“ То се испуњава сада. Исус има важну улогу као Краљ на небу и ускоро ће уништити све Божје непријатеље. Пошто знамо да је Исус сада моћан Краљ, то треба да кажемо и другима.

^ одл. 3 Уколико читате с дететом, црта треба да вас подсети да застанете и подстакнете дете да се изрази.